Skip to main content

Υπόθεση Γραικού:Πώς η ΕΛΑΣ έφθασε στα ίχνη του 47χρονου κατηγορούμενου

Ποιοι οι τέσσερις λόγοι που έθεσαν ως ύποπτο τον 47χρονο έμπορο κρεάτων για τον φόνο του Δημήτρη Γραικού στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Τέσσερις φαίνονται πως είναι οι λόγοι που έθεσαν στο κάδρο των υπόπτων για τον φόνο του Δημήτρη Γραικού που βρέθηκε θαμμένος μαζί με το αυτοκίνητό του σε στάβλο στη δυτική Θεσσαλονίκη, τον 47χρονο έμπορο κρεάτων που κάθεται σήμερα για δεύτερη μέρα στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την κατάθεση αστυνομικού που συμμετείχε στην υπόθεση, από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι και τον Μάιο του 2019 που αποκαλύφθηκε ότι ο Γραικός ήταν νεκρός όλα αυτά τα χρόνια, ο 47χρονος ήταν επιβεβαιωμένα ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανό τον Γραικό.

«Αφού έσφαξαν τα ζώα, κάθισαν μαζί με άλλους να φάνε και μετά πήγαν μόνοι τους σε ένα τραπέζι να διεκπεραιώσουν οικονομικές συναλλαγές», είπε ο αστυνομικός. Μετά, όπως τόνισε έμειναν για μισή ώρα μόνοι τους στον χώρο των σφαγείων και στη συνέχεια αποχώρησαν. Έκτοτε ο Γραικός εξαφανίστηκε.

Ο μάρτυρας εξετάστηκε την Τετάρτη ωστόσο σήμερα κλήθηκε για συμπληρωματική κατάθεση, όπου μίλησε για τη μεγάλη οικονομική διαφορά που είχαν οι δύο άνδρες.

Ο αστυνομικός αναφέρθηκε παράλληλα σε μια υπόθεση που χειριζόταν το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος κατήγγειλε ότι κτηνίατροι του ζήτησαν χρήματα για να του δώσουν πιστοποιητικά. Οι κτηνίατροι αθωώθηκαν σε πρώτο βαθμό ενώ σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο αστυνομικός, ο κτηνοτρόφος του κατηγορούμενου τον πήρε και του είπε «την πατήσαμε, μας πήρανε χαμπάρι».

Τέταρτος λόγος που έθεσαν τον κατηγορούμενο στους υπόπτους, όπως πάντα ισχυρίστηκε ο αστυνομικός, ήταν ότι μετά την εξαφάνιση του Γραικού σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του κατηγορούμενο για ξυλοδαρμό.

Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος κρατούσε επί δυόμιση χρόνια σιγή ιχθύος, ωστόσο όπως είπε ο αστυνομικός, όταν ξέθαβαν το αυτοκίνητο από την ίδια του την μονάδα είπε «παιδιά σας είπα ψέματα, ο Γραικός μου ζήτησε να θάψω το αυτοκίνητο για να φύγει στα Σκόπια». Ο αστυνομικός πρόσθεσε ακόμα ότι ενώ ο φερόμενος δολοφόνος έλεγε στις καταθέσεις τους ότι έδωσε στον Γραικό ένα μόνο χαστούκι, η ιατροδικαστική έδειξε πολλά τραύματα.

Στο μεταξύ, τη σχέση τους με τον πατέρα τους αλλά και την επιχειρηματική του δραστηριότητα περιέγραψαν ενώπιον του Δικαστηρίου ο γιος και η κόρη του Δημήτρη Γραικού.

«Μιλούσαμε καθημερινά, είχαμε καλή σχέση. Είχαμε κάποιες διαφωνίες επειδή δεν ήθελα να ακολουθήσω τη δουλειά του, αλλά χωρίς τριβές», είπε ο γιος του σημειώνοντας ότι δεν ήξερε προσωπικά τον κατηγορούμενο πάρα μόνο ότι χρωστούσε κάποια λεφτά στον πατέρα του.

«Την επόμενη μέρα της εξαφάνισης τον βρήκα έξω από τα σφαγεία και μου είπε θα σας βοηθήσω και θα είμαι δίπλα σας σε όλα», είπε.

Ο γιος του θύματος πρόσθεσε παράλληλα πως έχει μάθει για παράνομες δουλειές του κατηγορούμενου, όπως για παράδειγμα ότι ήθελε να αρρωστήσει τα ζώα του για να πάρει επιδότηση, ενώ είπε πως άκουγε και για ξυλοδαρμούς σημειώνοντας πως ήταν ένας «τραμπούκος που όλοι φοβούνταν».

Η κόρη του θύματος, που διαχειριζόταν τα οικονομικά του πατέρα της, είπε πως και η ίδια δεν γνώριζε προσωπικά τον κατηγορούμενο και πως ο πατέρας της δεν υπήρχε περίπτωση να φύγει έτσι από το σπίτι.

Ερωτώμενη για το αν είχε αντιληφθεί κάποια επικοινωνία μεταξύ θύματος και κατηγορούμενου, απάντησε πως μια εβδομάδα πριν την εξαφάνιση ο πατέρας της πήρε τηλέφωνο τον φερόμενο θύτη ζητώντας του τα λεφτά, κάτι που επαναλήφθηκε και τις επόμενες μέρες.