Skip to main content

Διπλωματία μέσω Canadair: Παραγγελία-μαμούθ από Ελλάδα και πέντε χώρες

Θα μπορούσαν τα μέσα πυρόσβεσης να εξυπηρετήσουν... γεωστρατηγικούς σκοπούς; Στο νέο περιβάλλον, της κλιματικής κρίσης, η απάντηση είναι ναι

Θα μπορούσαν τα μέσα πυρόσβεσης να εξυπηρετήσουν... γεωστρατηγικούς σκοπούς; Προφανώς, αυτό το ερώτημα δεν σας έχει απασχολήσει ποτέ, ωστόσο για ξανασκεφτείτε το. Γιατί, στο νέο περιβάλλον, της κλιματικής κρίσης, η απάντηση είναι ναι. Τουλάχιστον, αυτό λένε από την κυβέρνηση, όπως μαθαίνει ο «Τειρεσίας» ετοιμάζονται να κάνουν ένα μεγάλο βήμα.  

Συγκεκριμένα, στη βάση αυτή, ετοιμάζεται μια παραγγελία – μαμούθ, από κοινού, έξι μεσογειακών χωρών, για την απόκτηση πάνω από 25 Canadair. Τα τελευταία είναι τα γνωστά κατασβεστικά αεροσκάφη, τα οποία στις έκτακτες περιστάσεις, όπως αυτές που ζήσαμε φέτος το καλοκαίρι, μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια. Προφανώς και μεταξύ αυτών των χωρών περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, η οποία έχει πλέον τραγική εμπειρία από πύρινα μέτωπα.   

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει μια κρίσιμη διευκρίνιση: Την κοινή πρωτοβουλία των έξι επέβαλε (και) ένα τεχνικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, η κατασκευάστρια εταιρία απαιτούσε μια πολύ μεγάλη παραγγελία για να ξαναλειτουργήσει την γραμμή παραγωγής του συγκεκριμένου μοντέλου αεροσκάφους, το οποίο είχε βγει «εκτός», εδώ και χρόνια.  Τώρα, όμως, τα δεδομένα αλλάζουν.  

Και κάπου εδώ, ξαναπιάνουμε το νήμα από εκεί απ' όπου αρχίσαμε. Κι αυτό γιατί εννοείται ότι αυτά τα 25 αεροσκάφη, όταν παραληφθούν θεωρείται δεδομένο ότι θα βοηθούν και στην κατάσβεση πυρκαγιών σε τρίτες χώρες, αν κι όποτε θα υποβάλλεται σχετικό αίτημα. Εξ ου και «η εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών στόχων», που αναφέρεται παραπάνω. Οπότε μπορεί κανείς εύλογα να αντιληφθεί τον βαθμό της επιρροής που θα ασκείται κάθε φορά που θα πετούν σε άλλους ουρανούς.  

Πόσο κοντά είναι η παραγγελία – μαμούθ; Αρκετά.  Δεν αποκλείεται, το θέμα να συζητηθεί και στη «σύνοδο των 7» μεσογειακών χωρών που θα γίνει προσεχώς στην Ελλάδα. Η οποία, όπως μαθαίνουμε θα γίνει «σύνοδος των 9», καθώς το ενδιαφέρον που υπάρχει για την περίπτωση είναι κάτι παραπάνω από μεγάλο.  

Το τελικό συμπέρασμα; Οι τρόποι με τους οποίους θα ασκείται στο μέλλον η διπλωματία δεν θα έχουν καμία απολύτως σχέση με όσα ξέρουμε ως τώρα.