Skip to main content

ΔΝΤ: Οι εμπορικοί πόλεμοι θα επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι επιβληθέντες και οι επαπειλούμενοι δασμοί από ΗΠΑ σε προϊόντα της Κίνας και αντιστρόφως θα μειώσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν βλέπει προς το παρόν απειλή παγκόσμιας ύφεσης. Ωστόσο ανησυχεί έντονα για την εξέλιξη τόσο της σινο-αμερικανικής διαμάχης όσο και της νέας κόντρας των ΗΠΑ με το Μεξικό, αλλά και την απειλή Τραμπ για δασμούς στα αυτοκίνητα.

«Δεν βλέπουμε ύεφση» ξεκαθαρίζει η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου σε συνέντευξή της στο Reuters, ερωτηθείσα εάν αυτή θα είναι η κατάληξη από τους δασμούς και τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ. «Βλέπουμε σίγουρα αισθητή επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά έστω και έτσι ανάπτυξη» συμπληρώνει. Τονίζει δε πως καλό θα είναι να αποφεύγονται ενέργειες «αυτοτραυματισμού», αναφερόμενη στις πολιτικές προστατευτισμού.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε χθες ότι οι επιβληθέντες και οι επαπειλούμενοι δασμοί από τις ΗΠΑ σε προϊόντα της Κίνας και αντιστρόφως μπορεί να μειώσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,5% σε ετήσιο ρυθμό, ή περίπου 455 δισεκατομμύρια δολάρια. Η απώλεια αυτή ξεπερνά το ετήσιο ΑΕΠ μίας οικονομίας μεγέθους της Νότιας Αφρικής.