Skip to main content

Συμφωνία για την τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία

Το πλαίσιο λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Αμύνταιο για τα επόμενα χρόνια αποσαφηνίστηκε σε σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων.

Σε συμφωνία για μια βιώσιμη και οικονομικά συμφέρουσα λύση στα ζητήματα των τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας υπό τα δεδομένα που δημιουργεί το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης κατέληξαν τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) Κωστή Μουσουρούλη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, των Δημάρχων Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, Αμυνταίου Άνθιμου Μπιτάκη και ανώτατων στελεχών της ΔΕΗ και του ΔΕΣΦΑ, αποσαφηνίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Αμύνταιο για τα επόμενα χρόνια.

Μέρος της τεχνικής και οικονομικής λύσης θα είναι η κατασκευή μιας μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) από τη ΔΕΗ, η οποία θα αποτελέσει την βάση για την κάλυψη των αναγκών των τηλεθερμάνσεων των πόλεων. Η λύση αυτή θα στηρίζεται και στο φυσικό αέριο. Παράλληλα, οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης των δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου θα συνενωθούν σε μια διαδημοτική Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Τηλεθερμάνσεις Δυτικής Μακεδονίας».

Όλα αυτά θα εξειδικευθούν και θα αποτυπωθούν σε ένα αναλυτικό πλαίσιο κατανόησης και στρατηγικής συμφωνίας όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Παράλληλα με τους τρεις Δήμους προχωρούν οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Φλώρινας.

Στη συνέχεια, οι προαναφερθέντες μετέβησαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου σε σύσκεψη υπό τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη συμφωνήθηκε το κοινό πλαίσιο δράσης.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν στο πλαίσιο της λύσης για τη ζητήματα των τηλεθερμάνσεων. Ένα από τα επείγοντα θέματα της απολιγνιτοποίησης αντιμετωπίζεται κατά τρόπο που είναι συμβατός με τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, βιώσιμος και οικονομικά συμφέρων για τους καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας. Μας περιμένει πολλή δουλειά ώστε όσα συμφωνήθηκαν σήμερα να εξειδικευθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε δράσεις και έργα. Υλοποιούμε ένα ακόμα από τα δώδεκα μέτρα που είχαμε εξαγγείλει κατά τη επίσκεψή μας στη Δυτική Μακεδονία στις αρχές Φεβρουαρίου και εργαζόμαστε εντατικά για την κατάρτιση του masterplan που θα διασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη των λιγνιτικών περιοχών, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες δυνατότητες που προκύπτουν από τις προτάσεις της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών προς μια καλύτερη ζωή συνεχίζεται και προχωρά βάσει σχεδίου».

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ κ. Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε από την πλευρά του: «Είναι μια ιστορική ημέρα για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης και οικονομικά συμφέρουσας για τα νοικοκυριά λύσης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη και τους τρεις Δημάρχους, για τη μέχρι σήμερα εποικοδομητική συνεργασία».