Skip to main content

Δώρον άδωρον η απόσυρση, λένε οι έμποροι

Την εκτίμηση ότι το μέτρο της απόσυρσης, που θα ισχύσει από τη Δευτέρα, δεν θα καταφέρει να τονώσει την ασθμαίνουσα αγορά αυτοκινήτων, εκφράζουν αντιπρόσωποι στη Βόρεια Ελλάδα.

του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr

Μικρό καλάθι για τη νέα απόσυρση I.X., η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου 2011, κρατούν οι εισαγωγείς αυτοκινήτων της Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας πως το νέο μέτρο δεν παρέχει τα απαραίτητα κίνητρα για να προσελκύσει τους καταλανωτές.

«Δεν περιμένουμε τίποτα από την απόσυρση. Κάποιος που δεν σχεδιάζει να αγοράσει αυτοκίνητο δεν θα αξιοποιήσει το μέτρο, το οποίο θα ωφελήσει μόνο όσους πραγματικά επιθυμούν να αγοράσουν ένα καινούριο Ι.Χ.», δηλώνει στη Voria.gr ο επίσημος έμπορος οχημάτων BMW, Γιώργος Τρικαλιώτης, ο οποίος χαρακτηρίζει ιδιαίτερα αρνητική για την αγορά, την αναστάτωση που προκαλείται στους καταναλωτές από την εξαγγελία του μέτρου μέχρι την εφαρμογή του. «Αυτό που ουσιαστικά θα γίνει είναι να πουλήσουμε μαζεμένα όσα αυτοκίνητα θα πουλούσαμε τους προηγούμενους μήνες και δεν το κάναμε, λόγω της αναμονής από τους καταναλωτές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εμπορικός διευθυντής της αντιπροσωπείας Nissan Τερζής, Κώστας Ιωάννου, ο οποίος χαρακτηρίζει αμελητέο το κίνητρο που παρέχει το μέτρο της απόσυρσης, επισημαίνοντας πως δεν θα καταφέρει να βάλει τους καταναλωτές στη λογική αγοράς ενός νέου οχήματος.

«Το κέρδος από την απόσυρση είναι πολύ μικρό. Θα έπρεπε το μέτρο – όπως έκανε η απόσυρση του 2009 – να δίνει περισσότερα κίνητρα και μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη στους ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων», δηλώνει ο κ. Ιωάννου, αναφέροντας πως η αντιπροσωπεία παρέχει επιπλέον προσφορά για την απόσυρση παλαιών Ι.Χ., με στόχο να δώσει μεγαλύτερα κίνητρα στους καταναλωτές.

Σχετικά με την πορεία της αγοράς αυτοκινήτου, οι έμποροι εμφανίζονται έντονα απογοητευμένοι και αναφέρουν πως τον Ιανουάριο κινήθηκε πτωτικά κατά περίπου 70% με 80%, ενώ δεν προβλέπουν βελτίωση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα βασικά σημεία της απόσυρσης

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με το νέο μέτρο της απόσυρσης δίνεται η δυνατότητα παραλαβής καινούργιου αυτοκινήτου μέχρι και 2000 κ.ε. με μερική ή ολική απαλλαγή από τέλος ταξινόμησης σε αντικατάσταση παλαιού Ι.Χ., για το οποίο έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα μέχρι και 31/12/1998.

Τα οφέλη για τους ιδιοκτήτες είναι τα εξής:

- Για αυτοκίνητο μέχρι και 900 κ.ε., απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, για εργοστασιακή αξία μέχρι και 6.000 ευρώ.
- Για αυτοκίνητο από 901 μέχρι και 1400 κ.ε., απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για εργοστασιακή αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.
- Για αυτοκίνητο από 1401 μέχρι και 1600 κ.ε., απαλλαγή από το 65% του τέλους ταξινόμησης και για εργοστασιακή αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.
- Για αυτοκίνητο από 1601 μέχρι και 2000 κ.ε., απαλλαγή από το 50% του τέλους ταξινόμησης και για εργοστασιακή αξία μέχρι και 14.000 ευρώ.

Δικαιούχα της ως άνω απαλλαγής πρόσωπα ορίζονται ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου το οποίο αποσύρεται ή το πρόσωπο στο οποίο ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου έχει εκχωρήσει το δικαίωμα προς απόσυρση.

Οι τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά για τα αποσυρόμενα αυτοκίνητα είναι:

- Να έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα μέχρι και 31/12/1998.
- Να διαθέτουν όλα τα μηχανικά μέρη και όλα τα στοιχεία του αμαξώματός τους (δεν είναι απαραίτητο να έχουν δυνατότητα αυτοκίνησης καθώς μπορεί να έχουν πλέον αχρηστευθεί λόγω της ακινητοποίησής τους).
- Να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2011 καθώς και τυχόν οφειλόμενα προηγουμένων ετών. Για τα αυτοκίνητα που βρίσκονται ήδη σε ακινησία δεν καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας.Εξαιρούνται τα αυτοκίνητα που έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.

Όσον αφορά τη διαδικασία τελωνισμού καινούργιου αυτοκινήτου, το αυτοκίνητο που θα παραληφθεί πρέπει να είναι καινούργιο και ατελώνιστο, ενώ εφόσον τελωνίζεται απευθείας από τους ιδιώτες, ο ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου οχήματος υποβάλλει τελωνειακό παραστατικό, στο οποίο επισυνάπτει:

- Βεβαίωση της ΔΟΥ για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του αποσυρόμενου οχήματος και
- Αντίγραφο της πράξης οριστικής διαγραφής του αποσυρόμενου επιβατικού οχήματος.

Εφόσον το καινούργιο αυτοκίνητο τελωνίζεται από την εμπορική επιχείρηση για λογαριασμό των ιδιωτών, εκτός από τα ανωτέρω δικαιολογητικά (βεβαίωση καταβολής τελών κυκλοφορίας και πράξη οριστικής διαγραφής) απαιτούνται και:

- Αίτηση της εταιρείας με την οποία θα ζητείται ο τελωνισμός του οχήματος προκειμένου να διατεθεί στον δικαιούχο,
- Υπεύθυνη δήλωση (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια αρχή) του ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου οχήματος ή του προσώπου προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση, με την οποία θα βεβαιώνεται η συμφωνία του με την εμπορική επιχείρηση.