Skip to main content

Δραγασάκης: Αν δεν διαγραφούν τα χρέη θα πάμε σε νέα λιτότητα

«Πρέπει από τώρα να θέσουμε τους όρους για να αποτρέψουμε τα αρνητικά σενάρια», υποστήριξε για τις επιπτώσεις του ιού στην οικονομία ο Δραγασάκης.

Για «την πιο πρωτότυπη κρίση που έχει ζήσει ο κόσμος τον τελευταίο αιώνα» έκανε λόγο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Γιάννης Δραγασάκης προσθέτοντας πως «είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε ότι ήδη η κρίση αυτή παράγει μια οικονομική και κοινωνική κρίση».

Μιλώντας στο Mega, αναφέρθηκε στον κίνδυνο φτωχοποίησης και την αύξηση του χρέους μετά τα μέτρα της Ευρώπης για χορήγηση δανείων στις πληγείσες από τον ιό χώρες ενώ όπως είπε απαιτούνται μέτρα άμεσης εμβέλειας που θα πολεμήσουν τον κορωνοϊό και σε επόμενη φάση θα κυριαρχήσει το οικονομικό θέμα.

«Ήρθε η στιγμή η Ευρώπη να αποκτήσει μηχανισμό έκδοσης κοινού χρέους. Αν γίνει αυτό, όλο το χρέος που δημιουργείται σήμερα θα μπορέσει να απορροφηθεί. Αν δε συμβεί αυτό, τότε η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε κρίση χρέους και έκρηξη των εσωτερικών ανισοτήτων», δήλωσε χαρακτηριστικά και προέβλεψε πως «αν δεν διαγραφούν τα χρέη, θα υπάρχουν δυνάμεις που θα πιέσουν για μια νέα λιτότητα».

«Πρέπει από τώρα να θέσουμε τους όρους για να αποτρέψουμε τα αρνητικά σενάρια», υποστήριξε.

Για τα μέτρα της κυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση, ο κ. Δραγασάκης ισχυρίστηκε πως βασίζονται στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», ενώ αυτό που χρειάζεται είναι οργανωμένη δράση.

Τέλος, μίλησε για τη συμπεριφορά του κόσμου υποστηρίζοντας πως «πειθαρχεί αυτοβούλως, ωστόσο η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει λάθος ανάγνωση της διάθεσής του ούτε να πράττει εις βάρος των εργαζομένων».