Skip to main content

Δίοπας: Ποια είναι η δυναμική εταιρεία της Θεσσαλονίκης που επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός

Με 70% γυναίκες στο προσωπικό και εξαγωγές ανά τον πλανήτη - Η ελληνική πατέντα «ΙΧΘΥΟΚΟΙΤΙΔΑ» και τα αλεξίσφαιρα δίχτυα.

Το πρώτο στην Ελλάδα ερευνητικό ενυδρείο διχτυών με ψάρια της θάλασσας και του γλυκού νερού, μήκους 2000 τετραγωνικών μέτρων, πρόκειται να λειτουργήσει η «ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε.», εντός του 2022, στις νέες της εγκαταστάσεις, όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σίμος Δαμαντίδης.

Η βορειοελλαδική εταιρεία, την οποία επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο κατασκευάζει και εξάγει αλεξίσφαιρα δίχτυα, αλλά βρήκε και τον τρόπο να συνεισφέρει στην προστασία και τον διπλασιασμό των ιχθυοπληθυσμών στην θάλασσα, μέσω της «Ιχθυοκοιτίδας», μιας ελληνικής πατέντας, που όμοιά της δεν υπάρχει στην ΕΕ.

«Η "ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ" αντιπροσωπεύει την επιχείρηση του μέλλοντος», τόνισε ο κ. Διαμαντίδης, εξηγώντας πως πρόκειται για μια εταιρεία φιλική προς το περιβάλλον (το 2023 θα έχει μηδενικό αποτύπωμα), λειτουργεί τμήματα παραγωγής, έρευνας και εκπαίδευσης και -μεταξύ άλλων- εφαρμόζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Με 70% γυναίκες στο προσωπικό και εξαγωγές ανά τον πλανήτη

Η εταιρεία «ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε.» απασχολεί σήμερα 100 εργαζομένους, με την πλειονότητά τους να είναι γυναίκες (70), παράγει δίχτυα και διχτυοκλωβούς για την ιχθυοκαλλιέργεια, δίχτυα και σχοινιά για την αλιεία, δίχτυα για αθλητικούς χώρους και δίχτυα για προστασία, ενώ κάνει εξαγωγές σε πολλές χώρες της κόσμου, ειδικά όπου αναπτύσσονται ιχθυοκαλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία εξάγει -μεταξύ άλλων- στη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, τη Νορβηγία και άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και της Αφρικής, ενώ, όπως λέει ο κ. Διαμαντίδης, «είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και στρατηγικούς επενδυτές».

Επενδύοντας συνεχώς σε νέες τεχνολογίες, η εταιρεία ολοκληρώνει φέτος το επενδυτικό της σχέδιο, ύψους 5 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει και τις νέες εγκαταστάσεις 10.000 μ2, που βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης και έχουν σχεδιαστεί με οικολογικά υλικά, ενώ θα λειτουργούν με φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες.

Στις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας προβλέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για net metering, ώστε το ρεύμα που καταναλώνεται να παράγεται από τον ήλιο, αλλά και η συλλογή του βρόχινου νερού από τις οροφές των κτιρίων της εταιρείας για την επαναχρησιμοποίησή του, μετά από φιλτράρισμα, για τις ανάγκες του ερευνητικού ενυδρείου. «Τελικά, η εταιρεία κατά το 2023 θα έχει μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντίδης.

Οι επενδύσεις της «ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε.» στοχεύουν επίσης στην αύξηση παραγωγικότητας διχτυών με προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, κατασκευή ερευνητικού ενυδρείου διχτυών με ψάρια και δημιουργία εκθετηρίου παλιών εργαλείων, που αφορούν τη βιοτεχνία, την αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια.

«Η προσπάθεια, τα επόμενα χρόνια, θα είναι η επέκταση παραγωγής νέων ποιοτικών και καινοτόμων διχτυών που προστατεύουν το περιβάλλον, η παραγωγή διχτυών από ανακυκλωμένα και νέα υλικά καθώς και η συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού», σύμφωνα με τον πρόεδρο και διεθύνοντα σύμβουλο.

Στους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται η αύξηση της παραγωγικής της διαδικασίας κατά 300% την επόμενη 5ετία -και τζίρου αντίστοιχα- η περαιτέρω ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, η χρησιμοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης και των επενδυτικών νόμων, αλλά και η επιπλέον έμφαση στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, την εκπαίδευση και τη δημιουργία νέου τμήματος ανακύκλωσης διχτυών.

