Skip to main content

Συνεργασία της Dotsoft με τη Frontex για ανάπτυξη εφαρμογών GIS

Η εταιρεία Dotsoft με έδρα τη Θεσσαλονίκη συνεργάζεται με την Frontex για παροχή υπηρεσιών σχετικά με την ανάπτυξη Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.

Συνεργασία με την Frontex για την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την ανάπτυξη εφαρμογών Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) βασισμένη στα προϊόντα της ESRI ανέπτυξε η εταιρεία Dotsoft ΑΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Στη συνεργασία της η εταιρεία υποστηρίζει την επιχειρησιακή και τεχνική λειτουργία των κεντρικών γραφείων της Frontex με την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών ΤΠΕ και την ανάπτυξη νέων διαδικασιών για την παρατήρηση γης και τις γεωχωρικές εφαρμογές. «Η συγκεκριμένη ανάθεση και η εμπιστοσύνη για τις κρίσιμες λειτουργίες πληροφορικής της  Frontex αποτελούν μια πρόσθετη επιβράβευση της συνεπούς πελατοκεντρικής στρατηγικής μας, της επιχειρησιακής και τεχνολογικής αρτιότητας που διακρίνει τους ανθρώπους μας και της προσήλωσης μας στη δημιουργία αξίας», τονίζει ο Σταμάτης Εζόβαλης, International Business Unit Director της Dotsoft.

«Υπάρχουν πλέον πολλές δυνατότητες για κάποιον που θέλει να εργαστεί στον χώρο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών και να ζει στη Θεσσαλονίκη. Οι ευκαιρίες είναι πολλές και το περιβάλλον έχει αλλάξει. Η Θεσσαλονίκη ως πόλη αλλάζει, αλλάζουν και οι ανάγκες και αυτό το είδαμε το τελευταίο διάστημα πολύ έντονα και με την πανδημία. Οι απαιτήσεις στο παγκόσμιο περιβάλλον είναι πολλές, πολύπλοκες και πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε νοοτροπία. Να αντιμετωπίζουμε τους πελάτες ως συνεργάτες, όπως κάνουμε στη Dotsoft» εξηγεί ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Χάρης Γκούλιος και συμπληρώνει ότι στον κλάδο των ΤΠΕ δεν υπάρχει ανεργία. Το αντίθετο: «Έχουμε πλέον ανάγκη από προγραμματιστές αλλά και από project managers, οι οποίοι θα συντονίζουν τα προγράμματα στα οποία συμμετέχουμε».

Η Dotsoft ΑΕ μετρά ήδη 20 χρόνια παρουσίας σε τομείς που αναπτύσσονται δυναμικά όπως της πληροφορικής και των επικοινωνιών, διαθέτοντας τεχνογνωσία και εμπειρία στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής. Ανάπτυξη/συντήρηση και λειτουργία λογισμικού για την υποδομή χωρικών δεδομένων (SDI) για την 5η Διεύθυνση (τομεακές και περιφερειακές στατιστικές) της Eurostat, μετάπτωση σε Drupal 8, ανάπτυξη και συντήρηση της διαδικτυακής πύλης της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE), δημιουργία  ψηφιακών τεχνολογιών για την υποστήριξη της εκπαίδευσης στη Ρουάντα και στην Κένυα, ανάπτυξη και δημιουργία ενός συστήματος  έξυπνου πάρκινγκ 850 θέσεων στο Δήμο Αγρινίου, έξυπνο σύστημα παρακολούθησης απορριμματοφόρων στο Δήμο Σερρών και συνεργασίες με πολλούς δήμους στην Ελλάδα όπως στη Ρόδο στη Βέροια, στα Ιωάννινα, στα Χανιά και στα Τρίκαλα, είναι μερικά από τα έργα ΤΠΕ που υλοποιεί στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο.

Η εταιρεία προσφέρει λύσεις στους τομείς του Smart IoT, e-government και mobile government, digi-culture & e-tourism, smart and sustainable cities, σε κλάδους της έξυπνης ψηφιακής διαχείρισης συστημάτων οι οποίοι και λόγω της πρόσφατης πανδημίας, αποτελούν πλέον παγκόσμια προτεραιότητα.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Dotsoft AE συνεργάζεται από τη Θεσσαλονίκη που είναι η έδρα της εταιρείας με όλο τον κόσμο, όπως συμβαίνει στη συνεργασία της με την Frontex Πολωνίας, το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος με γραφεία σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ιταλία και Γερμανία.

Digital transformation - Έξυπνη πόλη

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται αρκετά πίσω στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της μετατροπής δηλαδή των πόλεων σε … έξυπνες, όμως το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες εταιρείες που αναπτύσσουν λογισμικό, δημιουργούν εφαρμογές σ αυτή την κατεύθυνση.

