Skip to main content

ΔΟΜ για Μόρια: Πρωτοβουλία για μεταφορά 400 ασυνόδευτων μετά τη φωτιά

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κάνει λόγο για τραγωδία, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα από την πυρκαγιά στη Μόρια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκφράζει την οδύνη του για την τραγική πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύχτα (09-09) στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια (RIC) στο νησί της Λέσβου.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες δεν υπάρχουν θύματα, ωστόσο 12.600 μετανάστες  και  πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 400  ασυνόδευτων  ανηλίκων, έχουν εκτοπιστεί, ενώ, σύμφωνα με αναφορές, το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου έχει καταστραφεί.

«Είναι μια τραγωδία που έρχεται να συνδυαστεί με τις ήδη εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στη Μόρια, εξαιτίας του υπερπληθυσμού και του COVID-19», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο.

«Kάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις Ελληνικές Αρχές και τους πληγέντες μετανάστες καινα διασφαλίσουμε την άμεση φροντίδα και ασφάλειά τους, καθώς εργαζόμαστε μαζί για την εύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων». Ο ΔΟΜ έχει κινητοποιηθεί για την παροχή άμεσης υποστήριξηςστις ελληνικές Αρχές και τα άτομα που πλήττονται,  ιδιαίτερα τα ασυνόδευτα παιδιά. Ο Οργανισμός, μαζί με συνεργαζόμενους φορείς, έχει δεσμευτεί να μεταφέρει 400 ασυνόδευτα παιδιά από τη Λέσβο σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο ΔΟΜ θα συνοδεύσει επίσης τα παιδιά κατά τη μεταφορά τους.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει τη μεταφορά των παιδιών από το νησία, αλλά και το γεγονός ότι συνεχίζει να στηρίζει την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μετεγκατάσταση ευάλωτων παιδιών και οικογενειών σε  άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αλληλεγγύη στην Ελλάδακαι τους ανθρώπους τηςΛέσβουείναι πιο αναγκαία από ποτέ», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο.

Ο ΔΟΜ έχει επίσης επιστρατεύσειομάδα εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων διερμηνέων, για ναενισχύσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό του ΔΟΜ στη Λέσβοκαι να υποστηρίξουν τις εργασίες εγκατάστασηςσκηνών (mobilestorageunits), ως έκτακτο μέτρο στέγασης, σε συντονισμό με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ο ΔΟΜ, μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (τη UNICEF και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO )-με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και  της  Ευρωπαϊκής  Επιτροπής -οργανώνει τη  μετεγκατάσταση  ασυνόδευτων παιδιών και άλλων ευάλωτων ανθρώπων, αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με διττό στόχο την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων και την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και άλλων συνεργαζόμενων χωρών. Μέχρι σήμερα, 641 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από την Ελλάδα στο Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.