Skip to main content

Δύσκολοι καιροί για τον ισπανικό τουρισμό

Τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες θα έφερνε φέτος η Thomas Cook στην Ισπανία. 90.000 από αυτούς ανησυχούν τώρα για την επιστροφή τους.

H πτώχευση της Thomas Cook καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην ισπανική οικονομία. Μετά την κρίση του 2008 - 2013 η οικονομία της χώρας άρχισε να επιστρέφει τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη με την συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ να αυξάνεται σταδιακά, φθάνοντας φέτος το 15%. Τα στοιχεία του World Travel & Tourism Council στο Λονδίνο επιβεβαιώνουν την τάση αυτή προβλέποντας αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό από 178 δις σήμερα σε 224 δις το 2028.

Τώρα όμως ο σύνδεσμος τουριστικών επιχειρήσεων Exeltur κοστολογεί με 200 εκατομ. ευρώ τις άμεσες ζημιές στον ισπανικό τουρισμό από την πτώχευση της Thomas Cook. Προς το παρόν ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατάρρευσης. Ας σημειωθεί ότι την περίοδο που η ανεργία στην Ισπανία βρίσκεται σε καθοδική πορεία, φθάνοντας το 14%, η κατάρρευση του βρετανικού κολοσσού απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στον ισπανικό τουρισμό.

Έφθασε το τέλος των οργανωμένων ταξιδιών;

Μέχρι σήμερα οι ανησυχίες για το Brexit, οι εμπορικές διενέξεις και οι εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις έχουν αφήσει σχεδόν αλώβητη την ισπανική οικονομία, η οποία αναπτύσσεται σταθερά την τελευταία τετραετία. Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει για φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2%, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor´s αναβάθμισε πρόσφατα τα δεκαετή ομόλογα του ισπανικού δημοσίου από Α- σε Α, με σταθερές προοπτικές. Οι επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο προϋπολογισμός της χώρας που παραμένει μετέωρος και οι αναμενόμενες δικαστικές αποφάσεις στη δίκη των ηγετών το κινήματος απόσχισης της Καταλονίας εντείνουν τις ανησυχίες των Ισπανών για το μέλλον.

Την ίδια στιγμή ο ισπανικός τουριστικός κλάδος φοβάται μήπως η κατάρρευση της Thomas Cook προκαλέσει στην Ισπανία αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η πρόεδρος της ομοσπονδίας ξενοδόχων Μαγιόρκας FEHM Μαρία Φροντέρα ζήτησε μάλιστα ήδη οικονομική βοήθεια από το ισπανικό δημόσιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πτώχευσης της Thomas Cook, η οποία πλήττει τις Βαλεαρίδες περισσότερο από άλλες τουριστικές περιοχές στη χώρα. Στην Ισπανία είναι πλέον διάχυτος ο φόβος ότι η κατάρρευση του βρετανικού τουρ οπερέιτορ θα συμπαρασύρει πολλές μεγάλες ισπανικές τουριστικές εταιρίες, μιας και το τέλος της Thomas Cook σηματοδοτεί ίσως και το τέλος των οργανωμένων ταξιδιών.

Στέφανι Κλάουντια Μίλερ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle