Skip to main content

Δυσαρεστημένοι με το περιβάλλον Φώφης οι «προεδρικοί» της Θεσσαλονίκης

Οι «προεδρικοί» θεωρούν ότι η αντιστροφή των εσωκομματικών συσχετισμών οφείλεται στις μεθοδεύσεις της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της νέας Κ.Ε.

Γράφει ο Σαλονικιός

Τον Νοέμβριο του 2017, στις εκλογές οι οποίες είχαν γίνει για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς η Φώφη Γεννηματά δεν είχε επικρατήσει μόνον πανελλαδικά, είναι πρωτεύσει και στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, είχε συγκεντρώσει στο νομό Θεσσαλονίκης 6.195 ψήφους σε σύνολο 11.094 έγκυρων ψηφοδελτίων, λαμβάνοντας ποσοστό 55,84% ενώ ο ανθυποψήφιός της Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 4.899 ψήφους και ποσοστό 44,16%.

Ωστόσο, περίπου δυόμισι χρόνια μετά, οι συσχετισμοί, τουλάχιστον όσον αφορά την εκπροσώπηση στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής η οποία εξελέγη το περασμένο σαββατοκύριακο, έχουν αντιστραφεί πλήρως. Ειδικότερα, από τη Θεσσαλονίκη εξελέγησαν στο νέο καθοδηγητικό όργανο 14 άτομα εκ των οποίων στη Φώφη πρόσκεινται μόλις τρεις!

Από τους υπόλοιπους οι εννέα πρόσκεινται στον Ανδρουλάκη, ένας, ο Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης ο οποίος μάλιστα βγήκε και πρώτος σε σταυρούς από τους Θεσσαλονικείς, πρόσκειται στον Γιώργο Καμίνη αλλά πριμοδοτήθηκε γενναία και από την ομάδα Ανδρουλάκη και ο 14ος, ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης είχε πολιτευτεί με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι «προεδρικοί» της Θεσσαλονίκης θεωρούν ότι αυτή η αντιστροφή των εσωκομματικών συσχετισμών είναι πλασματική και οφείλεται στις μεθοδεύσεις που έγιναν στη διάρκεια της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της νέας Κ.Ε. Εμφανίζονται μάλιστα δυσαρεστημένοι και πιστεύουν ότι το περιβάλλον της Φώφης (Χριστοδουλάκης, Πολυζωγόπουλος, Όθωνας κ.ά.) τους «έριξε» καθώς δεν τους συμπεριέλαβε στην «κεντρική πανελλαδική γραμμή» με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός του νέου οργάνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απέτυχε να εκλεγεί στη νέα Κ.Ε. ακόμη και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης ο οποίος ήταν εκείνος που στήριξε περισσότερο απ’ όλους τη Φώφη στις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου 2017. Ο Τσαραμπουλίδης ήλθε 204ος, με 253 σταυρούς και έμεινε εκτός Κ.Ε. λόγω της ποσόστωσης των γυναικών. Το ίδιο συνέβη και με τους Χρόνη Μακρίδη (207ος, 250) και Νίκο Κριθαρίδη (219ος, 231).

Αντιθέτως, ο Χρήστος Παπαστεργίου, γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ. και υποψήφιος περιφερειάρχης, αντελήφθη εγκαίρως το τι παιζόταν στο παρασκήνιο και απέφυγε να βάλει υποψηφιότητα, φοβούμενος αυτό που συνέβη τελικώς συνέβη στους άλλους «προεδρικούς».

Από την άλλη, πηγή μου από τη Χαριλάου Τρικούπη μού μεταφέρει ένα κλίμα ενόχλησης προς τους «προεδρικούς» της Θεσσαλονίκης. Μου λέει ότι «η συγκεκριμένη ομάδα συμπεριφέρεται με περισσή αλαζονεία, επιδιώκοντας να επικυριαρχήσει επί πάντων και γι’ αυτό έπρεπε να πάρει ένα μήνυμα». Την ίδια ώρα οι «προεδρικοί» αντιτείνουν πως εκείνος που κάνει δικό του παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη είναι ο Ανδρουλάκης στον οποίο χρεώνουν την υποψηφιότητα του Πέτρου Λεκάκη στον κεντρικό δήμο, όπου το ΚΙΝ.ΑΛ. στηρίζει ως γνωστόν Σπύρο Βούγια

Πάντως, ενόψει ευρωεκλογών αλλά και αυτοδιοικητικών εκλογών αναμένεται να πέσουν οι τόνοι. Τα μαχαίρια θα ξαναβγούν όταν θα έρθει η ώρα της εκλογής νέου γραμματέα στην οργάνωση της Θεσσαλονίκης, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά τον Μάιο.