Skip to main content

ΔΝΤ για Ελλάδα: Ανάπτυξη 5,2% το 2022 και 1,8% το 2023

Στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, για το 2027 το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ετήσια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν θα ξεπεράσει 1,4%.

Ανάπτυξη 5,2% φέτος και 1,8% το 2023 προβλέπει για την Ελλάδα η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία, με τις εκτιμήσεις να βρίσκονται κόντα σε αυτές του υπουργείου Οικονομικών που στο προσχέδιο προϋπολογισμού κάνει λόγο για ανάπτυξη 5,3% το 2022 και 2,1% την ερχόμενη χρονιά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως οι μεγάλες οικονομίες της ΕΕ θα μπουν σε ύφεση το 2023 επηρεάζοντας και πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, για την Ευρωζώνη, το Ταμείο προβλέπει στασιμότητα για το 2023, βάζοντας τον πήχη της ανάπτυξης μόλις στο 0,5%, ενώ προβλέπει υποχώρηση -0,3% στη Γερμανία και 0,2% στην Ιταλία, ενώ για Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία προβλέπει χαμηλή ανάπτυξη 0,7%, 1,2% και 0,8% αντιστοίχως.

Εκτιμά ακόμη πως η ακρίβεια θα συνεχιστεί με τον Δείκτη Τιμών να ανεβαίνει κατά 9,2%- φέτος. Ενώ για το 2023 εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 3,2%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη υπολογίζει ότι θα «τρέχει» με 5,7%.

Στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, για το 2027 το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ετήσια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν θα ξεπεράσει 1,4% και αυτό παρά τις θετικές επιδράσεις που αναμένονται από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε παγκόσμια κλίμακα, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για το 2023, επικαλούμενο τις πιέσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις συνεπαγόμενες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων, την άνοδο του πληθωρισμού και τις επιτοκιακές αυξήσεις. Ειδικότερα, όπως προανήγγειλαν χθες οι επικεφαλής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ένα τρίτο της διεθνούς οικονομίας κατά πάσα πιθανότητα θα περιπέσει σε ύφεση, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (ΗΠΑ, Κίνα και Ευρωζώνη) θα συνεχίσουν να επιβραδύνονται.

Συνολικά, αναμένεται πως ο ρυθμός της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 2,7% έναντι των προβλέψεων του Ιουλίου για 2,9%. Για φέτος, η πρόβλεψη παραμένει σταθερή στο 3,2%, εν μέρει λόγω της καλύτερης από το προσδοκώμενο επίδοσης στην Ευρώπη, η οποία όμως αντισταθμίζεται από την αδύναμη οικονομική επίδοση στις ΗΠΑ.

Πηγή: moneyreview.gr