Skip to main content

Δούρου: Μεταρρυθμίσεις για να μη ξαναγίνουν λάθη του παρελθόντος

Παρατηρεί ότι «πλέον η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επερχόμενες εκλογές, επιβάλλει νέο "software". Νέο τρόπο άσκησης διοίκησης»

Με μια πολιτική ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook, όπου κάνει αναφορές σε «διχαστικά διλήμματα» και «διχαστικές λογικές εθνικής ήττας» που «οδήγησαν σε καταστροφές» τη χώρα, εύχεται «καλό μήνα» -με αφορμή και τη σημερινή «Πρωτοχρονιά» (Αρχή Ινδίκτου)- η περιφερειάρχης Αττικής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου. «Όταν ο Βενιζέλος έγινε "Βελζεβούλης", δεν ηττήθηκε ο ίδιος, αλλά η πατρίδα» γράφει στο ποστ της χαρακτηριστικά.

«Ο τόπος μας, που πλέον περνάει σε μια νέα περίοδο με το τέλος της επιτροπείας, έχει να αντιμετωπίσει πολλά και σύνθετα προβλήματα. Προβλήματα πιεστικά. Προβλήματα δομικά, που απαιτούν μεγάλες ανατροπές» γράφει η κ. Δούρου, προσθέτοντας ότι απαιτούνται «ριζικές μεταρρυθμίσεις -όχι σαν κι αυτές που ευαγγελίζονταν εκείνοι που, με πρόφαση τα μνημόνια, εισηγούνταν και προωθούσαν π.χ. περικοπές συντάξεων και κατάργηση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη, χρειάζονται «πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να μην ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος». «Εκείνα που οδήγησαν στη χρεοκοπία -την οικονομική και τη θεσμική. Στην κρίση Δημοκρατίας».

Όπως διαπιστώνει, «ο δρόμος αυτός είναι μακρύς. Δύσβατος. Και απαιτεί συνθέσεις και όχι κοκορομαχίες».

Η ίδια παρατηρεί ότι «πλέον η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επερχόμενες εκλογές, επιβάλλει νέο "software". Νέο τρόπο άσκησης διοίκησης. Με θέση, αντίθεση, σύνθεση». Παράλληλα, η κ. Δούρου τονίζει ότι η απλή αναλογική θα αναδείξει «την κενότητα, τη ρηχότητα, αλλά και την επικινδυνότητα του διχαστικού, εμπρηστικού λόγου (...) που υποκαθιστά το επιχείρημα με την κραυγή και την ύβρη». Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η διοίκησή της στην Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της στάσης, συνεχίζοντας τέσσερα χρόνια τώρα «με τεκμηριωμένη άποψη, μετριοπάθεια και ήπια επιχειρηματολογία».

Απαντώντας στις κατηγορίες περί «περί... απουσίας, αναποτελεσματικότητας, ενοχής», η Ρένα Δούρου, αφού τονίζει την επιλογή να «μην αντιδρούμε στην κάθε πρόκληση, στην κάθε χυδαιότητα, στο κάθε ψέμα», υποστηρίζει ότι η διοίκησή της έχει επιλέξει «τη δουλειά και όχι την ατάκα του εντυπωσιασμού». Γιατί, όπως επισημαίνει, «έτσι καταλαβαίνουμε τον δημόσιο βίο. Όχι ως αρένα. Όχι ως επένδυση για οφίτσια. Αλλά ως δουλειά για τους πολίτες και τον τόπο. Γιατί αυτό απαιτεί το παρόν και χρειάζεται το μέλλον».