Skip to main content

Διορθώσεις έκανε το BBC στο θέμα με τη «μακεδονική μειονότητα»

Τι αναφέρεται στην υποσημείωση που προστέθηκε την Παρασκευή, μετά από επιστολή που έστειλε στο δίκτυο ο Έλληνας πρέσβης στη Βρετανία

Διορθώσεις σε δύο σημεία έκανε το BBC στο άρθρο του για τη «Μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα μετά την επιστολή που έστειλε στο βρετανικό δίκτυο ο Έλληνας πρέσβης στη Βρετανία.

Το BBC με μια υποσημείωση που προστέθηκε την Παρασκευή σημειώνει στο τέλος του επίμαχου άρθρου ότι έχει τονιστεί με περισσότερες πληροφορίες η ελληνική θέση, και ότι έχει αφαιρεθεί «κάποιο λάθος» που αφορούσε την αλλαγή του συντάγματος της γείτονος.

«Τα όσα αναφερόνται στο άρθρο έχουν διευκρινιστεί σε δύο σημεία. Ένα λάθος που αφορά μια αλλαγή στο "Μακεδονικό" σύνταγμα έχει αφαιρεθεί και έχουν προστεθεί περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την ελληνική θέση σχετικά με την σλαβόφωνη κοινότητα συμπεριλαμβανομένου ενός link στην επιστολή που έλαβε το BBC από τον Έλληνα πρέσβη στη Μεγάλη Βρετανία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην υποσημείωση.


«Επίσημα, η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο μία μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», αναφέρει το ΒBC αναφορικά με τις ελληνικές θέσεις. «Ιστορικά θεωρεί τους Μακεδόνες Σλάβους της Ελληνικής Μακεδονίας ως μία γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντάς τους ως σλαβόφωνους Ελληνες ή δίγλωσσους Ελληνες. Εγγραφο των αρχών της δεκαετίας του ‘90 αναφέρει ότι “σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής των οποίων η εθνική συνείδηση δεν ήταν ελληνική μεταφέρθηκαν σε γειτονικά κράτη” στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Συνεπώς, όσοι δίγλωσσοι παρέμειναν κατείχαν ελληνική εθνική συνείδηση. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η εθνικότητα των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας είναι “Μακεδόνας/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, κάτι που, όπως τονίζει η ελληνική κυβέρνηση, δεν κάνει καμία εικασία για την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας», σημειώνει ακόμη το BBC.