Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σύμβουλοι της Google θα εκπαιδεύσουν εταιρείες τουρισμού

Το πρόγραμμα Grow Greek Tourism Online για τη Θεσσαλονίκη το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Google σε συνεργασία με τον κεντρικό δήμο

Με στόχο να αναπτυχθεί ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη δώδεκα μήνες τον χρόνο η Google προχωρά στην υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των επαγγελματιών του τουρισμού.

Πρόκειται για το Grow Greek Tourism Online στη Θεσσαλονίκη το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Google σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για το επόμενο 6μηνο και συγκεκριμένα έως τον Μάρτιο του 2019 τέσσερις σύμβουλοι της Google θα εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη και θα υποστηρίξουν δωρεάν τις επιχειρήσεις πάνω στις ψηφιακές δεξιότητες και την προβολή τους μέσα από το διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος η Google σχεδίασε μια αποκλειστική ταξιδιωτική ιστορία για τη Θεσσαλονίκη μέσα από την Google Earth. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν διαδραστικό χάρτη, ο οποίο αναδεικνύει 27 μνημεία και σημαντικούς προορισμούς για τους ταξιδιώτες.

Ήδη στο πλαίσιο του προγράμματος για τις ψηφιακές δεξιότητες για τον τουρισμό που τρέχει σε όλη τη χώρα, έχουν εκπαιδευτεί 800 επιχειρήσεις από τη Θεσσαλονίκη, ενώ 4.000 φοιτητές παρακολούθησαν σχετικά σεμινάρια.

«Σκοπός είναι να στηρίξουμε την προσπάθεια του δήμου για να ενισχύσει το ενδιαφέρον για την πόλη 12 μήνες τον χρόνο, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο, μέσα από την κατάρτιση των τοπικών επαγγελματιών. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη πολύ περισσότερο από έναν απλό τουριστικό προορισμό, με πολλά πρόσωπα, με πολιτιστική κληρονομιά, με γαστρονομία και αυτό θα πρέπει να το αναδείξομε μέσα από το διαδίκτυο», τόνισε ο ο Γενικός Διευθυντής της Google για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα και την Κύπρο, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ήδη μια δυναμική στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπάρχει μια αύξηση στις αναζητήσεις ως τουριστικός προορισμός της τάξης του 15%, κυρίως από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Αγγλία.  

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφιρόπουλος ένα από τα πρώτα βήματα των συμβούλων θα είναι να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να εμφανίζονται στις αναζητήσεις. Αυτό θα γίνει δημιουργώντας έναν λογαριασμό για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις στο Google my Business

Το πρόγραμμα Grow Greek Tourism Online για τον δήμο Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι δωρεάν, παρουσιάστηκε σήμερα στο δημαρχείο παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ και του Αμερικανού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ.

Τη συνεργασία της Google με τον δήμο Θεσσαλονίκης χαιρέτησε σε παρέμβασή του ο Τζέφρυ Πάιατ, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για την πόλη και τη Μακεδονία.

Όπως είπε, επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη περισσότερο από κάθε άλλο πρέσβη, καθώς του αρέσει το φαγητό στη Μακεδονία, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η περιοχή έχει μία ιδιαίτερη κουλτούρα, η οποία δεν έχει μόνο όμορφες παραλίες, αλλά και πλήθος πολιτισμικών στοιχείων, όπως μουσεία κλπ.

«Με λίγη δουλειά η περιοχή μπορεί να έχει τουρισμό όλο το χρόνο», είπε ο Πρέσβης των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως έδωσε ιδιαίτερη έμφαση να έρθουν στην πόλη και στην 83η ΔΕΘ οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας.


Σημαντικό χαρακτήρισε το επόμενο βήμα και τη συγκεκριμένη συνεργασία στον Τουρισμό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σύμφωνα με τον οποίο το πρώτο βήμα ήταν η ανάδειξη όλων των στοιχείων της πόλης, μεταξύ αυτών και της ιστορίας της. «Το πρώτο βήμα το κάναμε, ανοίξαμε την πόλη. Στο εξής η ανάδειξη όλων αυτών των στοιχείων και η πρόκληση ενδιαφέροντος σε έναν ταξιδιώτη, ο μόνος τρόπος που μπορεί να γίνει είναι με αυτή την ηλεκτρονική επένδυση», σημείωσε.

«Για μια νέα συνεργασία, η οποία θα εξοπλίσει τους ανθρώπους του Τουρισμού με νέα γνώση», έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης Σπύρος Πέγκας. Όπως ανέφερε, «όλες οι πολιτικές που εφαρμόζει ο δήμος έχουν ως στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας».



Στις ψηφιακές δεξιότητες αναφέρθηκαν και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρήστος Κοκκάλας και ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οργανώσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Μιχαλόπουλος.