Skip to main content

Διπλό επίδομα αλληλεγγύης στους άνεργους με παιδιά

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών. κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Οικογενειάρχης με τουλάχιστον ένα παιδί, που πέρυσι βρισκόταν κάτω απότο χαμηλότερο εισοδηματικό επίπεδο και φέτος έμεινε άνεργος, δικαιούταιδύο επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, δηλαδή και το εισοδηματικό (από 700-1.300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) και της ανεργίας (400 ευρώ).

Τηνπροσθήκη έκανε στο νομοσχέδιο για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, πουσυζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργόςΟικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Εξάλλου, με άλλες αλλαγές που επέφερε ο υπουργός, προβλέπεται ότι τοεπίδομα χορηγείται ανεξαρτήτως ηλικίας και στους συνταξιούχους κάτω τωνεισοδηματικών ορίων χορήγησης του ΕΚΑΣ ασφαλισμένους σε οποιονδήποτεασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και τουΔημοσίου, εφόσον δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ.

Τέλος προβλέπεται ότι καμίαενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται, γιαβεβαιωμένα χρέη όχι μόνο προς το Δημόσιο, αλλά και προς τα πιστωτικάιδρύματα.

Με εξαίρεση το ΚΚΕ που καταψηφίζει την πρώτηνομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τα υπόλοιπα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ)εξέφρασαν επιφυλάξεις να τοποθετηθούν σήμερα στην ψηφοφορία επί τηςαρχής, ενώ υπερψήφισε μαζί με το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ.

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι πρώτη φορά που επέρχεται αναδιανομή εισοδημάτων και κοινωνικής αλληλεγγύη με εμβέλεια 2,5 εκατ. πολίτες αποδέκτεςσε μία εποχή εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομικά: «Δυστυχώς έχουμε νακάνουμε εδώ με μία συγκεκριμένη ανεύθυνη πολιτική της προηγούμενηςκυβέρνησης, που μας κληροδότησε τεράστια ελλείμματα και χρέος, αλλά πουδεν θα τα επικαλεσθούμε ως άλλοθι για να αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας».

Επίσης έκανε λόγο για μία ισορροπημένη παρέμβαση που επιβαρύνει αποκλειστικά τους έχοντες και κατέχοντες για την εξασφάλιση 1 δισ. ευρώ που δίδονται στοχευμένα σε συγκεκριμένες κατηγορίες χαμηλομισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

ΟΓ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι συνιστά δίκαιη κοινωνική επιβάρυνση ηέκτακτη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας: «Η τρομοκρατία τωντελευταίων ημερών να μην φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν θαπεράσει. Πλήττει ευθέως τη μεσαία ιδιοκτησία. Είμαστε αποφασισμένοι ναπροχωρήσουμε. Η ρύθμιση αφορά 70.000 από τα 4,5εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων»,υπογράμμισε.

-Είναι προφανές, κατέληξε ο υπουργός, ότι πρόκειται απλώς για ένα πρώτοθετικό βήμα στο οποίο δεν εξαντλείται η κοινωνική πολιτική τηςκυβέρνησης. Θα ακολουθήσουν νομοσχέδια για τους δανειολήπτες και τηρευστότητα της αγοράς, και το κυριότερο το νέο φορολογικό νομοσχέδιοτους πρώτους μήνες του 2010 καθώς και άλλα σε ορίζοντα τετραετίας.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμαςαπό την πλευρά του υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν φέρνει τίποτε τοκαινούργιο, ούτε επιλύει τα υπάρχοντα προβλήματα. Ταυτόχρονα είπε ότιπαρόμοια και ίσως γενναιότερα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις της ΝΔ,καταψηφίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Υπενθύμισε ότι αρχές του 2009 ηπροηγούμενη κυβέρνηση έδωσε έκτακτο επίδομα 300- 500 ευρώ, όπως επίσηςεπίδομα θέρμανσης και έκτακτο επίδομα στεγαστικού δανείου: «Τάξατεπροεκλογικά στους πάντες τα πάντα και καλείστε να εφαρμόσετε τηνπολιτική αυτή. Πλην, όμως, μιλούσατε για επιδόματα 1,6 δισ. ευρώ και δίνετε μόνον 1 δισ. ευρώ», έκλεισε την ομιλία του ο κ.Τζίμας.

Αλλά κι ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Νικόλαος Λέγκαςείπε ότι «ξεφορτώνονται δαπάνες το 2009 και φορτώνονται έσοδα στο 2010,με προφανή σκοπό να φανεί θεαματική πτώση του ελλείμματος».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνηςέκανε λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία που σκοπεύει αφενός στηναναδιανομή των εισοδημάτων και αφετέρου στην έκφραση κοινωνικήςαλληλεγγύης: «Πρόκειται για μια κίνηση γενναιότητας αφού ικανοποιείάμεσα και έγκαιρα 2,5 εκατ. πολίτες», είπε.

Ο αγορητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκηςμίλησε για «φιλοδώρημα που δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα», ενώκατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι κάνουν απλώς «διαχείριση της φτώχιας καιτης εξαθλίωσης».

- Δεν ζεσταίνεται κανείς με 300 ευρώ όταν οι τράπεζες κάνουν πάρτι κερδών, υποστήριξε από την πλευρά του ο αγορητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, καλώντας την κυβέρνηση να διπλασιάσει την εισφορά στα πιστωτικά ιδρύματα.

Για δημοσιονομικά ουδέτερο μέτρο μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης,κάνοντας επίσης λόγο για «δειλή και ανεπαρκή εφάπαξ ρύθμιση, όπωςφάνηκε κι από την εύκολη αποδοχή της από το ΣΕΒ», ενώ έκρινε ότιαπαιτείται γενναιότερη και μονιμότερη αναδιανομή στο 10% όλων των κερδών.