Skip to main content

Δ.Παύλου Μελά: Σχέδιο για κάμερες σε σχολεία μετά τα κρούσματα βανδαλισμών(φωτο)

Άγνωστοι δράστες παραβιάζουν τα σχολικά κτήρια στον δήμο Παύλου Μελά και προκαλούν καταστροφές - Τη λύση των καμερών προωθεί η δημοτική αρχή

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει στον δήμο Παύλου Μελά τα συνεχόμενα περιστατικά βανδαλισμών, φθορών και κλοπών που σημειώνονται σε σχολικά συγκροτήματα της περιοχής.

Τα φαινόμενα, το διάστημα μετά το πρώτο lockdown, έχουν ενταθεί με τη δημοτική αρχή να στρέφεται πλέον στη λύση της τοποθέτησης καμερών σε ορισμένα σχολεία που τα κρούσματα είναι πιο συχνά.

Άγνωστοι δράστες παραβιάζουν τα σχολικά κτήρια, τα οποία είναι κλειστά λόγω της πανδημίας, μπαίνουν μέσα σε αυτά και είτε προκαλούν καταστροφές είτε αφαιρούν αντικείμενα. Κάποια από τα τελευταία περιστατικά που καταγράφηκαν τον τελευταίο μήνα ήταν στο σχολικό συγκρότημα του Αγίου Ραφαήλ Μετεώρων με τους δράστες να ξηλώνουν, πιθανότητα με φορτηγό, την περίφραξη μεταξύ 4ου Γυμνασίου και 6ου Δημοτικού σχολείου, ενώ έκλεψαν ακόμα και το αλεξικέραυνο. Εκτεταμένες ζημιές έχουν σημειωθεί και στο 1ο Λύκειο Πολίχνης κυρίως στον χώρο του γυμναστηρίου καθώς και στο 1ο και 4ο Γυμνάσιο της ίδιας περιοχής.

Ο δήμος Παύλου Μελά έχει στη διάθεσή του σχολικούς φύλακες, οι οποίοι όμως είναι μόλις 14 και καλούνται να υπηρετήσουν σε 99 σχολικές μονάδες. Από αυτούς άλλοι είναι σε πρωινή βάρδια και άλλοι σε απογευματινή, η οποία διαρκεί έως τις 22.00.

«Αποφασίσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα τοποθέτησης καμερών καθώς πλέον οι Σχολικές Επιτροπές έχουν γονατίσει να ξοδεύουν συνέχεια χρήματα για την αποκατάσταση των φθορών», δήλωσε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Παιδείας Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης.

Ήδη οι Σχολικές Επιτροπές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν ξεκινήσει τις σχετικές επαφές με τους διευθυντές των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων προκειμένου να τους ενημερώσουν για την πρόθεση του δήμου να τοποθετήσει κάμερες. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, μέχρι στιγμής υπάρχει θετική αντίδραση από γονείς και διευθυντές.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Στάθης Αναστασιάδης σημείωσε ότι για το θέμα των καμερών ο Εξωτερικός συνεργάτης του δήμου για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (DPO) έχει αναφέρει ότι για τα σχολεία προβλέπεται η τοποθέτηση καμερών αλλά με διαφορετικά κριτήρια απ΄ ό,τι για τους άλλους δημοτικούς χώρους.

Ουσιαστικά θα μπορούν να τοποθετηθούν οι κάμερες σε συγκεκριμένα σημεία και συγκεκριμένες ώρες και ο διαχειριστής θα είναι ένα πρόσωπο που θα οριστεί από τον δήμαρχο. «Οι κάμερες θα είναι σε αύλειους χώρους και θα λειτουργούν τις ώρες που είναι κλειστά τα σχολεία», εξήγησε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, ενώ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Παιδείας Στάθης Αναστασιάδης τόνισε ότι «μόνο όταν θα υπάρχει βανδαλισμός θα μπορεί να γίνεται χρήση του υλικού που καταγράφουν οι κάμερες». Η δημοτική αρχή πάντως στοχεύει η τοποθέτηση καμερών να λειτουργήσει αποτρεπτικά και να σταματήσουν τα φαινόμενα βανδαλισμών.

Λίστα με τα σχολεία που θα τοποθετηθούν οι κάμερες

Ο δήμος Παύλου Μελά έχει ήδη καταγράψει τα σχολεία που, εάν προχωρήσει ο σχεδιασμός, θα τοποθετηθούν οι κάμερες. Πρόκειται για τα σχολικά συγκροτήματα που έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά βανδαλισμών και κλοπών. «Υπάρχει μια κατάσταση σχολείων στα οποία σημειώνονται συχνά οι κλοπές και οι βανδαλισμοί. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υπάρχουν 7-8 σχολεία από τα 25 συνολικά και στην Πρωτοβάθμια 4-5 σχολεία», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Κάποια από αυτά τα σχολεία είναι:

4ο Γυμνάσιο και 6ο Δημοτικό Πολίχνης,
1ο Λύκειο Πολίχνης, το οποίο έχει βανδαλιστεί τουλάχιστον 7-8 φορές,
1ο Γυμνάσιο Πολίχνης, το σχολικό συγκρότημα Καρατάσου (Γυμνάσιο – Δημοτικό – Νηπιαγωγείο),
2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας
ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
1ο Δημοτικό Πολίχνης
3ο Δημοτικό Σταυρούπολης
4ο Δημοτικό Σταυρούπολης

Για την κάλυψη του ποσού που θα απαιτηθεί θα επιχορηγηθούν εκτάκτως οι Σχολικές Επιτροπές.

Κάμερες σε πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους

Κάμερες έχουν ήδη τοποθετηθεί και σε πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν καταστροφές που προκαλούν άγνωστοι δράστες. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα καθώς αναμένεται η έκθεση από τον DPO του δήμου. Πρόκειται για πέντε χώρους, στο δημοτικό κολυμβητήριο, στο ΔΑΚ Ηλιούπολης, της Πολίχνης, στο Πολιτιστικό Κέντρο και στην υπόγεια διάβαση.