Skip to main content

Luxury τσίπουρο από τη Θεσσαλονίκη στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Με στόχο τις εξαγωγές η αποσταγματοποιία Δωροδούλη, εξάγει το 50% της παραγωγής της σε Ιταλία και Γερμανία. Χρονιά green επενδύσεων το 2019.

Mε όχημα το τσίπουρο και τα εκλεκτά της αποστάγματα η «Dorodouli Tsipouro & Spirits Distillery» από τη Θεσσαλονίκη, έχει φτάσει στο δεύτερο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, στη Μόντενα της Ιταλίας, ενώ εκλεκτικές Ιταλίδες προτιμούν το  ‘G’, το τσίπουρο με γλυκάνισο, για να συνοδεύσουν τον απογευματινό τους καφέ.

Την ιστορία της ελληνικής αποσταγματοποιίας Δωροδούλη, αφηγήθηκε στη Voria.gr η κα. Μαρία Καραμπάση- Δωροδούλη, η αρχιτέκτων που μαζί με το σύζυγό της, Γιάννη Δωροδούλη, θέλησαν και πέτυχαν να αντλήσουν από την παράδοση των ελληνικών αποσταγμάτων ώστε να δημιουργήσουν δύο σειρές προϊόντων, με τα οποία η Dorodouli Tsipouro & Spirits έχει κάνει σε μόλις τέσσερα χρόνια δυναμική έξοδο σε ευρωπαϊκές αγορές.

«Ξεκινήσαμε με τις δοκιμές συνταγών το 2010 και κάναμε την πρώτη μας επίσημη απόσταξη, στο αποστακτήριο της Καρδίας, το 2013. Εξ’ αρχής είχαμε στόχο τις εξαγωγές με πρώτο σταθμό την Ιταλία, μία χώρα που γνωρίζαμε καθώς ήδη επί μία 20ετία συνεργαζόμασταν με ιταλικούς οίκους δομικών υλικών και ειδών υγιεινής, μέσα από την εταιρεία μας, την «Credor». Όμως είχαμε το μεράκι για τα παραδοσιακά ελληνικά αποστάγματα, ειδικά ο άνδρας μου, οπότε κι’ αποφασίσαμε, παράλληλα με την εμπορική μας δραστηριότητα, να κάνουμε το μεγάλο βήμα για την παραγωγή προϊόντων από την απόσταξη στεμφύλων σταφυλής και οίνου.

«Για μία τριετία, η ερευνητική ομάδα του αποστακτηρίου- αποσταγματοποιοί, bar tenders, chefs-  εργάσθηκε πάνω σε δεκάδες συνταγές. Καταλήξαμε σε 120 δείγματα που τα αφήσαμε και «ξεκουράσθηκαν» για ένα χρόνο, με ενδιάμεσες δοκιμές  και αξιολογήσεις. Από αυτά επιλέχθηκαν 32 συνταγές , από τις οποίες 15 εντάχθηκαν στην παραγωγική διαδικασία», σημειώνει η κυρία Δωροδούλη.

Σήμερα το τσίπουρο και τα αποστάγματα Δωροδούλη, που παράγονται σε δύο συλλογές, την «Classico Spirits» και την «Alchemestes missions», αποδεικνύονται ισχυρά εξαγώγιμα προϊόντα, με το 30% να εξάγεται στην Ιταλία, το 20% της παραγωγής στη Γερμανία ενώ το υπόλοιπο 50% διατίθεται στην εγχώρια αγορά.

«Πηγαίνουμε όπου υπάρχει υψηλών ποιοτικών απαιτήσεων τουρισμός. Στην Ιταλία, προϊόντα μας διατίθενται σε εστιατόρια και μπαρ, ενώ στην Γερμανία σε ελληνικά εστιατόρια, αν και υπάρχει ενδιαφέρον από εστιατόρια που κάνουν γερμανική ή κι’ άλλες ευρωπαϊκές κουζίνες. Στην Ελλάδα, σταδιακά προωθούμε τις πωλήσεις μας μέσω ξενοδοχείων υψηλών κατηγοριών, ενώ ήδη συζητούμε την τοποθέτηση προϊόντων μας σε μπαρ και wine bars που δείχνουν ενδιαφέρον για αποστάγματα κυρίως της σειράς «Alchemestes», καθώς αυτά έχουν σχεδιαστεί όχι τόσο σαν συνοδευτικά φαγητού, αλλά για να ικανοποιούν τις προτιμήσεις του νέου κόσμου, ιδανικά και για τη δημιουργία κοκτέιλς», προσθέτει η ίδια.

