Skip to main content

Διπλασιάζεται η επιδότηση σε ρεύμα και θέρμανση - Πακέτο στήριξης 500 εκατ. ευρώ

Οι υπουργοί παρουσίασαν τη δέσμη μέτρων και τις επιδοτήσεις που θα δοθούν για το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μέτρα συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνουν τον διπλασιασμό της έκπτωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση σε πάνω από ένα εκατομμύριο καταναλωτές του επιδόματος θέρμανσης και φυσικού αερίου, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, αποτελούν απειλή για την ανάκαμψη, ειδικά οι αυξήσεις στην ενέργεια, συνιστούν μια ενεργειακή κρίση. Κρίση ευρωπαϊκή, αλλά και παροδική. Κρίση όμως οξεία που έχει μεγαλύτερη ένταση και έκταση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Η οποία προκαλεί σημαντικό βάρος στα νοικοκυριά. Αυτή η κρίση αναδεικνύει μια νέα πρόκληση για την Ελλάδα και τα κράτη μέλη της ΕΕ», είπε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας και στη συνέχεια ανακοίνωσε τις δράσεις για τη στήριξη των πολιτών.

Η έκπτωση στα τιμολόγια ρεύματος

Όπως ανακοινώθηκε η έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος, που είχε ήδη ανακοινωθεί, θα διπλασιαστεί στα 18 ευρώ ανά μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό φτάνοντας έως και τα 24 ευρώ. Το κόστος του μέτρου να ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται περαιτέρω αύξηση της ενίσχυσης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

Διευρύνονται αισθητά τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης (περιλαμβάνει πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, πέλετ, καυσόξυλα), προκειμένου να το λάβουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Το επίδομα θα ενισχυθεί κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα έως 68% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Η μέση αύξηση για μία τετραμελή οικογένεια είναι 59%. Το ελάχιστο επίδομα ανέρχεται στα 100 από 80 ευρώ. Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται από τα 650 στα 750 ευρώ. Στο κέντρο της Αθήνας για μία τετραμελή οικογένεια το επίδομα θα ανέλθει στα 186 ευρώ, ενώ για μία αντίστοιχη οικογένεια στη Θεσσαλονίκη στα 299 ευρώ και στην Κοζάνη στα 469 ευρώ, ενώ στη Φλώρινα προσεγγίζει τα 500 ευρώ.  Το επίδομα για κάθε τέκνο προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10% που ίσχυε έως σήμερα.

Ειδικά για τους χρήστες φυσικού αερίου θα διατεθεί από την ΔΕΠΑ Εμπορίας επιπλέον έκπτωση 15% στα νοικοκυριά.

Οπως εξήγησε ο Κώστας Σκρέκας υπερδιπλασιάζονται τα κεφάλαια στο Ταμείο που έχει συσταθεί από τα 150 στα 400 εκατ. Τα χρήματα προέρχονται από τις δημοπρασίες ρύπων. Η κρατική στήριξη ανεβαίνει στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 30 ευρώ προηγουμένως και αυτό σημαίνει ότι η στήριξη της κυβέρνησης είναι 18 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες. Η ΔΕΗΔΕΗ θα κάνει κινήσεις για να καλύψει μέρος του κόστους. Έκκληση γίνεται και στους ιδιώτες παρόχους ώστε να απορροφήσουν και αυτοί μέρος του κόστους.

Για όσους δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο θα έχουν 80 ευρώ στήριξη στην κιλοβατώρα ώστε να μην επιβαρυνθούν καθόλου.

Δείτε τις ανακοινώσεις: