Skip to main content

Δύο ξεχωριστές παραστάσεις στο ΚΘΒΕ για τα θέλω και τον έρωτα

Οι θεατρικές ομάδες του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και της «Εν δυνάμει» παρουσιάζουν τις δικές τους αλήθειες στις σκηνές του Κρατικού.

Την Παρασκευή στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου δεν θα ανέβουν επαγγελματίες ηθοποιοί για να δώσουν μια ακόμα παράσταση. Μόλις η αυλαία ανοίξει στις 8.00, στο σανίδι του θεάτρου θα εμφανιστούν άτομα που δεν έχουν σπουδάσει την τέχνη της υποκριτικής αλλά τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο για να επικοινωνήσουν, να εκφραστούν και να αντλήσουν δύναμη στην πορεία που βρίσκονται, τη διαδικασία απεξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες.

Συμμετέχοντας στο θεατρικό εργαστήρι του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, θα παρουσιάσουν το έργο του Ανδρέα Φλουράκη, «Θέλω μια Χώρα».

«Θέλω μια άλλη χώρα αλλά θέλω και μια άλλη ζωή, μια άλλη συμπεριφορά, αίσθηση των πραγμάτων. Θέλω κάτι άλλο και αγωνίζομαι να το πετύχω»: έτσι ερμηνεύει ο κ. Άρης το μήνυμα της παράστασης.

Ο ίδιος αποφάσισε να κάνει θέατρο για πρώτη φορά στα 63 του χρόνια συμμετέχοντας στη θεατρική ομάδα του Προγράμματος. Ο κ. Άρης επισκέφθηκε το πρόγραμμα πριν από 10 όταν αποφάσισε να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ.

Η αγαπημένη του ατάκα από το έργο, είναι «Η ζωή με τους όρους της». Σχολιάζοντας τη φράση, αναφέρει πως δεν την εφαρμόζει πάντα μα προσπαθεί. «Προσπαθώ να αποδέχομαι αυτό που δεν μπορώ να αλλάξω και να το αλλάζω όταν μπορώ», σημείωσε.

Μιλώντας για όσα απέκτησε από τη συμμετοχή του στη θεατρική ομάδα, είπε πως μέσω αυτής της πρωτόγνωρης εμπειρίας, έμαθε να συνεργάζεται με διαφορετικούς ανθρώπους, να πειθαρχεί, και να θέτει έναν στόχο τον οποίο θα θέλει να πετύχει όχι μόνο για να ικανοποιηθεί ο εαυτός του αλλά για όλη την ομάδα.

«Όταν ήμουν εθισμένος στο αλκοόλ, τα «θέλω» μου ήταν τεράστια. Στην ομάδα όμως έμαθα να τα πειθαρχώ» πρόσθεσε.

Για τη μεγάλη επίδραση όμως της τέχνης στα μέλη του Προγράμματος μίλησε στη voria.gr και η υπεύθυνη του εργαστηρίου, Άννα Ιωακειμίδου η οποία υπογράμμισε πως μέσα από την ενασχόληση με το θέατρο και την έκθεση που αυτή απαιτεί οι ερασιτέχνες ηθοποιοί καταπολεμούν τον φόβο τους. «Το θέατρο παίζει σημαντικό ρόλο στο νόημα που δίνουμε στη ζωή μας. Παίρνουμε απαντήσεις μέσα από τα κείμενα», τόνισε.

Στην παράσταση συμμετέχει μια ομάδα 8 - 9 ατόμων, τα οποία δουλεύουν πάνω στο έργο από την άνοιξη του 2017. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ και σκηνοθέτης, Νίκος Καπέλιος 

Ερωτευμένα άλογα: Κάνοντας το ανοίκειο οικείο
Μια ακόμη παράσταση που ξεχωρίζει για τους ηθοποιούς της είναι η παράσταση «Ερωτευμένα άλογα», από την «Εν Δυνάμει», μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία.

Η παράσταση πραγματεύεται τον έρωτα, τον τρόπου που ο έρωτας επηρεάζει τη ζωή μας αλλά τη πρόσβαση ή μη που έχουμε σε αυτόν στην ελληνική κοινωνία.

«Ο τίτλος έχει διττή σημασία. Σημαίνει έρωτας χωρίς λογική, α- λογος, αλλά συμβολίζει και την ελευθερία που νιώθουν τα ζώα στη φύση να ερωτευτούν. Είναι κάτι που εμείς δεν το ζούμε», δήλωσε στη Voria.gr η σκηνοθέτιδα της ομάδας, Ελένη Ευθυμίου.

Το έργο, όπως αναφέρει η ίδια αποτελεί το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας παραστάσεων που παρουσίασε η ομάδα. Αυτό, όπως και τα υπόλοιπα, δημιουργείται συλλογικά μέσα από έρευνα, μαρτυρίες, βιώματα και γραπτά των ίδιων των καλλιτεχνών.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η παράσταση αποπνέει αλήθεια και δυναμισμό, δύο στοιχεία που της προσέφεραν έως τώρα θετικότατες κριτικές.

Όπως ανέφερε η κ. Ευθυμίου, η ομάδα είναι μια απάντηση για το πώς οι άνθρωποι με διαφορετικότητα, οποιαδήποτε διαφορετικότητα, μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο τηρώντας τις αρχές της ισοτιμίας, του υψηλού στόχου και στης συνεργασίας. «Στην ομάδα προσπαθούμε να λειτουργήσουμε έτσι ώστε να υπογραμμίζουμε τα δυνατά σημεία του κάθε ατόμου και να διαχειριζόμαστε τις αδυναμίες του ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα στο τελικό αποτέλεσμα», τόνισε.

«Μέσω των παραστάσεων προσπαθούμε να κάνουμε το ανοίκειο, οικείο. Στόχος μας είναι κάποια στιγμή να μην προκαλεί έκπληξη το να βλέπει κάποιος άτομα με αναπηρίες να παίζουν πάνω στη σκηνή», σημείωσε.

«Στην ομάδα προσπαθούμε να λειτουργήσουμε έτσι ώστε να υπογραμμίζουμε τα δυνατά σημεία του κάθε ατόμου και να διαχειριζόμαστε τις αδυναμίες του ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα στο τελικό αποτέλεσμα», σημείωσε η ίδια.

Η παράσταση ανεβαίνει τις παρακάτω ώρες και ημέρες στη Μονή Λαζαριστών
Πέμπτη 24/5, Παρασκευή 25/5, Σάββατο 26/5, στις 21.00 
Κυριακή 20/5 & Κυριακή 27/5, στις 19.00