Skip to main content

ΔΝΤ: Έως και 20 χώρες θα μπορούσαν να χρειαστούν βοήθεια λόγω της επισιτιστικής κρίσης

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε ότι 141 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον αραβικό κόσμο είναι εκτεθειμένοι σε επισιτιστική ανασφάλεια.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε τη Δευτέρα ότι έως και 20 χώρες, αρκετές στην Αφρική, ενδέχεται να χρειαστούν επείγουσα βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας σε συνέδριο στη Σαουδική Αραβία, είπε επίσης ότι 141 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον αραβικό κόσμο είναι εκτεθειμένοι σε επισιτιστική ανασφάλεια.

Το ΔΝΤ ενέκρινε την Παρασκευή ένα νέο παράθυρο δανεισμού τροφίμων στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέσων χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τις ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις τροφίμων και το υψηλό κόστος που προκύπτει από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι 48 χώρες σε όλο τον κόσμο είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην επισιτιστική κρίση.

«Από τις 48 χώρες, περίπου 10-20 είναι πιθανό να ζητήσουν (επείγουσα βοήθεια)», είπε η Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι «αρκετά από αυτές» βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική.

«Είμαστε εδώ για εσάς», υποσχέθηκε στα μέλη της στην εκδήλωση.

Το ΔΝΤ θα προσθέσει τη φωνή του για την καταπολέμηση των περιορισμών στο εμπόριο τροφίμων προκειμένου να χαλαρώσει η κατάσταση και σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει το παράθυρο διατροφικών σοκ χρησιμοποιώντας τα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (SDR) του περασμένου έτους.

Χώρες σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και πέρα από αυτήν έχουν παρέμβει για να στηρίξουν τα κράτη που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον υψηλό πληθωρισμό τροφίμων και τις ελλείψεις που γίνονται πιο έντονες από τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις και τον αυξανόμενο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Η Γκεοργκίεβα ανέφερε σε δήλωσή της ότι τα αραβικά κράτη του Κόλπου «σχεδιάζουν να κάνουν περαιτέρω δεσμεύσεις σύντομα» μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Αραβικής Συντονιστικής Ομάδας για ένα αρχικό ποσό 10 δισ. δολ. για την ανακούφιση της παγκόσμιας κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Το ΔΝΤ και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία τη Δευτέρα για τη δημιουργία περιφερειακού γραφείου αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στο Ριαντ.

Η διασφάλιση της κοινωνικής σταθερότητας μέσω της κατάλληλης παροχής βασικών τροφίμων αποτελεί προτεραιότητα πέρα από τα σύνορα εκείνων που επηρεάζονται άμεσα, δήλωσε η Alice Gower, διευθύντρια γεωπολιτικής και ασφάλειας στη συμβουλευτική Azure Strategy με έδρα το Λονδίνο.

«Φτωχές σε τρόφιμα κοινότητες σε όλη την περιοχή κινδυνεύουν να μην έχουν βασικά είδη όπως το σιτάρι, το ρύζι και οι φακές», είπε στο Reuters.

«Η επιθυμία για περιφερειακή σταθερότητα -και συνεπώς ασφάλεια- έχει δει αυξημένες επενδύσεις από κράτη όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε χώρες υπό οικονομική πίεση».