Η «Dorodouli» που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξενοδοχειακών μονάδων και clubs της Μυκόνου και της Σαντορίνης, αρχίζει από την άνοιξη μία καμπάνια προώθησης των προϊόντων της σε επιλεγμένα ξενοδοχεία ενώ ετοιμάζεται να κάνει μέσα στο 2019, το επόμενο επενδυτικό της βήμα.

«Έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις επένδυση ύψους 250.000 ευρώ που αφορά σε πάγια, ήτοι επέκταση εγκαταστάσεων, προμήθεια μηχανημάτων και, κυρίως, στην εξοικονόμηση ενέργειας με την επαναχρησιμοποίησή της. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην green παραγωγή, στην οποία θα προχωρήσουμε με δική μας πατέντα που ήδη μας τη ζητούνε από Ιταλία και βρίσκεται στη φάση της κατοχύρωσης. Βρετανία και Αμερική δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο green στην παραγωγική διαδικασία, κάτι που φυσικά μας ενδιαφέρει σαν εξαγωγική επιχείρηση που είμαστε», πρόσθεσε η κ. Δωροδούλη.

Η «Dorodouli Tsipouro & Spirits» προμηθεύεται πρώτη ύλη, από την ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης φτάνοντας μέχρι το Γιαννακοχώρι Νάουσας. Η Εταιρεία εισκομίζει σταφύλια ελληνικών οινοποιήσιμων ποικιλιών ως επί το πλείστον, με κυριότερες το Μοσχάτο και το Ξινόμαυρο. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 5 τόνους άνυδρων αποσταγμάτων ή περίπου 12 τόνους ένυδρων.

Σε ντιζαϊνάτες φιάλες η Dorodouli προτείνει συνολικά 15 τσίπουρα και αποστάγματα, από τα οποία τα τέσσερα είναι παλαιομένα. Τα αποστάγματα Δωροδούλη είναι απολύτως απαλλαγμένα από πρόσθετα σάκχαρα, χρωστικές και χημικές ουσίες.

Όπως εξηγεί η κ. Δωροδούλη, τα τσίπουρα και αποστάγματα της συλλογής Classico, εξελίχθηκαν για να είναι συνοδευτικά φαγητού, ενώ τα προϊόντα της συλλογής Alchemestes δημιουργήθηκαν για τα μπαρ, για να πίνονται σκέτα είτε να αποτελούν τις βάσεις για κοκτέϊλς. Η λογική των δύο συλλογών είναι να δένουν συμπληρωματικά.

Η Dorodouli Tsipouro & Spirits, πιστεύει στις προοπτικές των ελληνικών αποσταγμάτων που μπορούν εξαιρετικά, να δέσουν με εκλεκτά εδέσματα, όπως το τσίπουρο ‘Ε’ με σούσι, ενώ το παλαιομένο τσίπουρο ‘C’, αποτελεί μία φινετσάτη, λουλουδάτη προσέγγιση της τεκίλα. Σε αυτή την μεγάλη λίστα αποσταγμάτων, ‘Νο1’ στη συλλογή «Alchmestes», έρχεται το μπράντι της αποσταγματοποιίας, ένα απόσταγμα που οι δημιουργοί του πιστεύουν ότι μπορεί να «ανταγωνιστεί στα ίσια» το ουίσκι που έχουν συνηθίσει οι Έλληνες να προτιμούν.

Η αποσταγματοποιία Δωροδούλη βασίζει τη συνέχεια της προσπάθειάς της, στη νέα γενιά της εταιρείας «που καταφέρνει και επεκτείνει τις απαιτήσεις μας στα νέα πράσινα αναπτυξιακά πρότυπα και την καλή διαχείριση των πόρων σε μία ανοιχτή εταιρεία όπου ‘the spirit can distil spirits’».