Skip to main content

Δωρεές στα κόμματα: Ανωνυμία για κουπόνια μέχρι 50 ευρώ

Αναμένεται η σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου για την αλλαγή της νομοθεσίας στον τομέα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Το πράσινο φως έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού  Χαρακτήρα για την καθιέρωση της ανωνυμίας στα κουπόνια (δωρεές μικρών ποσών) των  πολιτικών κομμάτων έως του ποσού των 50 ευρώ, ενώ οι δωρεές άνω των 500 ευρώ πρέπει να γίνονται μέσω τραπεζών (σήμερα είναι μέχρι 1.500 ευρώ), όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία του δωρητή.

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ενόψει της σύνταξης σχετικού νομοσχεδίου για αλλαγή της νομοθεσίας στον τομέα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων απέστειλαν σχετικά ερωτήματα στην Αρχή.

Με το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου για την αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας για την χρηματοδότηση προς τα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων, προτείνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων στα πλαίσια των οικονομικών τους εξορμήσεων, μέσω:

α) ανώνυμων κουπονιών, δηλαδή κουπονιών ποσού έως 50 ευρώ, στα οποία δεν θα αναγράφονται τα στοιχεία του χρηματοδότη- δωρητή και

β) η προσφορά ποσών που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ  -έναντι των 1.500 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα-   να γίνεται μέσω τραπεζικού συστήματος, όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία του χρηματοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι,  σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία  είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ονοματεπωνύμου και του αριθμού φορολογικού μητρώου ή του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας του αγοραστή  κουπονιών.

Η Αρχή ρωτήθηκε, μεταξύ  των άλλων,  αν είναι συμβατή με το Σύνταγμα και το νόμο «η απόλυτη κατάργηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων μέσω ανωνύμων δωρεών, ακόμη και μικρών ποσών που δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, ιδίως αν τεθούν περιορισμοί στη δυνατότητα αυτή, όπως με δυνατότητα καταβολής μόνο σφραγισμένων και ελεγμένων από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου δελτίων δωρεάς (κουπονιών) και την ενδεχόμενη καθιέρωση ενός ανώτατου ποσού το οποίο θα δύναται το κάθε κόμμα να λάβει μέσω της συγκεκριμένης δυνατότητας χρηματοδότησης».