Skip to main content

Διογκωμένο στα 2,1 δισ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 10μηνο

Τον Οκτώβριο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα 871 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 82 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017

Σημαντική διεύρυνση παρουσίασε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τους δέκα πρώτους μήνες του έτους, γεγονός που αποδίδεται στην πολύ μεγάλη αύξηση στις τιμές εισαγόμενων αγαθών. Στο ισοζύγιο υπηρεσιών υπήρξε πλεόνασμα, κυρίως χάρις στις αφίξεις τουριστών, χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό να αποτρέψει την επιδείνωση της συνολικής εικόνας του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Η εικόνα του Οκτωβρίου

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας, τον Οκτώβριο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα 871 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 82 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017. Επιδεινώθηκε τόσο το ισοζύγιο αγαθών όσο και το του ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, τα ισοζύγια υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασαν βελτίωση.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, οι εισαγωγές των οποίων αυξήθηκαν με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι αντίστοιχες εξαγωγές (σε τρέχουσες τιμές). Σημειώνεται ότι σε σταθερές τιμές οι συνολικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,9% (οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 13,5%) και οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 15,4% (οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 22%).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο, λόγω κυρίως της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο κατά 15,6% και 18,3% αντίστοιχα. Βελτίωση σημείωσαν επίσης τα ισοζύγια μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών, με τις εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές αυξημένες κατά 32% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2017.

Η εικόνα στο 10μηνο

Συνολικά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ, διογκωμένο κατά 1,6 δισ. ευρώ από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2017. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην επιδείνωση των ισοζυγίων αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία όμως αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κατά 2,2 δισ. ευρώ, παρά τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των εξαγωγών, καθώς επιταχύνθηκαν και οι εισαγωγές σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017 (σε τρέχουσες τιμές). Σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,9% (οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 11,3%) και οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,3% (οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 10,5%).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών επιδεινώθηκε. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν άνοδο κατά 10,8% και 9,9% αντίστοιχα. Επίσης, άνοδο κατά 14% σημείωσαν και οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές.   

Όσον αφορά στο ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα, μεγαλύτερο σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017, κυρίως λόγω αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων περιορίστηκε λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης.