Skip to main content

Δωρεάν ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης EGNOS

Το νέο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης (satnav) EGNOS παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο βελτιώνει περίπου στα δύο μέτρα, από δέκα που είναι σήμερα, την οριζόντια ακρίβεια του αμερικανικού στρατιωτι
Το νέο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης (satnav) EGNOS  παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο βελτιώνει περίπου στα δύο μέτρα, από δέκα που είναι σήμερα, την οριζόντια ακρίβεια του αμερικανικού στρατιωτικού συστήματος GPS και βοηθάει τους πιλότους, τους οδηγούς, τους πεζοπόρους και τους τυφλούς.

Το νέο δωρεάν σύστημα θα χρησιμοποιεί τρεις δορυφόρους, 34 - 40 επίγειους σταθμούς και τέσσερα κέντρα ελέγχου. Η υπηρεσία "Ασφάλεια-για τη-Ζωή", για την πλοήγηση των αεροσκαφών, θα είναι διαθέσιμη από το 2010, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

Το EGNOS είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε χρήστη διαθέτει ένα δέκτη συμβατό με GPS/SBAS και καλύπτει σχεδόν όλη την επικράτεια των 27 κρατών της ΕΕ, ενώ μπορεί μελλοντικά να επεκταθεί και σε γειτονικά κράτη (π.χ. στη Β. Αφρική).

Το νέο σύστημα θα αποτελέσει ανταγωνιστή του αμερικανικού GPS και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από το 2013 ή 2014.