Skip to main content

Δότης μυελού των οστών ο Γεωργιάδης

Εθελοντής δότης μυελού των οστών έγινε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρευρισκόμενος σε εκδήλωση για την μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών, που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Όραμα
Εθελοντής δότης μυελού των οστών έγινε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρευρισκόμενος σε εκδήλωση για την μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών, που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Όραμα Ελπίδας».
 
Μάλιστα το παράδειγμα του κ. Γεωργιάδη ακολούθησαν οι εργαζόμενοι του γραφείου του και άλλοι υπάλληλοι του υπουργείου ενώ ζήτησε από όλα τα υπουργεία να ανοίξουν τις πόρτες τους στους ειδικούς της Τράπεζας ώστε οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν και να δηλώσουν εάν επιθυμούν να γίνουν δωρητές.
 
Ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά: «οι Έλληνες είμαστε φιλότιμος λαός. Είμαι βέβαιος ότι, εάν εξηγήσουμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι αυτό και πόσο εύκολο είναι για τον καθένα μας, θα μπορέσουμε πολύ γρήγορα να δώσουμε χιλιάδες εγγραφές στην Τράπεζα και να σώσουμε τα επόμενα χρόνια πολλές ανθρώπινες ζωές».
 
Ο υπουργός έδωσε δείγμα στοματικού επιχρίσματος για ταυτοποίηση που αποτελεί ένα τρόπο  ταυτοποίησης του ιστικού τύπου του δότη ενώ ο άλλος τρόπος είναι η λήψη αίματος. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης καταχωρίζονται στο σχετικό εθνικό αρχείο (ΕΟΜ) καθώς και στο αντίστοιχο παγκόσμιο.
 
Από την πλευρά του, ο παιδίατρος-αιματολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος της Τράπεζας Δοτών Μυελού των Οστών, κ. Στ. Γραφάκος  ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας αλλά και τους εργαζόμενους για την έμπρακτη απόδειξή τους στην ενίσχυση της Τράπεζας.
 
«Με την μεταμόσχευση μυελού των οστών αντιμετωπίζονται βαριά νοσήματα που απειλούν τη ζωή και δε θεραπεύονται με κανέναν άλλο τρόπο. Για να μπορέσει να γίνει η μεταμόσχευση, χρειάζεται να βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Δυστυχώς, όμως, μόλις στο 1/3 των περιπτώσεων βρίσκεται ο δότης στο οικογενειακό περιβάλλον και επομένως για τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής εθελοντής. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν 23 εκατομμύρια εθελοντές δότες. Δυστυχώς, όμως, όπως ακούσατε, στην πατρίδα μας ο αριθμός είναι πολύ μικρός, μικρότερος από 30.000» ανέφερε ο κ. Γραφάκος.
 
Στόχος της «Ελπίδας» είναι να συγκεντρωθούν 100.000 δότες τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκουν μοσχεύματα εύκολα όχι μόνο Έλληνες αλλά και ξένοι ασθενείς. Μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργίας της Τράπεζας έχουν εγγραφεί περίπου 1.100 δότες. Άλλους 4.000 δότες διαθέτει η τράπεζα του Πανεπιστήμιου Πατρών.