Skip to main content

Δύο Θεσσαλονικείς δημιουργούν το δικό τους brand χειροποίητων γυαλιών

Τα Me & Joe έχουν όνομα αγγλικό, κατασκευάζονται στην Ιταλία αλλά η καρδιά τους χτυπάει στη Θεσσαλονίκη καθώς πίσω τους βρίσκονται δύο Θεσσαλονικείς.

Σε έναν μοντέρνο χώρο στην Καρόλου Ντηλ, που θυμίζει περισσότερο ατελιέ παρά ένα κλασικό κατάστημα οπτικών, βρήκε στέγη πριν από τρεις περίπου εβδομάδες το πρώτο κατάστημα του νέου brand χειροποίητων γυαλιών Me & Joe.

Τα Me & Joe έχουν όνομα αγγλικό, κατασκευάζονται στην Ιταλία αλλά η καρδιά τους χτυπάει στη Θεσσαλονίκη καθώς πίσω από αυτά βρίσκονται δύο Θεσσαλονικείς, ο Μάριος Καρυπίδης και η Ιωάννα Λαγουδάκη. Οι δύο νέοι έδωσαν το όνομα τους στο καινούργιο τους εγχείρημα και μαζί μπήκαν τολμηρά στον κόσμο του επιχειρείν φιλοδοξώντας να αλλάξουν τη σχέση των Ελλήνων με τα γυαλιά και τα οπτικά είδη.

Ωστόσο ο δρόμος τους δεν ήταν εύκολος. «Το πιο δύσκολο ήταν να το ονειρευτείς», παραδέχεται ο Μάριος, τρία περίπου χρόνια μετά την απόφαση που πήραν να δημιουργήσουν τη δική τους σειρά γυαλιών.

Διατηρώντας ο ίδιος κατάστημα οπτικών, γρήγορα συνειδητοποίησε πως υπάρχει ένα κενό στην αγορά. «Κατάλαβα ότι οι χώροι των καταστημάτων οπτικών ήταν μακρυά από τη μόδα και ότι ο κόσμος είχε συνδυάσει την επίσκεψη του στα οπτικά με κάτι ακριβό», τονίζει ο ίδιος μιλώντας στη Voria.gr. Θέλοντας να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση δημιούργησε μια δική του σειρά γυαλιών που έχει στόχο να διακρίνεται από το στιλ, την ποιότητα, τη σωστή εφαρμογή αλλά και την προσιτή τιμή. Από τη θεωρία στην πράξη όμως μεσολάβησαν αρκετά βήματα. «Δεν ήταν εύκολο! Έπρεπε να βρούμε τα κατάλληλα εργοστάσια και έπειτα να ελέγξουμε με δικό μας κόστος τα προϊόντα για να δούμε αν ανταποκρίνονται στην ποιότητα που θέλουμε». Μετά από διάφορα τεστ, κατέληξαν σε ένα εργοστάσιο στους Δολομίτες της Βόρειας Ιταλίας, μια περιοχή που συγκεντρώνει εργοστάσια και εργαστήρια κατασκευής γυαλιών. Όπως εξηγεί ο ίδιος, με τη διαδικασία αυτή, παρακάμπτονται οι μεσάζοντες και τα γυαλιά έχουν προσιτές τιμές.

Tailor made φιλοσοφία

Όπως περιγράφει ο Μάριος, τα Me & Joe βασίζονται στην ποιότητα. Δεν φτιάχνονται από πλαστικό αλλά από άσετεϊτ, μια συγκεκριμένη πάστα που κατασκευάζεται 70% από βαμβάκι και το οποίο προσφέρει σωστή εφαρμογή στο πρόσωπο αλλά και εντυπωσιακά χρωματικά αποτελέσματα. Πέρα από τις πρώτες ύλες όμως, η νέα γραμμή δίνει μεγάλο βάρος και στον σχεδιασμό. Οι δύο συνιδρυτές επισκέπτονται τις εκθέσεις οπτικών στο εξωτερικό και παρακολουθούν τις νέες τάσεις και έπειτα δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές στην ομάδα των σχεδιαστών. Σύμφωνα με τον Μάριο, μεγάλο ρόλο στην ιδιαιτερότητα του στιλ των γυαλιών παίζει και το ιταλικό εργοστάσιο στο οποίο κατασκευάζονται το οποίο συχνά δίνει ανατροφοδοτήσεις για τα σχέδια των γυαλιών. Αναφορικά με το στιλ και την κουλτούρα της εταιρείας, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα γυαλιά Me & Joe δεν φέρουν πάνω τους το λογότυπο της εταιρείας καθώς πιστεύουν ότι το γυαλί υπηρετεί το στιλ του πελάτη και όχι το αντίστροφο. Προσθέτει ακόμα ότι ακολουθώντας τη φιλοσοφία της μοναδικότητας του κάθε πελάτη, τα Me & Joe δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε πελάτη να διαλέξει ο ίδιος τον φακό που θα έχει στο γυαλί του ενώ σε λίγες ημέρες θα έχει την επιλογή να γράψει και κάτι στον σκελετό.

Flagship store στην Καρόλου Ντηλ

Τα Me & Joe δημιούργησαν πριν από ενάμιση περίπου χρόνο το online κατάστημα τους. Όπως υποστηρίζει ο Μάριος, υπήρχε ζήτηση και έτσι αποφασίστηκε να γίνει και το επόμενο βήμα: ένα flagship store στη Θεσσαλονίκη. «Θέλαμε αυτός που έρχεται να μπαίνει σε έναν χώρο fashion», σημειώνει ο ίδιος περιγράφοντας πως στόχος της ομάδας ήταν να δημιουργήσει ένα στιλάτο χώρο όπου να υπογραμμίζεται η σχέση των οπτικών με τη μόδα. Μάλιστα επέλεξε να ανοίξει το κατάστημα στην Καρόλου Ντηλ σε έναν δρόμο που -όπως λέει- έχει νεολαία και αρκετό lifestlye. Υποστηρίζει ότι τα πρώτα δείγματα από το νέο κατάστημα είναι θετικά και δηλώνει αισιόδοξος και για τα επόμενα βήματα του brand.

«Είχαμε πολλές αμφιβολίες μέχρι να το πετύχουμε αλλά τα καταφέραμε. Ακόμα και τώρα έρχονται προμηθευτές εταιρειών και μου λένε "μόνο Me & Joe;". Όταν κάτι όμως το πιστεύεις και έχεις δει το όνειρο και το στηρίζεις, θα πετύχει», αναφέρει χαρακτηριστικά.