Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021
x

ΔΥΣΠΙΣΤΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παρούσα κατάσταση, εκτός συνόρων, αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ένα «προσωρινό τελευταίο πακέτο διάσωσης», παρά ως απελευθέρωση της χώρας.

Με πολύ μεγάλη καχυποψία παρακολουθούν τους πανηγυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης οι ξένες αγορές, σχετικά με την «καθαρή έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια. Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμούν οι αναλυτές των μεγάλων ξένων οίκων, με δεδομένη την αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για τις επόμενες δεκαετίες, κυρίως στο δημοσιονομικό πεδίο, ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα ανακτά την οικονομική της ανεξαρτησία είναι μάλλον υπερβολικός. Αρκεί να σημειωθεί για του λόγου το αληθές ότι χθες το πενταετές ομόλογο σημείωσε άνοδο, αντί πτώσης!

Ιδιαίτερη αναφορά από τους ξένους αναλυτές γίνεται:

Α) στην αυστηρή και απαρέγκλιτη δέσμευση των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060 αλλά και

Β) στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν στο βαθμό που θα έπρεπε για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να ψαλιδίζονται οι όποιες ελπίδες για μια σημαντική βελτίωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Η παρούσα κατάσταση, εκτός συνόρων, αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ένα «προσωρινό τελευταίο πακέτο διάσωσης», παρά ως απελευθέρωση της χώρας, από τη στιγμή μάλιστα που όπως υποστηρίζεται το χρέος της χώρας παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η οικονομία βρίσκεται περίπου κατά 20% κάτω από τα επίπεδα του 2008.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους θεωρείται ότι η κατάσταση της χώρας παραμένει εξαιρετικά άσχημη. Και γίνεται ακόμα χειρότερη από τη στιγμή που όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον γενικευμένης οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, με τη διεθνή οικονομία να αναπτύσσεται σημαντικά. Η Ελλάδα, όμως, δεν φαίνεται να ακολουθεί.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