Skip to main content

Δολοφονία Λίμπκε: Πόσοι ενέχονται στο έγκλημα;

Ο ύποπτος για τη δολοφονία του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού στο Κάσελ αποκάλυψε κρυψώνα όπλων και «έδωσε» ονόματα.

Όσο προχωρούν οι έρευνες στην υπόθεση της δολοφονίας του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού και επικεφαλής των διοικητικών υπηρεσιών Βάλτερ Λίμπκε όλο και περισσότερο αστυνομία και εισαγγελικές αρχές αποκτούν μια πιο σαφή εικόνα  για τον υποτιθέμενο δράστη Στέφαν Έ. και τον περίγυρό του.

Σύμφωνα με όλα όσα διέρρευσαν μέχρι στιγμής, ο 45χρονος νεοναζί αγόραζε όπλα και εν μέρει τα πουλούσε ξανά. Στην πορεία των ανακρίσεων τις τελευταίες ημέρες ο ύποπτος αποκάλυψε τόσο την κρυψώνα, όπου τα έκρυβε, όσο και το όνομα του ατόμου, από το οποίο τα αγόραζε αλλά και εκείνου που μεσολάβησε προκειμένου να έρθει σε επαφή με τον πωλητή. Μάλιστα ο ένας από τους δύο, ο  άνθρωπος που μεσολάβησε στην αγοραπωλησία, κινούνταν, όπως και ο κατηγορούμενος, στους ακροδεξιούς κύκλους του Κάσελ, της πόλης, όπου το θύμα της ανθρωποκτονίας Λύμπκε ήταν κυβερνήτης της περιοχής.

Νέα NSU;

Τα δύο άτομα έχουν ήδη συλληφθεί. Οι εισαγγελικές αρχές προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν αν οι δύο εμπλέκονται και σε ποιο βαθμό στο έγκλημα. Παρ' όλα αυτά, ήδη τους καταλογίζουν συνέργεια σε φόνο, επειδή με την πώληση του όπλου αποδέχτηκαν το ενδεχόμενο ο γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις ύποπτος να το χρησιμοποιήσει για να δολοφονήσει κάποιον για πολιτικούς λόγους.

Η εισαγγελία ερευνά όμως και άλλα ίχνη. Ο βασικός ύποπτος αποκάλυψε τα ονόματα δύο ατόμων, στα οποία πούλησε στο παρελθόν όπλα. Οι αρχές εξετάζουν τώρα αν όλα αυτά τα άτομα ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο, ποια σχέση διατηρούσαν μεταξύ τους και κυρίως αν είναι μέλη μιας οργάνωσης, όπως ήταν η εγκληματική νεοναζιστική NSU, η οποία ευθύνεται για τη δολοφονία εννέα μεταναστών και μιας αστυνομικού;

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle