Skip to main content

Τι είδους οσμή έχει ο λαϊκισμός στην περιοχή του Κορδελιού;

Πιεζόμενος από την αντιπολίτευση και διεκδικώντας την επανεκλογή του, ο Πέτρος Σούλας δεν διστάζει να αποκηρύξει ακόμη και τον εαυτό του.

Πρώτα η είδηση: το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κορδελιού Ευόσμου αποφάσισε την Τετάρτη, ομόφωνα ότι δεν είναι δυνατόν ο δήμος να δέχεται χορηγίες από τα ΕΛΠΕ, δηλαδή «από αυτούς οι οποίοι προκαλούν υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων». Η απόφαση ελήφθη έπειτα από πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μετά και το πρόσφατο ενδιάμεσο πόρισμα της ερευνητικής ομάδας του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ σύμφωνα με το οποίο, ευθύνη για τη δυσοσμία σε περιοχή του Κορδελιού έχουν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων των διυλιστηρίων (ενδεχομένως και άλλοι, αλλά αυτό είναι προς διερεύνηση).

Η πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι απολύτως σύμφωνη και συνεπής με τη γενικότερη αντίληψή της για θέματα χορηγιών από επιχειρήσεις προς δήμους ή άλλους αντίστοιχους φορείς. Γνωστό και σεβαστό. Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι η στάση της δημοτικής πλειοψηφίας και ειδικότερα του δημάρχου. Πιεζόμενος από την αντιπολίτευση και διεκδικώντας την επανεκλογή του ο Πέτρος Σούλας δεν διστάζει να αποκηρύξει ακόμη και τον εαυτό του.

Να αποκηρύξει δηλαδή τον δήμαρχο ο οποίος ζητούσε και λάμβανε κάθε χρόνο γενναίες χορηγίες από τα ΕΛΠΕ με τις οποίες παρουσίαζε έργο το οποίο πιστωνόταν ασφαλώς ο ίδιος. Μάλιστα δεν πέρασαν ούτε δυο εβδομάδες από την τελευταία συνάντηση που είχε ο κ. Σούλας με τα ΕΛΠΕ από τα οποία ζήτησε να αυξήσουν τη χορηγία τους για το 2019! Μια συνάντηση την οποία φυσικά απέκρυψε από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Θα ισχυριστεί, βεβαίως, ότι η συνάντηση έγινε δυο, τρεις μέρες πριν από τη δημοσιοποίηση του ενδιάμεσου πορίσματος από το ΑΠΘ. Όμως, όταν περιδιάβαινε τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων δεν αντελήφθη την ενοχλητική οσμή για την οποία διαμαρτύρονται οι δημότες του; Ήταν τόσο ανυποψίαστος;

Και εν τέλει, τι θα πει στην πράξη, «τέρμα οι χορηγίες από τα ΕΛΠΕ»; Θα απαγορεύσει από αύριο ο δήμαρχος στα παιδιά να παίζουν στις παιδικές χαρές οι οποίες κατασκευάστηκαν με τα χρήματα της εν λόγω επιχείρησης; Ή μήπως θα κλείσει τους παιδικούς σταθμούς οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν από τα ΕΛΠΕ; Ή θα κλείσει από αύριο τα καλοριφέρ στα σχολεία (ευτυχώς καλοκαιριάζει) τα οποία λειτουργούν με πετρέλαιο από το διυλιστήριο; Και τι θα κάνει με το ιδιόκτητο αθλητικό πάρκο το οποίο έχει παραχωρήσει σε τοπικούς συλλόγους και στον δήμο η επιχείρηση; Θα πάει ο δήμαρχος να τοποθετήσει ταμπέλα «στο εξής απαγορεύεται η είσοδος»; Ή θα αφαιρέσει από τα ράφια του δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου τα τρόφιμα τα οποία αγοράστηκαν με χορηγία των ΕΛΠΕ;

Φυσικά, είναι βέβαιο πως τίποτε από τα ανωτέρω δεν πρόκειται να γίνουν. Όπως βέβαιο είναι ότι μετά τις δημοτικές εκλογές όποιος κι αν εκλεγεί δήμαρχος θα ζητήσει την εκ νέου ενεργοποίηση του χορηγικού προγράμματος, μιας και ο (καθαρά δημαγωγικός, ψηφοθηρικός) λόγος άρνησης των χορηγιών θα έχει πλέον παρέλθει. Όμως, είναι αυτή υπεύθυνη και πολιτικά έντιμη στάση απέναντι στους πολίτες;

Ευτυχώς οι υπόλοιποι φορείς οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τον εντοπισμό και τη θεραπεία των αιτιών της δυσοσμίας κινούνται με υπευθυνότητα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδότησε την ετήσια έρευνα του Εργαστηρίου του τμήματος Χημείας με στόχο να διαλευκανθεί το μυστήριο της δυσοσμίας. Έρευνα η οποία ολοκληρώνεται σε περίπου ενάμιση μήνα και ενδεχομένως να δείξει και άλλες πιθανές πηγές δυσοσμίας, πέραν αυτής των ΕΛΠΕ.

Αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος δια του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου παρενέβη εγκαίρως και σε προχθεσινή σύσκεψη με την ηγεσία των ΕΛΠΕ κατέληξαν στο σχέδιο των παρεμβάσεων οι οποίες πρέπει να γίνουν, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον έναν χρόνο, ώστε να περιοριστεί δραστικότατα, αν όχι να εκλείψει τελείως το φαινόμενο της δυσοσμίας.

Παρακολουθώντας τη χθεσινοβραδινή ειδική εκπομπή της TV100 για το συγκεκριμένο θέμα διαπίστωσα ότι και τα ΕΛΠΕ έχουν συνειδητοποιήσει την υποχρέωση που έχουν να προστατεύσουν το περιβάλλον και έχουν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για την εξαφάνιση των πηγών της δυσοσμίας που σχετίζεται με το διυλιστήριο.

Το περιβάλλον απαιτεί σεβασμό αλλά και υπευθυνότητα. Δεν πλήττεται μόνον από τους ρύπους, πλήττεται εξίσου και από τον λαϊκισμό.