Skip to main content

Διπλωματικές πηγές:Γιατί είναι λάθος η αναγνώριση Γκουαϊντό από την ΕΕ

Οι πηγές σημειώνουν πως η αναγνώριση Γκουαϊντό χωρίς την πρωτοβουλία για τη δημιουργία συνθηκών διεξαγωγής ελευθερων εκλογών είναι ανεύθυνη στάση.

Την αντίθεση της Ελλάδας στην αναγνώριση από την ΕΕ του Χουάν Γκουαϊντό ως προέδρου της Βενεζουέλας εκδήλωσαν διπλωματικές πηγές, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση των Υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

«Η αναγνώριση του ηγέτη της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης, προέδρου της Εθνοσυνέλευσης κ. Γκουαϊδό ως de facto Προέδρου της χώρας, χωρίς τουλάχιστον την εκκίνηση ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία συνθηκών διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών, θα ήταν μια ανεύθυνη στάση, ειδικά δεδομένων των μεγάλων κινδύνων που υφίστανται για εμφύλιες συγκρούσεις, σε μία πολιτικά και κοινωνικά πολωμένη κοινωνία» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συγκεκριμένες διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα υποστήριξε σταθερά ότι στο βαθμό που η ΕΕ επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Βενεζουέλα και υποστηρίζει τη διεξαγωγή εκλογών, οφείλει να ενεργοποιηθεί συγκροτημένα και με δική της διπλωματική πρωτοβουλία στη χώρα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ενεργοποίηση της ΕΕ, με διπλωματική πρωτοβουλία για τη Βενεζουέλα, αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή της κλιμάκωσης της έντασης στη χώρα.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος σε μία δήλωση ίσων αποστάσεων, σημείωνε ότι «πριν από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, προκρίνεται η επιδίωξη από πλευράς ΕΕ δημιουργίας μιας ομάδας κρατών που για ιστορικούς λόγους έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην περιοχή και, ως εκ τούτου, μπορούν να αναλάβουν αποτελεσματικό διαμεσολαβητικό ρόλο στη λατινοαμερικανική χώρα».

Αύριο η συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, μιλώντας σε Γερμανούς βουλευτές, δήλωνε ότι ο Νικολάς Μαδούρο στερείται δημοκρατικής νομιμότητας και δεν αποτελεί τον «νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας».

«Για να είμαστε σαφείς: ο Νικολάς Μαδούρο στερείται δημοκρατικής νομιμότητας. Δεν είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας», είπε ο Μάας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διεξαχθούν γρήγορα «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε ομιλία του σε Γάλλους βουλευτές, τόνισε ότι ο Μαδούρο «δεν απάντησε» στο αίτημα των Ευρωπαίων για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Θα συνεδριάσουμε αύριο στο Βουκουρέστι, όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών (σ.σ. των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ακριβώς για να εξετάσουμε τι συνέχεια θα δώσουμε στη μη απάντηση του προέδρου Μαδούρο», τόνισε.