Skip to main content

Δυτική Όχθη: Φόβοι για έκρηξη των κρουσμάτων σε καταυλισμούς προσφύγων

Στη Δυτική Όχθη καταγράφεται μεγάλη άνοδος κρουσμάτων κορωνοϊού και η κοινωνική αποστασιοποίηση μοιάζει αδύνατη λόγω του υπερπληθυσμού σε καταυλισμούς

Η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προκαλεί ανησυχία για έκρηξη της επιδημίας στους καταυλισμούς των Παλαιστίνιων προσφύγων, όπου είναι δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω του υπερπληθυσμού.

Στην αρχή της πανδημίας covid-19 η Παλαιστινιακή Αρχή επέβαλε lockdown προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού στη Δυτική Όχθη.

Όμως όταν άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα, στα τέλη Μαΐου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων άρχισε να σημειώνει και πάλι άνοδο. Το γεγονός αποδόθηκε στον μη σεβασμό των κανόνων που αφορούν τις συγκεντρώσεις πολιτών αλλά και στη μετακίνηση εργατών από τη Δυτική Όχθη στο Ισραήλ, όπου τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται επίσης ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Από τον Μάρτιο όταν η covid-19 έκανε την εμφάνισή της στη Δυτική Όχθη, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει περισσότερα από 10.860 κρούσματα και περισσότερους από 75 θανάτους. Μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν περισσότερα από 8.500 κρούσματα και σχεδόν 70 θάνατοι, έναντι 2.350 κρουσμάτων και πέντε θανάτων την περίοδο Μαρτίου- Ιουνίου.

Με την υγειονομική κρίση να επιδεινώνεται, η ανησυχία αυξάνει και στους 19 καταυλισμούς προσφύγων στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν 190.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, στους οποίους παρέχει ιατρική βοήθεια η υπηρεσία του ΟΗΕ (UNRWA), ενώ διαχειρίζεται τα σχολεία της.

Στον καταυλισμό αλ Αμάρι, κοντά στη Ραμάλα, 8.000 άνθρωποι ζουν σε μια περιοχή μικρότερη του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου.

“Δεν υπάρχει ούτε χώρος για να εφαρμοστεί η κοινωνική αποστασιοποίηση, ούτε κατάλληλοι χώροι για καραντίνα”, κατήγγειλε ο Τάχα αλ Μπες μέλος της επιτροπής διαχείρισης του καταυλισμού.

Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα ή θάνατοι στον αλ Αμάρι, αλλά η επιτροπή διαχείρισης παρακολουθεί με ανησυχία όσα συμβαίνουν σε άλλους καταυλισμούς.