«Ωστόσο θα πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στον τομέα του Digital Transformation. Επενδύσεις όχι μόνο στο δημόσιο τομέα αλλά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις» λέει ο κ Γκούλιος.   

Η πλατφόρμα «Έξυπνης Πόλης» της Dotsoft, η οποία αποτελεί το αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας εδώ και τρία χρόνια, επιτρέπει τη διασύνδεση και την επικοινωνία μεμονωμένων λύσεων και εφαρμογών έξυπνων πόλεων. Eίναι βασισμένη σε λογισμικό ανοικτού κώδικα και αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα των τεχνολογιών Internet of Things (IoT) διασυνδέοντας πολίτες, διαδικασίες, δεδομένα και αντικείμενα προκειμένου να επιτυγχάνεται η παρακολούθηση όλων των παραγόντων που επιδρούν στη ζωή της πόλης. Υποστηρίζει λύσεις όπως τον εξ αποστάσεως έλεγχο οδοφωτισμού, ελεγχόμενης στάθμευσης, παρακολούθηση της κυκλοφορίας, του περιβάλλοντος, της δημόσιας ασφάλειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, της ενεργειακής παρακολούθησης κ.ά   

Κύριος στόχος της πλατφόρμας «Έξυπνη Πόλη» είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η αποτύπωση της μετρήσιμης ωφέλειας για τους δημότες και της δημοτικές επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται πόροι και σε έμψυχο δυναμικό. Η Dotsoft ΑΕ έχει ήδη συνεργασίες με δήμους από όλη την Ελλάδα (Αγρίνιο, Ιωάννινα, Πέλλα, Σέρρες, Βέροια) με εφαρμογές που αφορούν την έξυπνη διαχείριση θέσεων στάθμευσης, αλλά και τα πρωτοποριακά συστήματα παρακολούθησης της διακομιδής απορριμμάτων.   

EASO: eLearning και Blended Learning ανάπτυξη περιεχομένου

H διαδικασία δημιουργίας περιεχομένου στην ηλεκτρονική μάθηση (eLearning) καθορίζει τη χρησιμότητα της ανάπτυξης ενός εκπαιδευτικού προγράμματος. Η διαδικασία ανάπτυξης περιεχομένου στο e-learning είναι το πιο σημαντικό μέρος της δημιουργίας ενός e-learning προγράμματος εκπαίδευσης. Η διαδικασία ανάπτυξης του περιεχομένου της ηλεκτρονικής μάθησης έχει να κάνει με το να είναι διαδραστικό, να εκπληρώνει τους μαθησιακούς στόχους, να δημιουργεί περιεχόμενο υψηλής ποιότητας και να έχει την καθολική του δυνατότητα εφαρμογής σύμφωνα με τα πρότυπα SCORM ή AICC.

Η Dotsoft ΑΕ ανέλαβε την τρέχουσα περίοδο και για τα επόμενα 4 έτη, την υλοποίηση της σύμβασης-πλαίσιο για τον Οργανισμό «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο» (EASO) που αφορά στην «Παροχή υπηρεσιών συγγραφής περιεχομένου e-Learning συμπεριλαμβανομένου εκπαιδευτικού περιεχομένου πολυμέσων».

Η EASO έχει καθοριστικό ρόλο στην ουσιαστική εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (CEAS). Στόχος του Οργανισμού είναι να ενισχύσει την πρακτική συνεργασία για θέματα παροχής ασύλου και να συνδράμει τα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά θέματα διαδικασιών ασύλου σε επίπεδο Ε.Ε., τα οποία βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας δεδομένης της μεταναστευτικής κρίσης.

«Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη προσφυγική κρίση εντός των συνόρων της, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο αποτελεί την αιχμή του δόρατος των προσπαθειών της Ε.Ε. για ένα ολοκληρωμένο, ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου», δήλωσε ο κ. Σταμάτης Εζόβαλης, Διευθυντής του International Business Unit της Dotsoft.

Η υλοποίηση πραγματοποιείται στην έδρα της EASO στη Μάλτα με τη συμμετοχή και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών όπου η EASO έχει δραστηριότητα.

«Η εκπαίδευση στην EASO αποτελεί βασικό πρακτικό εργαλείο για την εκπλήρωση ενός από τους κύριους στόχους της, τη διασφάλιση μιας αποτελεσματικής εφαρμογής του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (CEAS). Στο πλαίσιο αυτό, η EASO αναπτύσσει και παρέχει κοινή εκπαίδευση προκειμένου να υποστηρίξει τη βελτίωση της ποιότητας και την εναρμόνιση στον τομέα του ασύλου. Γνωρίζουμε πολύ καλά την ευθύνη και τη σημασία που θα πρέπει να αποδοθεί στο έργο που αναλαμβάνουμε και είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις ανάγκες της EASO με στόχο το επιθυμητό επιχειρησιακό αποτέλεσμα», συμπληρώνει ο κ. Εζόβαλης.