Skip to main content

Δραγασάκης: Εγκληματικά τα πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες

Κερδοσκοπικά παιχνίδια στην κατάσταση που επικράτησε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βλέπει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Όχι πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, είναι εγκληματικό, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης. Οι τράπεζες είναι ευαίσθητος χώρος και όλοι πρέπει να τηρούμε προσεκτική στάση. Χρειάζεται να γίνεται έλεγχος στα κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι όποιοι θεσμοί έχουν κάποιο ρόλο να επιδείξουν υπευθυνότητα.

Ειδικότερα ο κ. Δραγασάκης σε συνέντευξη του σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό “ στο κόκκινο 105,5” ανέφερε ότι «υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στα θεμελιώδη δεδομένα των τραπεζών και στο Χρηματιστήριο» και εξήγησε ότι η οικονομία είναι σε φάση ανάκαμψης, στον τομέα των τραπεζών με βάση τα stress test υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων, ο ela μηδενίστηκε και στην κατηγορία των κόκκινων δανείων έχουν πιαστεί οι στόχοι. Από την άλλη πλευρά είπε ο υπουργός Ανάπτυξης τα αποτελέσματα των τραπεζών του πρώτου εξαμήνου του 2018 έχουν προβληματίσει και οι στόχοι του δευτέρου εξαμήνου είναι φιλόδοξοι, επίσης έχει προβληματίσει η περίπτωση της Follie - Follie και υπάρχει ακόμη θέμα με τα κόκκινα δάνεια. Αλλά επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «δεν είμαστε σε αδιέξοδο». Τα stress test έδειξαν ότι υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων στις τράπεζες, αλλά ακόμη κι αν χρειάζονται κεφάλαια υπάρχουν λύσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δραγασάκης τόνισε «Όχι όμως πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, είναι εγκληματικό» και συμπλήρωσε πως «είναι εντελώς ανεύθυνη η στάση της Νέας Δημοκρατίας. «Το Χρηματιστήριο διέπεται από πολλούς παράγοντες. Οποιο κι αν είναι το πρόβλημα υπάρχει λύση. Όχι πολιτικά παιχνίδια».

Αναφορικά με τις τράπεζες ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «οι τράπεζες έπρεπε να πατάνε σε δύο πόδια, στην μείωση των κόκκινων δανείων και στην χορήγηση νέων δανείων». Και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα σκοπεύει να καλέσει μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο με την συμμετοχή των τραπεζιτών για να συζητηθεί το θέμα των χορηγήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα οι τράπεζες μπορούν να χορηγήσουν δάνεια συνολικού ύψους 10 δις. Ευρώ. Είπε ακόμη ότι χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν και ανέφερε πως σε λίγες ημέρες πρόκειται να βγεί ένα πρόγραμμα με την επωνυμία «Ταμείο Υποδομών» το οποίο θα αφορά στην χρηματοδότηση μικρών έργων υποδομών και το επιτόκιο θα είναι 0%, έτσι ώστε με την χρηματοδότηση των τραπεζών να διαμορφωθεί ίσως και κάτω από 3%. Ερωτηθείς σχετικά με την στάση της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με την «επίθεση» που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «οι θεσμοί πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους».

Συντάξεις 

Σχετικά με το θέμα των συντάξεων ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι είναι «αισιόδοξος για την μη μείωση τους», «είμαστε σε καλό δρόμο». Για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος είπε πως αυτό θα επιτευχθεί από την ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και την μείωση της εισφοροδιαφυγής.
Ερωτηθείς για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων των τραπεζών από τον ίδιο στον υπουργός Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από τον περασμένο Μάρτιο από τον Πρωθυπουργό να απαλλαγεί από τον συντονιστικό ρόλο που είχε στον τραπεζικό τομέα και ο Πρωθυπουργός το υιοθέτησε.