Skip to main content

Δυσαρέσκεια ΕΣΘ για τον αποκλεισμό από τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Είναι η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια που ο Σύλλογος ο οποίος εκπροσωπεί τον εμπορικό κόσμο και το τοπικό εμπόριο δεν εκλήθη στη σύσκεψη.

Μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, που δεν εκπροσωπήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑΘ.

Όπως επισημαίνουν από τον ΕΣΘ είναι η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια που ο Σύλλογος που εκπροσωπεί τον εμπορικό κόσμο και το τοπικό εμπόριο δεν εκλήθη, κάτι που είχε συμβεί πέρσι, όταν πρωθυπουργός ήταν και πάλι ο Κ. Μητσοτάκης. Η εκτίμηση των παραγόντων του Συλλόγου είναι ότι ο πρόεδρος του Παντελής Φιλιππίδης αποκλείστηκε εξαιτίας της δριμύτατης κριτικής που ασκεί στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αγορά, από το ξέσπασμα της πανδημίας και ιδίως από τη στιγμή που τελείωσε το lockdown και τα εμπορικά καταστήματα άνοιξαν και πάλι. Όπως είχε πει πολλές φορές ο πρόεδρος του ΕΣΘ, η λύση στο πρόβλημα της αγοράς θα έπρεπε να βασίζεται στη διατήρηση της καταναλωτικής δύναμης, μέσω της εγγυοδοτικής δυνατότητας του Δημοσίου.

«Δεν χρειαζόμαστε -για παράδειγμα- μείωση ενοικίων, ούτε μετάθεση αποπληρωμής των επιταγών και των φόρων για κάποιες εβδομάδες, αλλά μεγάλα διαστήματα αποπληρωμής αυτών των υποχρεώσεων, ώστε να μην υπάρχει κλίμα αποθάρρυνσης της καταναλωτικής διάθεσης και αποδυνάμωσης της καταναλωτικής δυνατότητας του κόσμου» είχε υποστηρίζει ο κ. Φιλιππίδης.

Ο ίδιος χθες ήταν προβληματισμένος από τον αποκλεισμό, επισημαίνοντας ότι «προφανώς ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ακούσει τις απόψεις του εμπορίου διότι θεωρεί ότι γνωρίζει τι συμβαίνει στην αγορά, οπότε περιμένουμε να κάνει από εδώ και μπρος τις καλύτερες και αποδοτικότερες κινήσεις».

Πάντως, επειδή ο ΕΣΘ έχει παράδοση 100 ετών και ασφαλώς εκπροσωπεί ένα δυναμικό κομμάτι της τοπικής επιχειρηματικότητας, δεν αποκλείεται σήμερα να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό από τη συνάντηση.