Skip to main content

Δυσκολεύουν οι συνθήκες στο Υπνωτήριο Αστέγων-Τα μέτρα του δήμου

Παρά την οδηγία για την αποφυγή συνωστισμού, στο υπνωτήριο του δήμου Θεσσαλονίκης συγκεντρώνονται καθημερινά περίπου 60 άστεγοι της πόλης.

Σε δύσκολες συνθήκες και με κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι εργαζόμενοι στο υπνωτήριο αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και στην ομάδα Streetwork της Άρσις στην προσπάθεια τους να στηρίξουν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους άστεγους που είναι καθημερινά εκτεθειμένοι στον ιό.

Το υπνωτήριο αστέγων του δήμου συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά κάθε ημέρα από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το πρωί προσφέροντας τη δυνατότητα στέγασης και ύπνου, ψυχολογικής υποστήριξης και καθαριότητα στους αστέγους. Παρά την οδηγία για την αποφυγή συνωστισμού, στο υπνωτήριο συγκεντρώνονται καθημερινά περίπου 60 άστεγοι της πόλης. Αυτό σημαίνει μεγάλη συγκέντρωση των ατόμων στους κοινόχρηστους χώρους, όπως η τραπεζαρία, αλλά και αδυναμία να τηρηθούν όλοι οι αυστηροί κανόνες υγιεινής που απαιτούνται για την προστασία από τον COVID-19 καθώς σε κάθε θάλαμο κοιμούνται περίπου οκτώ άτομα, υπάρχουν 10 κοινόχρηστες τουαλέτες για άντρες και γυναίκες και μόλις πέντε πλυντήρια για να πλύνουν όλοι οι ωφελούμενοι τα ρούχα τους.

«Υπάρχει επικινδυνότητα διότι συνυπάρχουν 60 άτομα μαζί. Οι εργαζόμενοι παίρνουν τα μέτρα τους αλλά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη τόσο για τους αστέγους όσο και για εμάς», αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, Δημήτρης Κνης.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, ο Σύλλογος έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας ζητώντας την αποσυμφόρηση του υπνωτηρίου με την προσθήκη και άλλων χώρων που θα χρησιμοποιηθούν προσωρινά για τη φιλοξενία των αστέγων αλλά και ενίσχυση του προσωπικού με προσωπικό άλλων δημοτικών δομών που σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Όπως αναφέρει ο κ. Κνης, στο υπνωτήριο εργάζονται κανονικά 12 άτομα από τα οποία λόγω των αδειών ειδικού σκοπού έχουν μείνει τα οκτώ τα οποία πρέπει να εξυπηρετούν τρεις βάρδιες κάθε ημέρα. «Με τόσα λίγα άτομα, δεν μπορούμε καν να ελέγξουμε αν κάποιος δεν αισθάνεται καλά και έχει πυρετό», τονίζει.

Οι εργαζόμενοι στις δομές ζητούν ακόμα το υπνωτήριο να λειτουργήσει με ενίσχυση του προσωπικού 24 ώρες ώστε το σύνθημα «μένουμε σπίτι» να μπορέσει να ισχύσει και για τους αστέγους.

Τα μέτρα του δήμου Θεσσαλονίκης - Σχέδια αποσυμφόρησης

Αναφορικά με τα αιτήματα αυτά, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr πως επεξεργάζεται σχέδιο διασποράς των οφελουμένων από κοινωνικές δομές του δήμου Θεσσαλονίκης σε διαθέσιμους χώρους του δήμου προς αποφυγή συναθροίσεων, το οποίο αναμένει να εγκριθεί από ΕΟΔΥ και δήμο. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, υπάρχει σχέδιο αποσυμφόρησης του Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων καθώς και του Υπνωτηρίου προς αποφυγή συγχρωτισμού και επιπολασμού λοιμώξεων και κυρίως επιμόλυνσης από τον COVID-19. Για την εξυπηρέτηση των νέων χώρων που θα δημιουργηθούν ο κ. Αηδονόπουλος έχει μεριμνήσει και περιμένει την έγκριση για την απόσπαση 12 νέων εργαζομένων πρώτης γραμμής από υπηρεσίες που αναστέλλουν τη λειτουργία τους σύμφωνα με τη σημερινή εγκύκλιο ενώ σε συμφωνία με τον δήμαρχο και τον γενικό γραμματέα του δήμου για ενίσχυση των κοινωνικών δομών, έχει ήδη σε άμεση διαθεσιμότητα οκτώ άτομα για την καθαριότητα και τέσσερα ακόμα άτομα γενικών καθηκόντων.

Η ομάδα Streetwork της Άρσις

Πλην των εργαζομένων στο υπνωτήριο, στις θέσεις τους για καλό σκοπό παραμένουν και οι εργαζόμενοι στην ομάδα Streetwork της Άρσις. Όπως αναφέρει η Κατερίνα Γούνη, συντονίστρια του προγράμματος, η ομάδα κάνει λιγότερες και στοχευμένες προσεγγίσεις καθώς πριν την κρίση του ιού, η ομάδα έβγαινε καθημερινά στους δρόμους προς υποστήριξη των ανέργων ενώ πλέον βγαίνει 2 με 3 φορές την εβδομάδα αλλά και σε περιπτώσεις που κληθεί. Η ομάδα συνεχίζει να παρέχει είδη πρώτης ανάγκης, είδη υγιεινής αλλά και να ενημερώνει τους αστέγους για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό καθώς και να τους δίνει νέες πληροφορίες αναφορικά με τα συσσίτια. Σύμφωνα με την ίδια, οι άστεγοι διατηρούν την ψυχραιμία τους απέναντι σε αυτό που συμβαίνει και μέχρι σήμερα δεν έχει δει κάποιον πανικό.

Η κ. Γούνη παρακαλεί τους πολίτες που θέλουν να υποστηρίξουν το έργο της ομάδας να καλούν σε περίπτωση που εντοπίζουν κάποιον άστεγο που έχει ανάγκη στη διάρκεια της εβδομάδας από τις 9.00 έως τις 22.00 στο 6945426330 και τα Σαββατοκύριακα από τις 10.00 έως τις 22.00 στο 6951661243. Η ίδια ωστόσο τονίζει πως αν θέλουμε να βοηθήσουμε κάποιον άνθρωπο το κάνουμε τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής ενώ αν δούμε κάποιον που χρειάζεται άμεση βοήθεια, καλούμε πρώτα το 166.