Skip to main content

Δούρου: Ζήτημα εθνικής ασφάλειας η κλιματική αλλαγή

Η περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε χαρακτηριστικά πως η κλιματική αλλαγή υπονομεύει το οικοσύστημα καταστρέφοντας τις ζωές των πολιτών

«Η κλιματική αλλαγή είναι θέμα εθνικής ασφάλειας, υπονομεύει το οικοσύστημα, καταστρέφει τις ζωές των πολιτών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σήμερα, η Ρένα Δούρου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας για την Κλιματική Αλλαγή στο Μουσείο της Ακρόπολης, που διοργανώνει, «για πρώτη φορά», όπως είπε, η Περιφέρεια Αττικής.

Στην ημερίδα με θέμα «Οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής είναι εδώ: Προκλήσεις και Προοπτικές», που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, μετέχουν ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι οργανισμών, κ.ά.

«Στόχος της ημερίδας είναι να μπουν οι βάσεις για νέες προτάσεις και πολιτικές, στη βάση συναντίληψης και συνεργειών μεταξύ κυβέρνησης - Τοπικής Αυτοδιοίκησης - επιστημονικής κοινότητας - Κοινωνίας των Πολιτών» σημείωσε η περιφερειάρχης Αττικής.

Όπως πρόσθεσε, η Περιφέρεια είναι παρούσα «με έργα όχι με λόγια ή εξαγγελίες, χωρίς μικροπολιτικές στοχεύσεις, στο προσκλητήριο για τη φύση».

«Έχουμε διαλέξει πλευρά, εκείνη του Περιβάλλοντος, της λογικής, του μέλλοντος των παιδιών μας» τόνισε, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής «είναι εδώ και δεν απειλεί μία περιοχή ή ένα δήμο». Το χαρακτήρισε «πολυπαραγοντικό», καθώς «πλήττει όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας», υπογραμμίζοντας ότι η «αντιμετώπισή του προϋποθέτει τουλάχιστον την τεκμηριωμένη γνώση, σχεδιασμό, στρατηγική».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, είπε η κ. Δούρου, εντάσσεται και η διοργάνωση της σημερινής ημερίδας, που «αποτελεί έναν κρίκο μίας μακράς αλυσίδας πρωτοβουλιών και ενεργειών». «Η Περιφέρεια δεν περιμένε τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες για να ανακαλύψει το διακύβευμα της κλιματικής αλλαγής και από την πρώτη στιγμή αντιπάλεψε την αποσπασματική πολιτική αντιπλημμυρικών έργων, δίνοντας έμφαση σε μία ολοκληρωμένη στρατηγική αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, επιχειρώντας έτσι να βάλει τέλος στην εγκληματική αδιαφορία, την οποία, πλέον, μετράμε σε ανθρώπινες ζωές» συμπλήρωσε.

Η ίδια υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Αττικής δημιουργεί και εκσυγχρονίζει υποδομές, ανατρέποντας τη «στρεβλή κανονικότητα που υπηρετούσε μία εξίσου στρεβλή αντίληψη περί ανάπτυξης και αστικού ιστού». Συγκεκριμένα, η περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε ότι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί 160 έργα, ύψους μισού δισ. ευρώ, στο πλαίσιο «ενός, κυριολεκτικά, αγώνα δρόμου που κάνουμε απέναντι σε χρόνιες παθογένειες, γραφειοκρατίες, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και πολυνομία». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί -λόγω επικαιρότητας- και στην έγκαιρη λήψη κάθε προβλεπόμενου μέτρου προκειμένου να συνδράμει το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η Περιφέρεια, «απαντώντας στις προκλήσεις του σήμερα, εκπονεί γοργά το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» ανέφερε η κ. Δούρου και εξήγησε ότι «πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο άντλησης πληροφοριών για τα επόμενα επτά χρόνια, για την άμεση εφαρμογή πολιτικών για τη διαχείριση της ξηρασίας, της λειψυδρίας, την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, από τα οποία πλήττεται η Περιφέρεια και η χώρα ολόκληρη».