Skip to main content

Διώκονται έξι πρώην Τούρκοι παίκτες για εμπλοκή στο πραξικόπημα

Έξι παλαίμαχοι Τούρκοι ποδοσφαιριστές κινδυνεύουν με ακόμη και για 15 χρόνια καθώς ερευνώνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος

Τον κίνδυνο καταδίκης σε έως και 15 χρόνια φυλάκισης αντιμετωπίζουν έξι πρώην Τούρκοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι διώκονται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στη γειτονική χώρα.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», πρόκειται για τους Μπεκίρ Ιρτεγκούν, Ζαφέρ Μπιριόλ, Ομέρ Τζατκίτς, Ουγκούρ Μποράλ, Ερσίν Γκιρελέρ και Ισμαήλ Σενγκίλ, οι οποίοι δύνανται να καταδικαστούν σε ποινές από 7,5 έως και 15 χρόνια κάθειρξης.

Η Άγκυρα κατηγορεί ως εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο ίδιος, βέβαια, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή.

Οι πρώην παίκτες, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν αγωνιστεί και στην εθνική ομάδα της Τουρκίας, διώκονται στο πλαίσιο της έρευνας για το «ποδοσφαιρικό παρακλάδι» της οργάνωσης του Γκιουλέν.

Δύο εξ αυτών, μάλιστα, οι Τζατκίτς και Μπιριόλ, έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση και η δίκη τους πρόκειται να ξεκινήσει «εντός των επόμενων ημερών».

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων των τουρκικών αρχών, ενώ τουλάχιστον 140.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις υπηρεσίες τους.