Skip to main content

Διχασμένοι οι μεταφορείς

Αποχωρούν από τα μπλόκα τα φορτηγά, ξεκινώντας κανονικά τις μεταφορές. Αντίθετη στάση τηρεί η Επιτροπή Αγώνα, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.
Διχασμός και διάσπαση επικρατεί στις τάξεις των ιδιοκτητών φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, σχετικά με το μέλλον των κινητοποιήσεων, μετά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση και τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Ανάπτυξης, Μ.Χρυσοχοΐδη.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης Γ. Τζωρτζάτος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συνάντησή του με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και λίγο μετά τα μεσάνυχτα αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η αναστολή των κινητοποιήσεων. Από την άλλη, όμως, ο εκπρόσωπος των Διεθνών Μεταφορών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Γιώργος Πασπάτης, ανακοίνωσε ότι υπήρξε διαφωνία με τις «μεθοδεύσεις» -όπως είπε- της ηγεσίας της Ομοσπονδίας και ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος του Κλάδου χαρακτήριζε την ενέργεια αυτή της Επιτροπής Αγώνα αδικαιολόγητη, κάνοντας λόγο για καθαρά κομματική τοποθέτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει διάσπαση ακόμη και στα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, καθώς ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των γερανοφόρων οχημάτων κ. Σαχινίδης, που ήταν μέλος της Επιτροπής, διαχώρισε πλήρως τη θέση του.

Σύμφωνα με τον ίδιο συνδικαλιστή στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση των εννέα προέδρων, που έχουν εκλεγεί επίσημα και τηn Επιτροπής Αγώνα, η οποία, ας σημειωθεί, δεν έχει εκλεγεί, αλλά οριστεί, σημειώθηκαν προπηλακισμοί και φραστικές επιθέσεις από ορισμένα μέλη της Επιτροπής κατά της συνδικαλιστικής ηγεσίας των μεταφορέων, που είχε τη χθεσινή, καθοριστική συνάντηση με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ορισμένα από τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα και συγκεκριμένα ο πρόεδρός της κ. Πασπάτης διαφώνησαν με τη διαδικασία που ελήφθη η απόφαση, για αναστολή της κινητοποίησης, και ζήτησαν να συνέλθουν πάλι οι 96 πρόεδροι απ΄ όλη την Ελλάδα, για να αποφασίσουν.

Ωστόσο, τα φορτηγά έχουν αρχίσει από νωρίς το πρωί να φεύγουν από τα μπλόκα, κάτι που είναι φανερό τόσο στην Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης, όσο και στα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, τα φορτηγά έχουν αποχωρήσει.

Τέσσερα είναι τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης να αποφασίσουν αναστολή των κινητοποιήσεων. Τα δύο πρώτα έχουν σχέση με την τροπολογία που προώθησε η κυβέρνηση, η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει αυστηρές κυρώσεις, διοικητικές και ποινικές, για τους παραβάτες και την εκχώρηση έργου δημόσιας μεταφοράς σε ΙΧ φορτηγά.

Το τρίτο έχει σχέση με τη συνάντηση των μεταφορέων με τον υπουργό Ανάπτυξης, καθώς -όπως έλεγαν οι ιδιοκτήτες- ήθελαν να «πάρουν κάτι», για να φύγουν με ψηλά το κεφάλι από τα μπλόκα.

Το τέταρτο στοιχείο είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, και κυρίως ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος, είχε στραφεί πλέον εναντίον του κλάδου και η κινητοποίηση είχε αρχίσει να παίρνει φθίνουσα πορεία, ενώ οι συνδικαλιστές δεν μπορούσαν να ελέγξουν τα μέλη τους, ορισμένα από τα οποία προέβησαν σε ακραίες ενέργειες με επιθέσεις εναντίον συναδέλφων τους που επέλεξαν να εργαστούν.

Να σημειωθεί πως στην καθοριστική συνάντηση ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης τούς εξειδίκευσε τα μέτρα βάσει των οποίων θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, θέμα πολύ σημαντικό για τους μεταφορείς, καθώς με τον τρόπο αυτό, όπως λένε οι ίδιοι, θα αντισταθμίσουν ένα μέρος από τις απώλειες που θα έχουν με τον μηδενισμό της αξίας της αδείας των οχημάτων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι μεταφορείς εντάσσονται σε αναπτυξιακό νόμο.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιώργος Τζωρτζάτος, εμφανίστηκε για πρώτη φορά χαμογελαστός, έκανε λόγο για άριστο κλίμα και καλές προθέσεις, σημείωσε ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις είναι ολιγόλεπτες και άφησε να εννοηθεί ότι διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τον αναπτυξιακό νόμο. Από την πλευρά του ο υπουργός δεν έκανε καμία δήλωση για το αποτέλεσμα της συνάντησης.