Skip to main content

Δωρεάν ίντερνετ σε δημόσιους χώρους του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη

Ο δήμος συμμετείχε στο πρόγραμμα Wifi4EU της Κομισιόν και η δράση αναμένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.

Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο προσφέρει ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημότες του αλλά και τους επισκέπτες του δήμου να έχουν ελεύθερη χρήση του ίντερνετ σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους. Στόχος του δήμου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η πρωτοπορία σε θέματα καινοτομίας, αλλά και να καταστεί πρότυπος ψηφιακός δήμος.

Ο δήμος συμμετείχε στο πρόγραμμα Wifi4EU της Κομισιόν και επιλέχτηκε σε πρώτη φάση ως ένας από τους δύο μόλις δήμους της Θεσσαλονίκης που θα προσφέρει δωρεάν ίντερνετ. Το πρόγραμμα αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στο πλαίσιο της «Κοινωνίας του Gigabit 2025» και ο κάθε δικαιούχος δήμος παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε πλατείες, πάρκα και σε δημόσια κτήρια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρωτοβουλίας ανέρχεται σε 42 εκατομμύρια ευρώ. Από όλη την Ευρώπη κατατέθηκαν συνολικά 13.000 αιτήματα από δήμους. Από αυτούς επιλέχθηκαν οι 2.800, οι 117 από τους οποίους είναι από την Ελλάδα και μόλις δύο από τη Θεσσαλονίκη.

Οι επιλεγέντες δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν σημεία Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως δημαρχεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, πάρκα, πλατείες και άλλους χώρους δημόσιου ενδιαφέροντος.

Χάρη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα χιλιάδες Ευρωπαίοι και επισκέπτες των δήμων θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους, σε ολόκληρη την ΕΕ, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη συνδεσιμότητα στην καθημερινότητά τους, κάτι που αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την ψηφιακή ενιαία αγορά.

Να σημειωθεί ότι η δράση αναμένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.  

«Η εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και του επισκέπτη στον δήμο μας αποτελεί τη βασική προτεραιότητά μας. Και η μεγαλύτερη και καλύτερη συνδεσιμότητα μέσω της δωρεάν χρήσης ίντερνετ βοηθά σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε περήφανοι γιατί ο δήμος μας πρωτοπορεί σε θέματα ευρυζωνικότητας και καινοτομίας., δείχνοντας απόλυτη ετοιμότητα να αξιοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα. Ταυτόχρονα παρακολουθούμε στενά τις δυνατότητες που δίνει η νέα ψηφιακή εποχή και οι τεχνολογικές εξελίξεις και ανταποκρινόμαστε στο αίτημα της κοινωνίας για αμεσότερη επικοινωνία και γρηγορότερη μεταφορά των πληροφοριών. Έτσι ώστε να καταστήσουμε τον δήμο μας πρότυπο ψηφιακό δήμο», σημειώνει ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.