Skip to main content

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ σε γυναίκες στη Θεσσαλονίκη

Πενήντα γυναίκες υποβλήθηκαν σήμερα σε δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες και τεστ Παπανικολάου στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο τριήμερης εκστρατείας με σύνθημα «Αυτό που θέλουν οι γυναίκες».
Πενήντα γυναίκες υποβλήθηκαν σήμερα, από τις 9 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι, σε δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες και τεστ Παπανικολάου, στο πλαίσιο τριήμερης εκστρατείας με σύνθημα «Αυτό που θέλουν οι γυναίκες», την οποία διοργανώνει στην Πλατεία Αριστοτέλους η αντινομαρχία Υγείας Θεσσαλονίκης, μέσω του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της διεύθυνσης Υγείας της ΝΑΘ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Για το σκοπό αυτό βρίσκεται στην Πλατεία Αριστοτέλους κινητή μονάδα εξετάσεων του Θεαγενείου νοσοκομείου. Οι ενδιαφερόμενες να υποβληθούν στις συγκεκριμένες εξετάσεις θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού στα τηλέφωνα 2313 330860 και 2313 330861.

Στην Ελλάδα ο καρκίνος του μαστού πλήττει περί τις 1.500 γυναίκες κάθε χρόνο, ενώ μία στις δέκα αναμένεται να εμφανίσει τη νόσο σε κάποια στιγμή της ζωής της. Τεράστια σημασία για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού έχει η έγκαιρη πρόληψη που περιλαμβάνει: α) αυτοεξέταση του στήθους μία φορά το μήνα 2-3 ημέρες μετά την περίοδο, β) ψηλάφηση του μαστού από ειδικό γιατρό μία φορά το χρόνο από την ηλικία των 20 ετών και δύο φορές ετησίως από την ηλικία των 35 και πάνω, γ) μαστογραφία για τις γυναίκες άνω των 40 ετών κάθε 1-2 χρόνια και μία φορά το χρόνο μετά τα 50.

Το τεστ Παπανικολάου πρέπει να πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο απ’ όλες τις γυναίκες με την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, προκειμένου να ανιχνευτεί εγκαίρως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Είναι μια σύντομη ανώδυνη εξέταση που μπορεί να εντοπίσει τον ιό HIV, ο οποίος ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ακόμη και σε προκαρκινικό στάδιο, και επιπλέον να εντοπίσει ελαφριές κολπίτιδες και απλές κολπικές μολύνσεις και διαταραχές.