Skip to main content

Δραγασάκης: Δίκαιες φορολογικές ελαφρύνσεις από τα πλεονάσματα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, από το βήμα εκδήλωσης του ΣΕΒΕ, υποστήριξε ότι η έξοδος από την ύφεση είναι πλέον γεγονός.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει ζήτημα υπερφορολόγησης στη χώρα, πως υπάρχει ανάγκη στοχευμένων και δίκαιων φορολογικών ελαφρύνσεων, αλλά αυτές δεν μπορούν να εφαρμοστούν με μείωση των δημοσίων δαπανών θα πάμε σε νέο φαύλο ύφεσης.

Τα παραπάνω τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος(ΣΕΒΕ) και απαντώντας στον πρόεδρο του Συνδέσμου Κυριάκου Λουφάκη ο οποίος στο χαιρετισμό του είχε προηγουμένως ονομάσει την υπερφορολόγηση σαν το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων.

Για να υπάρξει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας τρία πράγματα πρέπει να γίνουν, πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης: Να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης. Να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Nα εξασφαλιστεί από την ελληνική κυβέρνηση ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, από τα πλεονάσματα, μετά το 2018, ένα μέρος θα επιστρέφεται στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, είτε με την μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων, είτε με άλλους τρόπος.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στις αποφάσεις της κυβέρνησης για έκτακτο βοήθημα και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου λέγοντας ότι  δεν έχουν καμία σχέση με εκλογές ή με προεκλογικούς σχεδιασμούς.

Ο κ. Δραγασάκης αποκάλυψε ότι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης αλλά ουσιαστικά επιβλήθηκε από τους δανειστές επειδή δεν δέχθηκαν να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό από τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και τη μείωση της φοροδιαφυγής. Όμως τελικά οι κυβερνητικές δράσεις απέδωσαν και από την υπερκάλυψη των στόχων δίνεται το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους, ενώ, πρόσθεσε ο ομιλητής, εφόσον βελτιωθεί περαιτέρω η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ θα δοθούν και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άνοιξε την ομιλία του σχολιάζοντας τα τελευταία πολιτικά γεγονότα για να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας σε έναν κόσμο στον οποίο κυοφορούνται μεγάλες αλλαγές και ανακατατάξεις. «Είναι αντιπαραγωγική αν όχι και επικίνδυνη, η εμμονή στην ίδια πολιτική και στο δόγμα του business as usual». τόνισε.

Κατά τον κ. Δραγασάκη η πραγματική οικονομία διαψεύδει την καταστροφολογία, αλλά για την έξοδο από την ύφεση θα πρέπει, όπως τελικώς φάνηκε από την ομιλία του, να εκπληρωθούν πολλά «αν».

Έτσι,  προαπαιτείται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τους πρώτους μήνες του 2017, για να ακολουθήσει η έξοδος στις αγορές.

Αν η χώρα μας βγει στις αγορές, τότε θα μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού για τράπεζες, κράτος και ιδιώτες.

Αν μειωθεί το κόστος δανεισμού και αντιμετωπιστεί και το μέγα πρόβλημα των κόκκινων δανείων, τότε ο κ. Δραγασάκης ελπίζει σε επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης το 2017 και το 2018.

Η Ελλάδα θα βάδιζε σταθερότερα προς την ανάπτυξη, αν στην πραγματικότητα δεν έβαζαν εμπόδια «οι αποκλίνουσες στρατηγικές μεταξύ των δανειστών. Προτάσεις για νέα μέτρα και μάλιστα για την περίοδο μετά το 2018 δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης απάντησε στις προτάσεις του ΣΕΒΕ λέγοντας ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με τις προτάσεις του Συνδέσμου για ενίσχυση της παραγωγικής βάσης σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά ως έναν από τους πυλώνες του υπό διαμόρφωση νέου παραγωγικού υποδείγματος.

Λουφάκης: Νέα εργαλεία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης μίλησε για την ιδιαίτερα επαχθή φορολόγηση της εργασίας, η οποία, μαζί με τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αφαιρεί από τα στελέχη των επιχειρήσεων τα 2/3 του εισοδήματός τους και στους σπρώχνει στη μετανάστευση, εντείνοντας το φαινόμενο του brain drain.

To δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί τον Σύνδεσμο, μετά από αυτό της υπερφορολόγησης, είναι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Μάλιστα ο κ. Λουφάκης είπε  ότι τον ΣΕΒΕ τον απασχολεί η διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων, διαχωρίζοντας την επιχείρηση από τους μετόχους της. Για τη διάσωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν νέοι μηχανισμοί, ένα νέο Ταμείο, που θα επενδύει σε επιχειρήσεις με προοπτική επιβίωσης και ανάπτυξης.

Χαρίτσης: Επενδύσεις άνω των 500 εκατ. στον αναπτυξιακό νόμο

Στην εκδήλωση του ΣΕΒΕ συμμετείχε και ο αναπλ. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος είπε ότι τα σημάδια αξιοποίησης, από επιχειρήσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι ευοίωνα. Συγκεκριμένα, είπε ότι στα τέσσερα καθεστώτα του Αναπτυξιακού που άνοιξαν και κυρίως από τους κλάδους της μεταποίησης, του τουρισμού και των νέων τεχνολογιών, υποβλήθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα επενδυτικές προτάσεις άνω των 500 εκατ.ευρώ.

Επιπροσθέτως, 150 επενδυτικά σχέδια έχουν προχωρήσει σε τελική υποβολή ενώ άνω των 1.500 ενδιαφερομένων άρχισαν τη διαδικασία υποβολής την οποία και αναμένεται να ολοκληρώσουν, μετά τις παρατάσεις που δόθηκαν, έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

Ο κ. Χαρίτσης  που αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσπαθεί η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει για δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, μίλησε για τις στρατηγικές επιλογές του νέου ΕΣΠΑ ενώ υπογράμμισε την πρωτοποριακή πλατφόρμα του Ταμείου Συνεπενδύσεων μέσω του οποίου, με συμμετοχές στο κεφάλαιο μμε, θα τους εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων ο κ. Χαρίτσης είπε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο 11 συνολικά επενδύσεις ύψους 1,1 δισ ευρώ που έχουν υποβληθεί στο Enterprise Greece.