Skip to main content

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Εκ νέου στις φυλακές ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας

Ο κ. Πλιώτας επισήμανε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με τον σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής

Τον δρόμο προς τις φυλακές και την προσαγωγή του σε δεύτερη δίκη με απειλή εκ νέου επιβολής ισοβίων δείχνει το Άρειος Πάγος στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με το capital.gr η απόφαση εκτός από τον ουσιαστικό χαρακτήρα της για μια υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο, καθώς έχασε τη ζωή του ένα παιδί, έχει ξεχωριστή νομολογιακή σημασία αφού ο Αρειος Πάγος, ομόφωνα, κρίνει πλεον πως το αναγραφόμενο στον νέο ποινικό κώδικα ελαφρυντικό του σύννομου βίου, δεν συνδέεται μόνον με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά αφορά και άλλες διαστάσεις του βίου του κατηγορουμένου που θα εκτιμώνται από το δικαστήριο.

Η απόφαση

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, ήταν ομόφωνη και έκανε δεκτή την αναίρεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα. Με αυτήν αναιρέθηκε για έλλειψη της απαιτούμενης αιτιολογίας η απόφαση του ΜΟΕ Λαμίας, κατά το μέρος που αναγνώρισε στον κατηγορούμενο Επαμεινώνδα Κορκονέα  την ελαφρυντική περίσταση του από το άρθρο  84 παρ 2α του ΠΚ «σύννομου βίου» και συνακόλουθα αναιρέθηκε η απόφαση και ως προς το κεφάλαιο της ποινής και  παραπέμφθηκε η υπόθεση, κατά το αναιρούμενο αυτό μέρος της, για νέα συζήτηση  στο ίδιο δικαστήριο συγκροτούμενο από δικαστές και ενόρκους άλλους εκτός από αυτούς που δίκασαν προηγουμένως.

Οι συνέπειες

Η απόφαση πρακτικά σημαίνει πως εξαφανίζεται η απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και ο Κορκονέας θα οδηγεί στις φυλακές αφού υπάρχει πλεον υπόλοιπο έκτισης ποινής. Ο ειδικός φρουρός αποφυλακίστηκε μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, σύμφωνα με την οποία του επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Ο πρώην ειδικός φρουρός είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκε ο ευνοϊκός υπολογισμός της εργασίας που παρείχε μέσα στις φυλακές, δηλαδή τα μεροκάματα που έκανε ως έγκλειστος.

Η εισήγηση Πλιώτα

Η υπόθεση οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο μετά την αναίρεση κατά της απόφασης που καταδίκασε τον πρώην ειδικό φρουρό σε κάθειρξη 13 ετών που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ο οποίος και σήμερα με μια εμπεριστατωμένη αγόρευσή του ζήτησε να αναιρεθεί η επίμαχη απόφαση και η υπόθεση να οδηγηθεί προς νέα κρίση στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας.

Ο κ. Πλιώτας επισήμανε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με τον σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο, καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους τού δικαστηρίου για να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πλιώτας »το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου».

Παράλληλα, ο κ. Πλιώτας αναφέρθηκε στην αρχή της αναλογικότητας, επισημαίνοντας ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Κορκονέα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Και προσέθεσε πως κυριολεκτικά αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά, αποκαλυπτικά τής προσωπικότητας του κατηγορούμενου, όπως και ότι αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού τού κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά, όπως και η κατάθεση της μητέρας τού άτυχου νέου. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στην ίδια απόφαση γίνεται αποδεκτός ο ευθύς δόλος του κατηγορούμενου, ο οποίος προσέβαλε το υπέρτατο αγαθό της ζωής.

Πηγή: capital.gr