Skip to main content

Μηνύματα ενότητας από τον πολιτικό κόσμο για τον εορτασμό της Θεσσαλονίκης (videos)

Ενωτικό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των κομμάτων μετά το πέρας της Δοξολογίας στον Άγιο Δημήτριο.

Μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας έστειλαν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των πολιτικών κομμάτων σε δηλώσεις τους μετά τη δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο.

"Σήμερα γιορτάζει η Θεσσαλονίκη, γιορτάζει τον πολιούχο άγιό της, Άγιο Δημήτριο, γιορτάζει την απελευθέρωσή της. Μνημονεύουμε τη δύναμη και το σθένος του έθνους και των προγόνων μας. Θυμόμαστε τα μεγάλα "ναι" και τα μεγάλα "όχι" που χρειάστηκε να πουν. Οι μνήμες του παρελθόντος μάς διδάσκουν ότι με αγώνες και ενότητα μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία, μπορούμε να περάσουμε μπροστά ως νικητές. Σήμερα όμως έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Με σχέδιο, επιμονή και υπομονή για τις καλύτερες μέρες", δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος έφερε και το «Διάσημο», το περιδέραιο που φορά ο δήμαρχος της πόλης στις επίσημες εκδηλώσεις,

Εμφανώς συγκινημένος ο δήμαρχος έκανε αναφορά στον θάνατο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά λέγοντας: "Μας λείπει από τις στιγμές της γιορτής, από τους αγώνες και τις δράσεις, η Θεσσαλονίκη την αποχαιρετά".

Σημαντική ημέρα για τον τόπο χαρακτήρισε τη σημερινή γιορτή ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. "Με αφορμή τον εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης και της λαμπρής επετείου της απελευθέρωσης της πόλης μας, η σκέψη μας, εκτός από τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας, τους οποίους θυμόμαστε και τιμούμε, πηγαίνει και στο μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, για να κρατήσουμε την πόλη μας ανοιχτή, τους συμπολίτες μας προστατευμένους, στον αγώνα που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα για την ανάκαμψη και την οριστική έξοδο από αυτή τη μεγάλη κρίση, αλλά και την υλοποίηση του οράματος που έχουμε για τη δημιουργία της Μακεδονίας του 2030, μιας σύγχρονης και ανθρώπινης Περιφέρειας", δήλωσε.

"Η 26η Οκτωβρίου συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Χριστιανοσύνη την ελευθερία με την πίστη. Τιμούμε τον πολιούχο της πόλης μας Άγιο Δημήτριο και την απελευθέρωση της από τον οθωμανικό ζυγό. Τιμούμε τον ελληνικό στρατό και εργαζόμαστε για την ενίσχυσή του. Για όσους ανόητα εκτοξεύουν απειλές τους λέμε ότι στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Δε μας πτοούν οι απειλές, δεν λυγίζουμε στους εκβιασμούς, δεν μας τρομάζουν οι κραυγές. Η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να κάνει ότι χρειαστεί για την προάσπιση ης κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων", τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.

Στο ίδιο πνεύμα, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι η σημερινή είναι μία μεγάλη μέρα όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά για όλη την Ελλάδα. «Μεγάλαθλος, μυροβλήτης ο Άγιος Δημήτρης να μας φροντίζει. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει και εμείς να είμαστε εδώ, ενωμένοι και αγαπημένοι», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης, τονισε πως οι εορτασμοί γίνονται "στη σκιά της πανελλήνιας θλίψης από την απώλεια της κ. Φώφης Γεννηματά, αλλά και των χιλιάδων συνανθρώπων μας, που έχουν φύγει από κοντά μας, τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της πανδημίας" και πρόσθεσε πως "με παρακαταθήκη τους αγώνες του λαού μας, πρέπει να κοιτάξουμε και να βαδίσουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι τα πανανθρώπινα ιδανικά της λευτεριάς και της εθνικής ανεξαρτησίας, έχοντας με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο".

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Χάρης Καστανίδης, υπογράμμισε πως πρέπει "η απελευθέρωση της πόλης να λειτουργεί πάντοτε ως μόνιμο απελευθερωτικό μήνυμα από κάθε καταναγκασμό".

Στην ελληνικότητα της Μακεδονίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας "παραμένει σκλάβα εντός εισαγωγικών, διότι το όνομα Μακεδονία δόθηκε και από ΣΥΡΙΖΑ και από Νέα Δημοκρατία, δυστυχώς, σε αυτούς που κάποτε εποφθαλμιούσαν τη Μακεδονία". Επίσης μίλησε και για το επεισόδιο με τους αστυνομικούς στο Πέραμα, σημειώνοντας ότι "η Νέα Δημοκρατία πατάει σε δύο βάρκες: της νομιμότητας και της παρανομίας".