Skip to main content

Δολοφονία Καραϊβάζ: Σε πέντε κατευθύνσεις οι έρευνες για τους εκτελεστές

Από την ΕΛ.ΑΣ. έχει δοθεί εντολή στα αεροδρόμια να δώσουν όλες τις λίστες με τα άτομα που μπήκαν και βγήκαν από τη χώρα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ για την εξιχνίαση της εν ψυχρώ δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του στον Άλιμο το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Απριλίου. Οι έρευνες των Αρχών επικεντρώνονται τόσο στην εύρεση των δύο εκτελεστών που πυροβόλησαν 13 φορές τον αστυνομικό συντάκτη αλλά κυρίως στο να ανακαλύψουν τον ηθικό αυτουργό που έδωσε την εντολή «υπέγραψε» το «συμβόλαιο θανάτου».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, έχει ήδη ξεκινήσει ένας πολύ συγκεκριμένος κύκλος ενεργειών από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ.. Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί ψάχνουν να βρουν όλα τα ξενοδοχεία, κυρίως στα νότια προάστια, που μπορεί να έχουν ενοικιαστεί δωμάτια σε ημερομηνίες κοντινές της δολοφονίας.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί ερευνούν και διαμερίσματα τα οποία μπορεί να είχαν μισθωθεί για μικρή χρονική διάρκεια. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ, είναι πάρα πολύ εύκολο κάποιος αυτή την εποχή να νοικιάσει με πλαστά στοιχεία ένα διαμέρισμα και μετά από μικρό χρονικό διάστημα να φύγει χωρίς να αφήσει πίσω του κανένα στοιχείο.

Η έρευνα προσανατολίζεται και στα γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων και μηχανών, καθώς από την ΕΛ.ΑΣ θεωρείται πολύ πιθανό, η μηχανή που χρησιμοποίησαν οι δράστες να μην είναι κλεμμένη με πλαστή πινακίδα αλλά ενοικιασμένη. Σημειώνεται, πως μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη μηχανή δεν έχει βρεθεί, ενώ σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αστυνομίας υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος που οι δράστες χρησιμοποιούσαν μηχανή μικρού κυβισμού.

Από την ΕΛ.ΑΣ. έχει δοθεί εντολή στα αεροδρόμια για να δώσουν όλες τις λίστες με τα άτομα που μπήκαν αλλά και βγήκαν από τη χώρα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθείται και για τα χερσαία σύνορα.

Η δολοφονία Καραϊβάζ θυμίζει τη δολοφονία Μακρή

Η δολοφονία Καραϊβάζ θυμίζει σε πολλά σημεία την δολοφονία του επιχειρηματία Γιάννη Μακρή στη Γλυφάδα , η οποία είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο πριν από 3 χρόνια. Οι δολοφόνοι του Μακρή ήταν αλλοδαποί εκτελεστές και είχαν δράσει με παρόμοιο τρόπο, ενώ και τότε είχε χρησιμοποιηθεί σιγαστήρας.

Οι αστυνομικοί ακολουθούν ακριβώς τα ίδια βήματα που είχαν ακολουθήσει και τότε. Σημειώνεται πως με αυτή τη μεθοδολογία οι Βούλγαροι εκτελεστές του Μακρή είχαν εντοπιστεί και είχαν συλληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ.

Το βίντεο ντοκουμέντο που έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ.

Βίντεο ντοκουμέντο που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές και δημοσίευσε το OPEN TV, καταγράφει τις κινήσεις των δύο εκτελεστών του Γιώργου Καραϊβάζ λίγο πριν τη δολοφονία. Οπως φαίνεται ξεκάθαρα από το βίντεο, οι δράστες τον περίμεναν για περίπου 10 λεπτά μέχρι να φτάσει στο σπίτι του, όπου και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Το ρολόι στο καταγραφικό σύστημα έγραφε 2:15 , όταν οι δύο δράστες από την οδό Ερεχθείου έστριψαν στην Αγίου Δημητρίου με κατεύθυνση την οδό Σακελλαρίου. Φαίνεται ξεκάθαρα πως επέβαιναν σε μοτοσικλέτα χαμηλού κυβισμού με μαύρη μπαγκαζιέρα.

Στο βίντεο ντοκουμέντο είναι σαφές πως οι ψυχροί εκτελεστές δεν ακολούθησαν τον Γιώργο Καραϊβάζ και για αυτό οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπήρχαν δύο ομάδες, οι οποίες έδρασαν. Η μία να παρακολουθούσε τον αστυνομικό συντάκτη και να έδωσε το σήμα και η δεύτερη να προσέγγισε και να τον εκτέλεσε. Αυτός είναι και ο λόγος που θα ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τα ενεργοποιημένα τηλέφωνα, στο οικοδομικό τετράγωνο, όταν έγινε η δολοφονία.

Ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, σημείωσε για το βίντεο στο Open: «Εχουμε την κάμερα, τα πρόσωπα δεν φαίνονται γιατί φορούν τζόκεϊ και μάσκες ή full face. Δεν βρέθηκε το μηχανάκι ακόμα. Ούτε στην οικογένειά του είπε ποτέ ότι εκβιάστηκε ή απειλήθηκε. Εχουμε ένα στυγερό έγκλημα, το οποίο δείχνει ότι δεν ήθελαν να γλιτώσει ο Καραϊβάζ. Θέλησαν να του κλείσουν στο στόμα». Από την ανάλυση της εικόνας του βιντεοληπτικού υλικού που έχει από την πρώτη στιγμή στα χέρια της η Αστυνομία θεωρείται δεδομένη η δυνατότητα ταυτοποίησης της μηχανής χαμηλού κυβισμού από τον αριθμό της πινακίδας της.

Το συγκεκριμένο βίντεο ντοκουμέντο αποτελεί έως τώρα το κύριο στοιχείο για την εξέλιξη της έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών, με τους άνδρες της ασφάλειας να σαρώνουν τις κάμερες ασφαλείας από οικήματα και καταστήματα σε μία προσπάθεια να καταγράψουν την πορεία που ακολούθησαν οι δράστες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Open, συλλέγουν βιντεοληπτικό υλικό και από προηγούμενες μέρες, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι δράστες είχαν προβάρει το χτύπημα παρακολουθώντας ξανά και ξανά τη διαδρομή που έκανε καθημερινά ο Γιώργος Καραϊβάζ, επιστρέφοντας από τη δουλειά του.