Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
x

WSJ: ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΕΝΤΟΣ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ένα τουλάχιστον από τα μέλη του κύκλου του Ρώσου προέδρου εξέφρασε ευθέως τη δυσαρέσκειά του ενώπιον του Πούτιν, σύμφωνα με αμερικανικές υπηρεσίες.

Η δυσαρέσκεια για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν καταφέρει σε λίγες εβδομάδες να ανακαταλάβουν εδάφη που είχαν χάσει από τις αρχές της εισβολής, έφτασε ακόμη και στον στενό κύκλο των συνεργατών του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ένα τουλάχιστον από τα μέλη του κύκλου του Ρώσου προέδρου εξέφρασε ευθέως τη δυσαρέσκειά του ενώπιον του Πούτιν, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών.

Η διαφωνία του αφορούσε την κακή διαχείριση της πολεμικής προσπάθειας και τα λάθη της στρατιωτικής ηγεσίας.

Η κριτική προς τον Ρώσο πρόεδρο, τονίζει η Washington Post που δημοσιεύει τις σχετικές πληροφορίες, είναι μια σαφής ένδειξη ότι στον ηγετικό πυρήνα στη Μόσχα επικρατεί αναστάτωση για την κατάσταση στο μέτωπο, η οποία οδήγησε στην μερική επιστράτευση, τα αποτελέσματα της οποίας μένει να φανούν – αν υπάρξουν κιόλας.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι η πληροφορία για τη δυσαρέσκεια έχει συμπεριληφθεί στην καθημερινή ενημέρωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το όνομα του διαφωνούντα δεν αναφέρεται στο δημοσίευμα, αν και περιλαμβάνεται στις αναφορές προς τον πρόεδρο.

Ο στενός πυρήνας των συνεργατών του Πούτιν αποτελείται από ελάχιστους ανθρώπους που ο Πούτιν γνώριζε από τη θητεία του στην KGB ή το δήμο της Αγίας Πετρούπολης. Ακόμη και αυτοί δύσκολα φέρνουν κακές ειδήσεις σε έναν ηγέτη που μοιάζει όλο και πιο απομονωμένος παρά ποτέ.

Δυτικοί αξιωματούχοι είπαν ανωνύμως στην εφημερίδα ότι από την αρχή κιόλας του πολέμου υπήρχαν ενδείξεις ανησυχίας στον στενό πυρήνα των συνεργατών. Οι απώλειες, τα σφάλματα της στρατιωτικής ηγεσίας και οι αστοχίες επέτειναν την ανησυχία.

«Πολλοί είναι αυτοί που είναι πεπεισμένοι ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», σημειώνει αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και δεξί χέρι του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν διέψευσε την ύπαρξη των διαφωνιών. Τις απέδωσε όμως, σε δήλωση στην Washington Post, σε μια συνήθη επιχειρηματολογία για εσωτερικά ζητήματα. «Δεν είναι ένδειξη σχίσματος», είπε.

Σε ένα πιο χαμηλό επίπεδο, αντιρρήσεις ακούγονται από επικεφαλής κοινοβουλευτικών επιτροπών σε ό,τι αφορά την πορεία του πολέμου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν από την πλευρά τους ότι η κριτική κατά του Πούτιν «ακούγεται πίσω από την πλάτη του» ακόμη και μέσα στο Κρεμλίνο. Τον χαρακτηρίζουν «ξεροκέφαλο και εμμονικό με την Ουκρανία» αν και δεν μοιράζονται όλοι στον κύκλο του αυτή την εμμονή. Λένε ακόμη ότι στο Κρεμλίνο «δείχνουν ο ένας τον άλλο» για τα λάθη και αναζητούν τον αποδιοπομπαίο τράγο.

Οι διαφωνίες φαίνεται να επεκτείνονται και έξω από το Κρεμλίνο. Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ επέπληξε δημοσίως έναν ανώτατο αξιωματικό λέγοντας ότι πρέπει να υποβιβαστεί σε φαντάρο. Μετά και ο ίδιος προήχθη σε υποστράτηγο με απόφαση Πουτιν.

Με τον Καντίροφ συντάχθηκε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο ιδρυτής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, προχωρώντας και πιο πέρα: οι ηγέτες του στρατού «είναι σκουπίδια».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