Skip to main content

Δωρεάν internet στην Ελασσόνα

Δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο απέκτησαν οι κάτοικοι της Ελασσόνας με την εγκατάσταση στην πόλη τους 4 WiFi Hot Spots, μέσα από τα οποία μπορούν να συνδέουν τους υπολογιστές τους στο internet.
Δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο απέκτησαν οι κάτοικοι της Ελασσόνας με την εγκατάσταση στην πόλη τους 4 WiFi Hot Spots, μέσα από τα οποία μπορούν να συνδέουν τους υπολογιστές τους στο internet. Η Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Λάρισας σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας εγκατέστησαν ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο στα πλαίσια του έργου «Προώθηση ευρυζωνικών υπηρεσιών και εφαρμογών με χρήση WiFi Hot Spots στην ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας» με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Κοινωνία της πληροφορίας» του Γ΄ Κ.Π.Σ. Το αντικείμενο του έργου περιλάμβανε την προμήθεια, εγκατάσταση και διασφάλιση ορθής λειτουργίας, ενός συστήματος ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, μέσω ευρυζωνικών υποδομών, σε υπαίθριους – πολυσύχναστους χώρους. Με δεδομένο τον αριθμό των κόμβων (WiFi Hot Spots), οι οποίοι ανέρχονταν σε τέσσερις τον αριθμό, επιλέχθηκαν και εγκαταστάθηκαν στο κάτωθι υπαίθρια – πολυσύχναστα σημεία της πόλης:

1. Κεντρική πλατεία (κεραία στο κτήριο της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΛ.)
2. Πλατεία Βαροσίου (κεραία στο κτήριο του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας)
3. Γήπεδο ποδοσφαίρου (κεραία στις δημοτικές αποθήκες)
4. Χώρος νέων ΚΤΕΛ (κεραία στο κτήριο της Πυροσβεστικής)

Οι παραπάνω κόμβοι αποτελούν ένα ενιαίο δίκτυο, το οποίο συνδέεται με το διαδίκτυο μέσω μιας γραμμής DSL, με προοπτική την άμεση αναβάθμισή της, εφόσον παραστεί  ανάγκη.

Η εμβέλεια κάθε κόμβου είναι το πολύ 150 μέτρα από κάθε κεραία, εφόσον υπάρχει οπτική επαφή. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον μεταξύ της δικιάς μας συσκευής και του κόμβου (κεραίας) παρεμβάλλονται εμπόδια (π.χ. κτήρια, δένδρα, θάμνοι, τοίχοι), τότε η εμβέλεια πέφτει κατακόρυφα. Για τη χρησιμοποίηση της εν λόγω δυνατότητας πρόσβασης στο internet εντελώς δωρεάν χρειάζεται ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (laptop, netbook, pda) ή ένα κινητό τηλέφωνο τελευταίας γενιάς με κάρτα WiFi. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η ακτινοβολία, την οποία εκπέμπει κάθε μια από τις 4 κεραίες του δικτύου, είναι ηλεκτρομαγνητικής φύσεως (ίδια με αυτήν των κινητών τηλεφώνων, του ασύρματου internet στο σπίτι μας, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου). Συγκριτικά αναφέρεται ότι ένα κινητό τηλέφωνο εκπέμπει συνήθως 10 φορές περισσότερη ακτινοβολία.