Skip to main content

Δολάρια υπέρ της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας

Με αναφορές στο ένδοξο παρελθόν, η τουρκική κεντρική τράπεζα διοχετεύει στην αγορά δισεκατομμύρια δολάρια για να σταθεροποιήσει την ισοτιμία της λίρας

Tην Αγία Σοφία θυμήθηκε πάλι, τώρα που δοκιμάζεται η τουρκική οικονομία, ο Ταγιπ Ερντογάν, η μετατροπή της οποίας σε τέμενος δεν έφερε τα πολυπόθητα οφέλη στις δημοσκοπήσεις όπως περίμενε. Την περασμένη εβδομάδα η λίρα επανήλθε στην ισοτιμία των πρώτων ημερών του Δεκέμβρη, μετά την ανακοίνωση Ερντογάν, ότι το κράτος θα καλύπτει την διαφορά της αξίας του συναλλάγματος έναντι της λίρας, στις προθεσμιακές καταθέσεις σε τουρκική λίρα. Ουσιαστικά, όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι, αυτό σημαίνει επιτόκιο χωρίς όρια κι ας μην κατονομάζεται ευθέως.

Θετικά αποτελέσματα, αλλά βραχυπρόθεσμα

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η απότομη διόρθωση της λίρας, όπως αποκαλύπτεται, δεν οφείλεται ωστόσο μόνο στα όσα ακούστηκαν δια στόματος Ερντογάν. Η τουρκική κεντρική τράπεζα, για να εξασφαλίσει την άνοδο της τουρκικής λίρας, όλη την εβδομάδα διοχέτευε συστηματικά δολάρια στην αγορά. Σύμφωνα με οικονομολόγους από την αρχή του μήνα έχουν πωληθεί περίπου 19 δις δολάρια από την κεντρική τράπεζα για να εξασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σήμερα η λίρα ξεκίνησε με απώλειες που άγγιξαν το 5%, το δολάριο έφτασε μέχρι τις 11,58 λίρες και το ευρώ ξαναπέρασε τις 13 λίρες. Οικονομολόγοι σημειώνουν ότι η νέα πολιτική έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά και δυσβάσταχτο κόστος μακροπρόθεσμα.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο δρόμος για τις επόμενες εκλογές που εκτός απροόπτου θα γίνουν τον Ιούνιο του 2023 δεν φαντάζει ανθόσπαρτος για τον τούρκο πρόεδρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ήδη τεταμένες σχέσεις της χώρας στην εξωτερική πολιτική.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

Πηγή: Deutsche Welle