Skip to main content

Διπλωματία της οικολογίας

«Ήμασταν ειλικρινείς μεταξύ μας», τόνισε ο Γ.Παπανδρέου αναφερόμενος στη συζήτηση με τον Σκοπιανό ομόλογο για την ονομασία της πΓΔΜ. Σε υπογραφή συμφωνίας στις 2 Φεβρουαρίου 2010 προχωρούν Ελλάδα, Αλβ
Στην υπογραφή συμφωνίας στις 2 Φεβρουαρίου 2010 πρόκειται να προχωρήσουν η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ σχετικά με την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης των Πρεσπών, σύμφωνα με την κοινή δήλωση στην οποία προχώρησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Γιώργος Α. Παπανδρέου, της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι, μετά τη σημερινή, άτυπη, τριμερή συνάντησή τους στην Πύλη Πρεσπών, συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία - πρόσκληση της Ελλάδας.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις χώρες δεσμεύονται για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς τους συνεργασίας, προκειμένου να ενταθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, να προληφθεί, ελεγχθεί και μειωθεί η ρύπανση που επηρεάζει την περιοχή των Πρεσπών, να προστατευθούν οι εδαφικοί πόροι από τη διάβρωση και την υποβάθμιση και να προστατευθεί, διατηρηθεί και προωθηθεί η βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής, πάντα στα πλαίσια και με βάση την εδαφική ακεραιότητα, το κοινό όφελος και την καλή πίστη. Επίσης στην κοινή δήλωση των τριών πρωθυπουργών υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων και η ένθερμη στήριξή τους σε μια συμφωνία στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη.

Τα κύρια σημεία της κοινής δήλωσης των τριών πρωθυπουργών θα κοινοποιηθούν στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος επίτροπο της ΕΕ και τον πρωθυπουργό της Δανίας, όπου θα φιλοξενηθεί η διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ το Δεκέμβριο.

Παπανδρέου: «Ήμασταν ειλικρινείς μεταξύ μας»
Στη διάρκεια της συνομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογο του, έγινε μία αξιολόγηση τηςπορείας και των σχέσεων των δύο χωρών με αφορμή το όνομα της γείτονοςχώρας, ενώ ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι αυτές οι συνομιλίες έχουνσημασία, λέγοντας χαρακτηριστικά «άλλο το να διαβάζεις τις θέσειςκάποιου και άλλο να ακούς το πως το βλέπει και πως αισθάνεται».
Οπρωθυπουργός είπε πως «πρέπει να δώσουμε μια νέα δυναμική στην προσπάθεια για ναβρεθεί μια λύση», προσθέτοντας  ότι θα καταβληθούν προσπάθειες προς αυτή τηνκατεύθυνση, επισημαίνοντας όμως ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο εκκρεμείεπί 18 έτη. Αναφερόμενος στις ελληνικές θέσεις ο πρωθυπουργός επισήμανεότι η ελληνική πλευρά δεν αναφέρει τις θέσεις της ως απειλή και τόνισεότι «ελπίζω ο κ. Γκρούεφσκι να κατανοεί τις θέσεις μας».  Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, ηΕλλάδα μπορεί να σηκώσει το βάρος της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ καιπρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι ήμασταν ειλικρινείς μεταξύ μας.

Ερωτηθείςαν χθεσινή επίσκεψη Μπίλντ και το σημερινό κοινό άρθρο Σολάνα - Ρεν  λειτούργησε για την  Ελλάδα ως μέσο πίεσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εμείςπήραμε πρωτοβουλία και κινήθηκαν μηχανισμοί της ΕΕ», ενώ πρόσθεσε ότι «όλα αυτά δίνουν μία ελπίδα, αλλά δεν ξέρω αν θα βρεθεί λύση». Οπρωθυπουργός επισήμανε ότι η κινητικότητα εκτιμάται, υπογράμμισε,ωστόσο, ότι «δεν είμαστε εμείς οι διαπραγματευτές, καθώς ηδιαπραγμάτευση είναι υπό τον ΟΗΕ. Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμεδημιουργώντας μια νέα προσέγγιση, να μην επιμείνουμε στις συμβολικέςκινήσεις, αλλά στο πρόβλημα, γίνεται συστηματική προσπάθεια και υπάρχειπολιτική βούληση. Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την προσπάθειά μαςκαι θα διευκολύνει τη διαδικασία».