Skip to main content

ΔΝΤ: Η Ελλάδα αποπληρώνει το σύνολο των δανείων που έλαβε από το Ταμείο

Το υπουργείο Οικονομικών θα αποπληρώσει 1,8 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, την τελευταία δόση από τα συνολικά 28 δισ. που παρείχε το Ταμείο

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει περισσότερα από 7 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνεια που έλαβε ώστε να αποτρέψει τη χρεοκοπία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν στο Reuters την Πέμπτη ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αποπληρώσει 1,8 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, την τελευταία δόση από τα συνολικά 28 δισ. ευρώ που παρείχε το Ταμείο σε δύο προγράμματα διάσωσης, μεταξύ 2010 και 2014.

Επιπλέον θα πληρώσει περί τα 5,3 δισ. για δάνεια που έλαβε η χώρα από την Ευρωζώνη, τα οποία λήγουν το 2022 και το 2023.«Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε την αποπληρωμή μέσα στους επόμενους δύο μήνες», δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Reuters.

«Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον λόγο του χρέους μας προς το ΑΕΠ. Θα στείλει επίσης ένα μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και υγιής», πρόσθεσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Η Αθήνα χρειάστηκε τρία διεθνή πακέτα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ μεταξύ 2010 και 2015, συνολικού ύψους άνω των 260 δις, ευρώ. Μετά την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, στηρίζεται αποκλειστικά στις αγορές για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Η Ελλάδα αποπλήρωσε περίπου 6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ πριν από το χρονοδιάγραμμα το 2019 και το 2021 και έχει εκκρεμή δάνεια ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2024. Άρχισε να αποπληρώνει τα πρώτα δάνεια διάσωσης στους εταίρους της στην ευρωζώνη πέρυσι και θέλει να επιταχύνει τον ρυθμό.

Οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα και των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων σχετικά με τους σκληρούς όρους λιτότητας που επέβαλε το Ταμείο ήταν συχνές κατά τα χρόνια της κρίσης, όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε βαθιά ύφεση με την ανεργία να φτάνει το 27%.

Η Ελλάδα αναμένει να εξέλθει από τους όρους ενισχυμένης εποπτείας που επιτρέπουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελέγχει στενά την τήρηση των δεσμεύσεών της το καλοκαίρι. Το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει συμβουλές.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 9% το 2021 μετά την ανάκαμψη της οικονομίας από το πρώτο κύμα αποκλεισμού του COVID και προβλέπει ανάπτυξη άνω του 5% φέτος. Διαθέτει ένα ταμειακό απόθεμα περίπου 32 δισ. ευρώ, αρκετό για να καλύψει τουλάχιστον τρία χρόνια ληξιπρόθεσμου χρέους.