Τρίτη 28 Ιουνίου 2022
x

DNASEQUENCE: STARTUP ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟ DNA ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

29/05/2022, 06:16 |
από Μαρία Μαθιοπούλου

DNASEQUENCE: STARTUP ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟ DNA ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

A+
A-

Η εταιρεία εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους μεταγονιδιωματικής στο επιχειρείν και δη σε βιοασφάλεια, ασφάλεια τροφίμων και πολιτισμική κληρονομιά

Μπορεί η τεχνολογία του DNA να ενταχθεί σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων, να συμβάλλει στη βιοασφάλεια ενός σχολείου, μιας φυλακής ή ενός ξενοδοχείου και να βοηθήσει στην καλύτερη διατήρηση ενός έργου τέχνης ή ενός αρχαιολογικού μνημείου; Η DNASequence, μια τεχνολογική startup από τη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει ότι μπορεί να ενσωματώσει τη βιοτεχνολογία αιχμής στο επιχειρείν, μετασχηματίζοντας με την ψηφιακή βιολογία τον κόσμο των επιχειρήσεων. Μόλις τριών ετών η DNASequence, με ισχυρή ακαδημαϊκή φλέβα, εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους της μεταγονιδιωματικής στην επιχειρηματικότητα και συγκεκριμένα σε τρία πεδία: στο πεδίο της βιοασφάλειας (υδροφόρος ορίζοντας, απόβλητα, υποδομές στρατηγικής σημασίας), στο πεδίο της ασφάλειας των τροφίμων (ανιχνευσιμότητα, αυθεντικοποίηση των πρώτων υλών σε βιομηχανίες τροφίμων) και στο πεδίο της πολιτισμικής κληρονομιάς (προστασία έργων τέχνης και αρχαιολογικών μνημείων).

«Τρέχει» δε έργα από την Ευρώπη και την Ασία μέχρι την Αφρική. Μάλιστα, έχει ολοκληρώσει πιλοτικά πρότζεκτ σε διάφορα αντικείμενα: από εφαρμογή των μεθόδων της σε ανασκαφή στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ώστε να μην υπάρξει βιο-αποικοδόμηση από υπόγεια λύματα του Νείλου, και ανάλυση δειγμάτων στον Πανάγιο Τάφο, ώστε να αποφευχθεί η κατάπτωση των επιφανειών από μικρόβια ή ανθρωπογενή χλωρίδα μέχρι αναλύσεις στο ευπαλίνειο όρυγμα της Σάμου, σε βιολογικούς καθαρισμούς στην Κρήτη και το Αίγιο, ελέγχους εδάφους στο Ελληνικό, δειγματοληψίες σε υπεραστικά λεωφορεία, συνεργασίες με την Εθνική Πινακοθήκη, αλλά και εφαρμογή της βιοτεχνολογίας της σε βιομηχανία παγωτού υψηλής προστιθέμενης αξίας, που ενδιαφέρεται για την αυθεντικότητα των πρώτων υλών της.

«Όλη μας η ύπαρξη περιτριγυρίζεται από βιολογικό υλικό, κάτι που έγινε περισσότερο από προφανές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπου αγγίξουμε, υπάρχει DNA που προέρχεται από μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται στο περιβάλλον. Αυτό μπορούμε να το εξάγουμε με μεθόδους μεταγονιδιωματικής και να το χρησιμοποιήσουμε εντάσσοντάς το σε διαδικασίες επιχειρηματικότητας» εξηγεί στη Voria ο Χρήστος Ουζούνης, εκ των ιδρυτικών μελών της εταιρείας. Αυτή ακριβώς η επιχειρηματική εφαρμογή των μεθόδων μεταγονιδιωματικής, αλλά και το γεγονός ότι η DNASequence μπορεί να προσφέρει end to end λύσεις, να ξεκινήσει δηλαδή από την αναγνώριση, την ανίχνευση και τη δειγματοληψία και να συνεχίσει με την ανάλυση, την επεξεργασία και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων επί του βιολογικού υλικού, είναι οι δύο λόγοι που την κάνουν μοναδική διεθνώς, όπως λέει ο Χρήστος Ουζούνης. Άλλωστε, μέχρι σήμερα οι αναλύσεις των δειγμάτων βιολογικού υλικού είναι κατά κύριο λόγο αποσπασματικές και δεν ακολουθούν τον ολοκληρωμένο κύκλο της startup από τη Θεσσαλονίκη, επιβαρύνοντας σε κόστος, χρόνο και ποιότητα.

