Skip to main content

Δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο του δέρματος στο ΓΝ Παπαγεωργίου

Οι γιατροί συμμετέχουν μ’ αυτό τον τρόπο στην «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», από τις 8 έως τις 12 Μαΐου.

Δωρεάν εξετάσεις για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος πραγματοποιούν οι δερματολόγοι στο ΓΝ Παπαγεωργίου. Οι γιατροί συμμετέχουν μ’ αυτό τον τρόπο στην «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», από τις 8 έως τις 12 Μαΐου, η οποία είναι αφιερωμένη στην πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.

Ηδη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δερματολόγοι στο ΓΝ Παπαγεωργίου εξετάζουν από την περασμένη Δευτέρα δωρεάν τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι έχουν κλείσει τηλεφωνικά ραντεβού. Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή. Για όσους επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού, μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2313323873, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.  

Στη διάρκεια της εκστρατείας, που υλοποιείται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), εθελοντές δερματολόγοι σε όλη τη χώρα δέχονται το κοινό σε νοσοκομειακά ιδρύματα και ιατρεία, πραγματοποιούν εξετάσεις και παρέχουν συμβουλές.

«Η καμπάνια γίνεται εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Νομίζω ότι πλέον έχει πολλά θετικά αποτελέσματα, γιατί έχει ενημερωθεί ο κόσμος και έρχεται για εξετάσεις πιο τακτικά από ό,τι παλιότερα. Ελέγχει τις ελιές, ελέγχει κάποιες βλάβες που τις βλέπει στο δέρμα του και υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Πιστεύω ότι με αυτή την εκστρατεία βρισκόμαστε πλέον σε καλό δρόμο όσον αφορά το στόχο της ευαισθητοποίησης για τις ιδιαίτερα βλαβερές συνέπειες που είναι οι καρκίνοι του δέρματος και το μελάνωμα, αλλά και για τις πιο αισθητικές βλαβερές συνέπειες όπως η φωτογήρανση και παθήσεις που σχετίζονται με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Έχουμε μία σημαντική ενημέρωση, επωφελής για τον κόσμο, που πρέπει να ενημερωθεί  χωρίς φόβο και υπερβολή, για τις βλαβερές, άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία»,  αναφέρει ο Διευθυντής της Β΄ Κλινικής Δερματικών & Αφροδισίων Νοσημάτων του ΑΠΘ στο ΓΝ Παπαγεωργίου, Καθηγητής Δημήτριος Σωτηριάδης.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που έχει 80% ηλιοφάνεια το χρόνο και  περιβάλλεται από θάλασσα, η πρόληψη του καρκίνου του δέρματος αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία. Όπως συστήνουν, όταν υπάρχουν  σημάδια για «ύποπτες» ελιές, τότε επιβάλλεται η έγκαιρη επίσκεψη στον ειδικό γιατρό.

«Δυο πράγματα πρέπει να έχουμε μυαλό μας. Πρώτον, αν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα, στο μέγεθος, στην υφή ή στα συμπτώματα που μπορεί να μας προξενεί μία ελιά, την οποία είχαμε από καιρό και η οποία δεν μας ενοχλούσε. Το δεύτερο είναι, εάν στη  μέση και μεγάλη ηλικία βλέπουμε καινούργιες βλάβες στο δέρμα, που μπορεί να μην πονάνε, να μην έχουν αιμορραγία αλλά οπωσδήποτε είναι νέες, αυτό δημιουργεί μία απορία για την εμφάνισή τους. Καλό είναι λοιπόν, αν βλέπουμε ότι μία ελιά μεταβάλλεται ή υπάρχουν καινούργιες αλλοιώσεις στο δέρμα μας και μας προκαλούν εντύπωση, να απευθυνθούμε στο δερματολόγο. Αυτός είναι σε θέση να καταλάβει τί συμβαίνει, να δράσει ανάλογα και να κρίνει αν χρειαστεί να γίνει ιστολογική εξέταση ή αφαίρεση της βλάβης», υπογραμμίζει ο κ. Σωτηριάδης.

Για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τον ήλιο με ασφάλεια και χωρίς ενοχές και φόβους, ο Καθηγητής υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες προστασίας από την υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

«Ο ήλιος δεν βλάπτει. Η υπερβολική έκθεση βλάπτει. Το να καθίσει κανείς στον ήλιο για λίγη ώρα με σωστή αντηλιακή προστασία, κάτω από ομπρέλα, με γυαλιά και κατά τις ώρες που δεν είναι επικίνδυνες, αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα. Θα πρέπει να μην είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο για πολλή ώρα και ειδικά από τις 11 το πρωί έως τις 4 μετά το μεσημέρι, γιατί κινδυνεύουμε να πάθουμε έγκαυμα. Επιπλέον, είναι καλό να ανανεώνουμε τακτικά το αντηλιακό και όχι μόνο όταν βρισκόμαστε στην παραλία, γιατί ηλιακή ακτινοβολία δεχόμαστε και σε άλλες περιπτώσεις από αντανάκλαση, είτε στο βουνό, σε μια άλλη εκδρομή ή κατά την παραμονή στην ύπαιθρο. Οι κανόνες αυτοί βοηθούν στην πρόληψη και την αποφυγή εγκαυμάτων. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην προστασία των παιδιών, των οποίων την ευθύνη έχουμε εμείς οι ενήλικες και ίσως θα πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί στους τρόπους με τους οποίους τα προφυλάσσουμε από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου», καταλήγει ο Καθηγητής.