Αναφερόμενος στην καθετοποίηση της εταιρείας, ο κ. Διαμαντίδης σημείωσε ότι με την έλευση του «νέου αίματος» στην εταιρεία, του 28χρονου γιου του Ιωακείμ και της 24χρονης κόρης του Μαγδαληνής - απόφοιτοι και οι δυο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας- η εταιρεία έγινε «η πρώτη και μοναδική σήμερα στην Ελλάδα, που παράγει δίχτυα με κόμπο».

Η ελληνική πατέντα «ΙΧΘΥΟΚΟΙΤΙΔΑ» και τα αλεξίσφαιρα δίχτυα

Με στόχο την προστασία και τον διπλασιασμό των ιχθυοπληθυσμών στη θάλασσα, η εταιρεία έχει κατασκευάσει, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, τα δίχτυα υφάλους. «Ένα ψάρι γεννάει, όταν μεγαλώσει ένα εκατομμύριο αυγά, από τα οποία μεγαλώνουν και ξαναγεννούν πέντε ζεύγη (10 τεμάχια) ψάρια, ενώ όλα τα άλλα χάνονται, είτε επειδή δεν βρίσκουν τροφή, είτε επειδή γίνονται τροφή για μεγαλύτερα ψάρια, ανέφερε ο κ. Διαμαντίδης, εξηγώντας πως με το ειδικό αυτό δίχτυ σε σχήμα πυραμίδας, μπορούν να τρέφονται και να προστατεύονται τα μικρά ψάρια και ο στόχος ήταν τα πέντε ζεύγη να γίνουν δέκα (20 τεμάχια).

«Έτσι, λοιπόν, διπλασιάζεται ο ιχθυοπληθυσμός στις θάλασσες. Έχουν γίνει όλες οι δοκιμές και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Αυτό είναι μια ευρωπαϊκή καινοτομία, στην οποία εργαζόμαστε και θα βγει σε λίγο στην παγκόσμια αγορά. Το όνομα της είναι “ ΙΧΘΥΟΚΟΙΤΙΔΑ” και είναι ελληνική πατέντα, που καλύπτεται από την υπ' αριθ. 20170100391 δήλωση ευρεσιτεχνίας», τόνισε ο κ. Διαμαντίδης.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στο εργοστάσιο της βορειοελλαδικής επιχείρησης, αναπτύχθηκαν και τα αλεξίσφαιρα δίχτυα με υλικό - νήμα με το οποίο είναι κατασκευασμένα τα αντίστοιχα γιλέκα. Αυτά, έχουν ήδη μπει ήδη στην αγορά, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντίδη, και η χρήση τους στην αλιεία έχει ως αποτέλεσμα τα σκάφη να καταναλώνουν 20-30% λιγότερο πετρέλαιο. Στη δε ιχθυοκαλλιέργεια, τα ψάρια να μην μπορούν να κάνουν τρύπες και οι ιχθυοκαλλιεργητές να χρησιμοποιούν τρεις φορές ελαφρύτερα δίχτυα από τα συνηθισμένα.

Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Τμήμα εκμάθησης ραφής διχτυών - «Ηealthy Seas» από ανακυκλωμένα δίχτυα

Ελλείψει εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και με στόχο η εταιρεία να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η «ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε.» συνεργάζεται με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηχανιώνας, με το τον οποίο δημιούργησε τμήμα εκμάθησης ραφής διχτυών.

«Δύο εξειδικευμένες εργαζόμενες από το εργοστάσιο πηγαίνουν εθελοντικά στον σύλλογο και διδάσκουν την παραδοσιακή ραφή των διχτυών στις άνεργες γυναίκες της περιοχής», ανέφερε ο κ. Διαμαντίδης και πρόσθεσε: «ήδη έχουμε προσλάβει μέχρι σήμερα 30 γυναίκες και συνεχίζουμε».

Στο μεταξύ, σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέρχονται τα μέτρα διχτυών που έχει δώσει για ανακύκλωση η βορειοελλαδική εταιρεία, με τον κ. Διαμαντίδη να σημειώνει: «μαζεύουμε από όλες τις ελληνικές θάλασσες παλιά δίχτυα και από το ανακυκλωμένο νήμα των διχτυών παράγονται διάφορα προϊόντα που φέρουν την επωνυμία Healthy Seas -μεταξύ άλλων κάλτσες, χαλιά, και μαγιό».

Στο άμεσο μέλλον, μάλιστα, όπως γνωστοποίησε, θα παραχθούν από τα ανακυκλωμένα δίχτυα, δίχτυα για αθλητικούς χώρους.