«Οι τεχνολογίες αυτές έχουν εφαρμοστεί σε φυσικά περιβάλλοντα, πχ ποτάμια και λίμνες, εμείς όμως τις περνάμε στην ανθρωπόσφαιρα» εξηγεί ο ίδιος. Τα έργα της DNASequence είναι τόσο B2B όσο και B2G (business to government), ενώ η εταιρεία έχει βραβευθεί για τις δράσεις της από την Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι εφαρμογές σε βιοασφάλεια και πολιτισμικό περιβάλλον

Με τη στρατηγική συγκέντρωση δειγμάτων από επιφάνειες και τη χρήση κινητών συσκευών για την ανάλυση σε ένα δομημένο περιβάλλον η εταιρεία μπορεί να ιχνηλατήσει, να παρακολουθήσει και να αναλύσει το μικροβίωμα ενός κτιρίου ή ενός χώρου σε συνεχή βάση. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσει βιοαπειλές και ασθένειες σε πραγματικό χρόνο, να συμβάλλει στην ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και να κατανοήσει, έχοντας το μικροβίωμα κατά νου, πώς πρέπει να σχεδιαστούν τα κτίρια και οι αστικοί χώροι, ώστε να βελτιωθεί η υγεία των εργαζομένων και των επισκεπτών, να επιτευχθεί ενεργειακή αποτελεσματικότητα και αειφορία, αλλά και να ενισχυθεί η εργασιακή αποδοτικότητα και η οικονομική παραγωγικότητα.

Η παρακολούθηση και η ανάλυση του μικροβιώματος σε ένα δομημένο περιβάλλον μπορεί να ανακαλύψει αλλαγές στις αποικίες των μικροοργανισμών και να βοηθήσει να εντοπιστούν παράγοντες κινδύνου, προλαβαίνοντας θέματα δημόσιας υγείας σε κρίσιμες υποδομές, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην ασφάλεια του νερού στα συστήματα ύδρευσης.
Ειδικά δε για τους αρχαιολόγους η DNASequence μπορεί να προσφέρει ένα μοναδικό εργαλείο που τους δίνει καλύτερη γνώση της περιόδου που ερευνούν, ενώ αναλύοντας δείγματα από την ανασκαφή, από ιστούς, επιφάνειες και κτλ μπορεί να εντοπίσει μικροβιώματα που συμβάλλουν στην αποικοδόμηση των αρχαιολογικών ευρημάτων, να αναγνωρίσει πανδημίες που άλλαξαν τον κόσμο, όπως η πανώλη, να εξάγει μικροβιολογικά δεδομένα που αποκαλύπτουν το κλίμα και τις γεωλογικές συνθήκες των διαφορετικών εποχών, αλλά και να συμβάλλει στην καλύτερη διατήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Το ίδιο ισχύει και για έργα τέχνης, γι΄αυτό και οι μέθοδοι της εταιρείας έχουν ευρύ πεδίο εφαρμογής σε γκαλερί και μουσεία.

Η ιδέα και η δημιουργία της DNASequence

Αν και η DNASequence δημιουργήθηκε το 2019, η ιδέα γεννήθηκε μία δεκαετία νωρίτερα, οι τότε συνθήκες όμως δεν ήταν οι κατάλληλες για να αποκρυσταλλωθεί. Οι τρεις δημιουργοί της, ο Χρήστος Ουζούνης, ακαδημαϊκός από τον χώρο της υπολογιστικής βιολογίας και καθηγητής Πληροφορικής στο ΑΠΘ, ο Αντώνης Σαλακίδης, από τον χώρο των business operations και IT και ο Χρήστος Καραπιπέρης, επιστήμονας πληροφορικής με μεγάλη πείρα στη διαχείριση των Big Data, είχαν συνεργαστεί πριν από την ίδρυση της DNASequence σε πρότζεκτ πληροφορικής και συζητούσαν καιρό τις ανησυχίες τους όσον αφορά στη διαφορετική χρήση των μεθόδων μεταγονιδιωματικής. Όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την καινοτόμα startup, στην οποία ήρθε να προστεθεί στη συνέχεια η βιοπληροφορικός, Αναστασία Χασάπη. Σήμερα η DNASequence απασχολεί 11 άτομα, με αναλογία ανδρών και γυναικών 50/50. Μάλιστα, αν και η πανδημία δυσκόλεψε τη λειτουργία της, ανέδειξε θέματα που οι ιδρυτές της είχαν αναγνωρίσει και θέσει πολλά χρόνια πριν, καθιστώντας έτσι πιο αντιληπτή στο ευρύ κοινό την έμφασή τους στο βιολογικό υλικό και τη συμπεριφορά του.

Τα εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας της DNASequence βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο στρατηγικός σχεδιασμός και τα logistics στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα.
«Στην Ελλάδα ζούμε σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ανταγωνιστικό με μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η βιοποικιλότητα σχετικά με τη διατροφή, η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, ο τουρισμός, η ναυτιλία. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά, η γεωγραφική θέση, ο πολιτισμός, η βιοποικιλότητα, μοναδικά στον κόσμο, αποτέλεσαν και το έναυσμα για μας, αλλά και ο λόγος που πιστέψαμε πως μια τεχνολογία αιχμής σαν αυτή που αναπτύσσουμε μπορεί να είναι ανταγωνιστική και εκτός συνόρων» λέει ο Χρήστος Ουζούνης, τονίζοντας μάλιστα πως δεν είναι λίγοι οι αμερικανικοί φορείς που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη δράση της εταιρείας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